home a/s

1 ud af 3 vil købe boligen alene

Del

Køberbarometer: Trods markant højere priser har mange boligkøbere planer om at eje bolig alene, viser måling. I mange kommuner er det muligt at købe hus med én indkomst, forklarer økonom

I snit har andelen af alene-købere ligget på 31,6 % det seneste år. Foto: Palle Skov
I snit har andelen af alene-købere ligget på 31,6 % det seneste år. Foto: Palle Skov

Folk, der køber bolig alene, er fortsat omtrent lige så aktive på boligmarkedet som for et år siden, selv om priserne på et hus eller en lejlighed er steget med to-cifrede procenter det seneste år.

Det viser en måling fra juli 2021 fra ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov.

- Omtrent lige så mange er på boligjagt nu som for et år siden – cirka hver 3. har planer om at købe boligen alene, siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Ifølge Home tæller det både folk, der er singler og bor alene – og købere, der ønsker at være eneste navn på skødet. Køberne har svaret ja til, at de har planer om at købe bolig i løbet af det næste halve år.

Kilde: Home Køberbarometer for juli*, YouGov for Home


Overraskende mange
Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig hos Realkredit Danmark kalder den høje andel af alene-købere ’overraskende’.

- Når det er sagt, er der dog ikke tale om en ny tendens – om noget er andelen blevet en anelse mindre over det seneste år, og det afspejler i høj grad, at der er mange unge og studerende, som er på jagt efter en bolig, samt at der er mange, der bor uden en partner, siger Christian Hilligsøe Heinig og tilføjer, at det fortsat er muligt at købe bolig alene– trods højere boligpriser:

- Det er klart, at en årlig indkomst på eksempelvis 300.000-400.000 kroner ikke rækker til meget bolig eller slet ingen bolig i mange af landets større byområder. Der er dog også mange områder af landet, hvor boligpriserne er relativt lave.


Så meget bolig kan man købe for én indkomst

Som en grov tommelfingerregel kan man gange sin årlige bruttoindkomst med 4, og så har man et hurtigt pejlemærke for, hvor meget bolig man kan købe – hvis man vel at mærke også har skrabet en udbetaling sammen på gerne mindst 5 % af boligens værdi.

- Så har man en opsparing med sig og tjener 400.000 kroner om året før skat, så kan man i hele træskolængder købe et parcelhus på op til 1,6 mio. kroner. Ser man på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter, så koster det op til 1,6 mio. kroner i tæt ved halvdelen af landets kommuner. Med andre ord er der bestemt muligheder for boligkøb – selv om man kun har én indkomst til rådighed, forklarer cheføkonomen.

I forhold til for tre måneder er der lidt færre ’solister’ på markedet, indikerer køberbarometeret. Dengang var der 35,8 %, der ville købe bolig alene.

- Siden foråret, hvor boligmarkedet var varmt, er det kølnet noget siden, og der har været meget debat om de store prisstigninger. Med kun én indkomst kan især singler godt føle sig mere usikre og udsatte, så det bliver interessant at se næste barometer-måling til efteråret, siger Michael Dalsager fra Home.


Flere uden børn

Set ud over regionerne er interessen for at købe bolig alene umiddelbart omtrent lige stor.

- Det er en smule overraskende at se, at der faktisk ikke er nogen større forskel på tværs af landets fem regioner. Typisk har vi en tendens til at generalisere singler og unge menneskers boligjagt til landets store byer, fremhæver cheføkonomen fra Realkredit Danmark.

Køberbarometeret fortæller også, at der blandt de, som køber bolig alene, er signifikant flere i alderen 18-45 uden børn. Ifølge spørgeundersøgelsen tæller de knap halvdelen af alle, som køber bolig alene.

Fakta: Så mange vil købe bolig alene

 • I juli 2021 er det 31,4 % af boligkøberne, der svarer, at de skal købe bolig alene. I juli 2020 var 35,8 % af køberne alene på boligjagt.
 • Ifølge YouGov er der med den statistiske usikkerhed in mente dog ingen signifikant ændring i interessen, men i april 2021 var andelen også 35,8 %, så det kan tyde på lidt færre solist-købere pt.
 • I snit har andelen af alene-købere ligget på 31,6 % det seneste år.

Kilde: Home Køberbarometer, YouGov og Home

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2.-7. juli

Nøgleord

Kontakter

Christian Hilligsøe Heinig
Cheføkonom
Realkredit Danmark

Telefon: 45 13 19 72
Mobil: 24 98 23 82

Michael DalsagerTalsperson - senior kommunikationskonsulent - presseservice & analyse

Tlf:2043 3614mida@home.dk

Billeder

I snit har andelen af alene-købere ligget på 31,6 % det seneste år. Foto: Palle Skov
I snit har andelen af alene-købere ligget på 31,6 % det seneste år. Foto: Palle Skov
Download
Kilde: YouGov og Home
Kilde: YouGov og Home
Download

Links

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

 • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
 • home blev stiftet den 1. august 1989
 • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
 • home har over 900 ansatte
 • home er en franchise-kæde
 • home har ca. 120 franchisetagere
 • home har 181 home-butikker fordelt over hele landet**
 • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
 • home har særligt uddannede køberrådgivere
 • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking medio 2020.
** medio 2021.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum