Rådet for Grøn Omstilling: Manglende grønne krav i offentlige indkøb koster dyrt for byggeriets klimaomstilling – og for Danmarks klimamål
Den offentlige sektor er i dag friholdt fra at skulle levere på vores klimamål. Det har negative konsekvenser for Danmarks klimaaftryk, men også for omstillingen af vores bygge- og anlægssektor. Det viser nyt notat fra Rådet for Grøn Omstilling, som opfordrer til klare politiske målsætninger og krav på området.
Trods en politisk vedtaget strategi for grønne offentlige indkøb og en klar hensigtserklæring fra nuværende regering, er den offentlige sektor stadig fritaget for at skulle levere klimareduktioner og for at skulle bidrage til indfrielsen af 70 procents klimamålsætningen.
Politisk har man endnu ikke sat konkrete reduktionsmål, når det kommer til offentlige indkøb, ligesom vi heller ikke har konkrete krav om at inkludere grønne kriterier i offentlige udbud.
Konsekvensen er, at udledningerne fra offentlige indkøb stiger – særligt inden for byggeri og anlæg. Energistyrelsens Global Afrapportering 2023 viser således, at klimaaftrykket fra offentlige indkøb er steget med 12 pct. fra 2019 til 2021.
“Det kommer med en høj klimapris. Her er en oplagt og uudnyttet mulighed for vigtige CO2-reduktioner, som man indtil videre totalt har misset at bringe i spil,” siger Anna Fenger Schefte, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling og fortsætter:
”Flere undersøgelser viser endda, at grønne offentlige indkøb modsat flere andre klimapolitiske initiativer faktisk har bred opbakning både i erhvervsliv og blandt befolkningen. Så der er en klar politisk spillebane til at være ambitiøs på det her område.”
Rådet for Grøn Omstilling har i notatet ‘Grønne offentlige indkøb – en uudnyttet katalysator for klimareduktioner i byggeri og anlæg’ kigget specifikt på den offentlige sektors muligheder for at fremme et mere cirkulært og klimavenligt byggeri, samt set på cases, hvor den offentlige sektor har medtaget konkrete grønne krav i deres udbud. Ifølge Anna Fenger Schefte er der her klare, men uudnyttede potentialer.
“Byggeriet står med en kæmpe opgave i forhold til mindre CO2-udledning og mindre ressourceforbrug, og hvor der endnu ikke er den efterspørgsel i markedet, som gør cirkulære alternativer attraktive for branchen. Den efterspørgsel kunne den offentlige sektor drive frem i langt større grad,“ siger Anna Fenger Schefte.
Rådet for Grøn Omstilling har i notatet regnet på omkostningerne ved at sætte grønne krav ind i udbudsprocesser på byggeri- og anlægsprojekter. Beregninger viser, at grønne krav i offentlige udbud på tværs af kommuner, regioner og stat, som reducerer 3,6 mio. ton CO2/år, potentielt kan medføre en meromkostning på mellem 3,1 og 4,3 mia. kr./år. Omkostningen må forventes at falde i takt med at grønne materialer og metoder vinder indpas.
Til sammenligning kan man se på regeringens fokus på CO2-fangst og lagring. Her er netop afsat 26,8 mia. kr. over en 15-årig periode til at lagre 3,2 mio. ton CO2/år fra 2029.
“Det er et område, hvor vi ved, at der er stort behov og potentialer for CO2-reduktioner, og som koster betydeligt mindre end nogle af de mere usikre teknologier, man i dag politisk løber an på i klimaindsatsen," siger Ulrikke Nelboe Møllegård, rådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.
Rådet for Grøn Omstilling kommer i notatet med en række politiske anbefalinger.
“Det vigtigste skridt er, at den danske regering indfører et konkret reduktionsmål for offentlige indkøb frem mod 2030 og 2045, som følger Danmarks klimamål – og som kan være med til, at både kommuner, regioner og stat kommer i gang med at integrere klimahensyn i deres forbrug,” siger Ulrikke Nelboe Møllegård.
Nøgleord
Kontakter
Anna Fenger SchefteSeniorrådgiver, Ressourcer & Cirkulær Økonomi, Rådet for Grøn Omstilling
Tlf:51947932anna@rgo.dkUlrikke Nelboe MøllegårdRådgiver, Ressourcer og Cirkulær økonomiRådet for Grøn Omstilling
Tlf:28554865ulrikke@rgo.dkVedhæftede filer
Om os
Rådet for Grøn Omstilling er en uafhængig miljøorganisation, der arbejder for at fremme en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet. Det gør vi ved at skabe og formidle viden om grønne løsninger og ved at påvirke politikere, virksomheder og borgere til at træffe grønne valg.
Følg pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling
Grønt råd fremlægger en ny plan for at gøre Danmark fossilfrit30.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark kan frigøre sig helt fra fossile brændsler og skabe et rent energisystem indenfor planetære grænser. Ny rapport viser skridt for skridt vejen mod et klimapositivt samfund i 2040
Ny beregning: Danmark kan spare penge på at udfase alle fossilbiler inden 204027.9.2024 12:51:28 CEST | Pressemeddelelse
En ny beregning foretaget af EA Energianalyse for Rådet for Grøn Omstilling viser, at en hurtigere overgang til grøn vejtransport vil samlet spare det danske samfund for 7,1 mia. kr i 2040.
Cirkulært byggeri kræver politisk handling18.9.2024 11:52:04 CEST | Pressemeddelelse
Cirkulært byggeri rummer store potentialer for klima, økonomi og ressourceforbrug, men udviklingen går langsomt. En ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling kortlægger barrierer og muligheder i dansk lovgivning, og kommer med bud på de lovændringer og politiske tiltag, der kan bidrage til at accelerere omstillingen af cirkulært byggeri i Danmark
Trepartsaftalen sikrer naturen og havet, men fejler ved at fastholde problematisk animalsk produktion24.6.2024 23:48:39 CEST | Pressemeddelelse
Rådet for Grøn Omstilling ser trepartsaftalen som et vigtigt skridt i en grønnere retning og anerkender, at det har været en stor opgave at lande en fælles aftale om et Grønt Danmark.
Virksomheder køber markant flere fossilbiler end private – særligt i Danmark11.6.2024 09:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra den europæiske miljøorganisation Transport & Environment viser, at virksomheders køb af biler er markant mere klimabelastende end privates køb af biler. Virksomhederne køber generelt tungere, mindre energieffektive og mere klimabelastende biler. Rådet for Grøn Omstilling vil stille krav til de store flådeejere i EU.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum