Den Grønne Ungdomsbevægelse

F&L efter ny vurdering: Vi må omlægge landbruget nu

Del

Et internationalt ekspertpanel har kigget den danske kvælstofindsats efter i sømmene. En af hovedkonklusionerne lyder, at der ikke mangler viden på området, men politisk handling. Fødebrug & Landvarer mener derfor, at der er brug for en ambitiøs politisk indsats nu, og opfordrer miljøminister Magnus Heinecke til at starte med en akutpakke for havet nu.

Med landbrugsaftalen i 2021 blev det besluttet, at der skulle laves en ”second opinion” af de danske modeller og beregninger, som der bliver brugt til at vurdere hvor meget vi skal reducere de danske kvælstofudledninger. Det internationale ekspertpanel er nu kommet med deres vurdering: De danske modeller er eksemplariske. Samtidig peger de også på, at de danske kvælstofudledningerne ikke er faldet i over et årti.  

Fødebrug & Landvarer er frustrerede over den manglende politiske handling, for vi har kendt til landbrugets forurening af vores vandmiljø i mange år.

- I år ser vi resultatet af årtiers svigt fra både politisk hold og os i landbrugslobbyen. Den massive iltsvind og døde havbund vi ser, kunne være undgået, hvis vi havde omstillet landbruget i tide. Det havde også gjort den omstilling vi står over for nu, meget nemmere for landbruget, siger Christian Fromberg, der er en af direktørerne i Fødebrug & Landvarer.

Ekspertgruppen slår i deres rapport fast, at spildevandsudledninger ikke spiller nogen nævneværdig rolle for den dårlige vandkvalitet. Det efterlader landbruget, som den altoverskyggende årsag til, at den dårlige vandkvalitet og massive iltsvind. Og derfor opfordrer Fødebrug & Landvarer til en omgående og massiv politisk indsats.

- Der er ikke en fremtid for et landbrug, med en uholdbart stor industriel kødproduktion. Det kommer med en alt for stor kvælstofforurening, som gør at vores åer og fjorde ikke kan trække været.  Det er kort sagt nu at vi i fællesskab skal handle, hvis landbruget skal have en fremtid. Vi må trække i arbejdstøjet, og skabe et levedygtigt landbrug, der dyrker mad til mennesker i stedet for foder til dyr, siger Christian Fromberg.

Fødebrug & Landvarer mener at en grøn omstilling af landbruget, der bliver gjort rigtigt, samtidig vil kunne skabe bedre forhold for landmænd og udvikle vores lokalsamfund.

- Hvis Danmark skal være et landbrugsland i fremtiden har vi brug for handling nu. Og det kan sagtens lade sig gøre, at sikre en bedre fremtid for både landmænd, natur og lokalsamfund – det har vi faktisk fremlagt en plan for. Derfor opfordrer vi miljøminister Magnus Heunicke til at beslutte en akutplan for vores have allerede i år, siger Christian Fromberg.

Fødebrug & Landvarer roser udspillet til en akutplan for havet, som de rød-grønne partier lancerede fredag.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vi repræsenterer fremtidens landbrug og fødevareerhverv.

Vi arbejder for et grønt og levedygtigt landbrug. Som brødføder flere mennesker på mindre plads. Som igen skaber liv på landet. Og som gør det overkommeligt for landbrugere at få økonomien til at hænge sammen.

Fødebrug & Landvarer ligner Landbrug & Fødevarer på mange punkter. Men modsat Landbrug & Fødevarer, har vi i Fødebrug & Landvarer bare indset, at det er nu, at der skal handles, hvis Danmark skal være et landbrugsland i fremtiden. Og modsat L&F har vi en klar vision for fremtidens landbrug.

Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den Grønne Ungdomsbevægelse tager til COP2912.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mandag d. 11. november blev FN’s 29. klimakonference (COP29) skudt i gang. Bare få dage efter det amerikanske valg mødes verdens lande for at sætte retningen for den globale klimapolitik. Den Grønne Ungdomsbevægelse er til stede på konferencen og håber på at udgøre en modvægt til fossillobbyen og dermed skubbe forhandlingerne i en mere ambitiøs retning sammen med resten af det globale civilsamfund.

29 unge trængte ind i Ministeriet for Grøn Trepart: Kræver opgør med dyreproduktion23.10.2024 20:43:50 CEST | Pressemeddelelse

Onsdag eftermiddag gik 29 unge aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse uanmeldt ind i Ministeriet for Grøn Trepart i en fredelig protest mod de igangværende landbrugsforhandlinger. Aktivisterne satte sig i trappeopgangen lige uden for forhandlingslokalet, hvor de råbte kampråb, der uden tvivl kunne høres af politikerne og ministeren. Efter en times protest ankom politiet for at fjerne aktivisterne, men i stedet for at bære dem ud på fredelig vis eller benytte elevatoren, valgte betjentene at anvende smertegreb for at trække de unge ud af bygningen. Flere af aktivisterne blev efterfølgende set med forbindinger som følge af den voldsomme behandling.

Den Grønne Ungdomsbevægelse indtager forhandlingskontor på Ministeriet for Grøn Trepart: “Vi bliver siddende, indtil vores krav bliver mødt”23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse melder, at de i dag vil eskalere deres metoder. De har den sidste måned dagligt lavet demonstrationer uden for landbrugsforhandlingerne, og det er knap 2 uger siden, at 11 af dem afsluttede en 8-dages sultestrejke. I dag rykker Den Grønne Ungdomsbevægelse deres demonstrationer indenfor i Ministeriet for Grøn Trepart med kravet om reel indflydelse på aftalen. Hvis de lykkes med at komme ind i bygningen og op på etagen, hvor forhandlingslokalerne er, flytter de sig kun, hvis regeringen og oppositionen går med til deres krav. Ellers bliver det politiet, der må fjerne dem.

Den Grønne Ungdomsbevægelse afslutter sultestrejken foran landbrugsforhandlingerne, men protesterne fortsætter8.10.2024 18:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Efter otte dage uden mad har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse valgt at afslutte deres sultestrejke ved landbrugsforhandlingerne. Strejkens formål var at skabe opmærksomhed omkring behovet for en radikal omlægning af Danmarks intensive dyreproduktion. Bevægelsen har undervejs opnået stor opbakning med over 6.600 underskrifter, der bakker op om deres centrale krav: en CO₂-afgift på 1.500 kr./ton, målrettet de største forurenere, og midlerne herfra skal støtte omstillingen til plantebaseret produktion.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye