Ungdomsorganisationer: Giv 16-årige stemmeret ved Europa-Parlamentsvalget
En række danske ungdomsorganisationer er gået sammen i en alliance for at give 16-årige og 17-årige borgere mulighed for at stemme til Europa-Parlamentsvalget næste år.
En række danske ungdomsorganisationer er gået sammen i en alliance for at give 16-årige og 17-årige borgere mulighed for at stemme til Europa-Parlamentsvalget næste år. Alliancen består af Nyt Europa, Netværket af Ungdomsråd (NAU), Europæisk Ungdom, Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB), SAGA, Ungeklimarådet, Ungdomsbureauet og fhv. EU-Ungdomsdelegater hos DUF.
I den forbindelse har alliancen udarbejdet et borgerforslag (link), idet det ikke kræver en grundlovsændring at ændre valgretsalderen til Europa-Parlamentsvalget, men derimod blot at et flertal i Folketinget vedtager det. Derudover inviterer alliancen til et åbent møde (link) i Ungdommens Demokratihus mandag 30. oktober fra kl 16:30, hvor alle interesserede er velkomne til at høre, hvorfor vi ønsker at sænke valgretsalderen samt hvordan man kan støtte op om forslaget.
I alliancen lægges der vægt på, at en sænkning af valgretsalderen til Europa-Parlamentetsvalget til 16 år vil sikre, at unges holdninger bliver afspejlet i de afgørende beslutninger, som politikerne træffer. Asta Elise Gade Kofod fra Den Grønne Ungdomsbevægelse udtaler:
“Vi ønsker at sænke valgetsalderen til EP-valget til 16 år, så flere unge kan deltage i den demokratiske valghandling og være med til at forme vores demokrati. En stor del af den danske lovgivning bliver direkte eller indirekte påvirket af EU. Derfor er det vigtigt, at de, hvis fremtid og nutid det gælder, ikke bare skal have taletid, men indflydelse.”
Alliancen af ungdomsorganisationer er inspireret af andre lande. Tyskland, Belgien, Malta og Østrig har givet 16-årige muligheden for at stemme til Europa-Parlamentsvalget i 2024. Den mulighed mener alliancen, at danske unge også skal have:
“Erfaringer fra blandt andet Østrig peger på, at jo tidligere unge får mulighed for at stemme, desto mere politisk engagerede vil de være resten af livet. At give unge muligheden for at stemme er altså ikke kun en fordel nu og her, men også en langsigtet investering i vores demokrati,” udtaler Sara Læssøe Nielsen fra organisationen Nyt Europa.
I alliancen mener vi, at demokratiet er noget af det vigtigste, vi har, og at det bør i være konstant udvikling. Jakob Wind, landsformand for Europæisk Ungdom udtaler:
“Tiden er moden til, at de unge formelt inddrages i demokratiet – og jo mere vi kan gøre for at inkludere dem, desto mere oplysning, debat og dialog om EU kan vi skabe i fællesskab.”
Ungdomsorganisationerne lægger vægt på, at det ikke er engagement, som ungdommen mangler: “De unge er klar til at tage del i det europæiske demokrati. De venter blot på, at Folketinget giver dem muligheden. Vi opfordrer alle interesserede borgere, organisationer og lignende til at støtte initiativet ved at skrive under på borgerforslaget og ved at deltage i debatten om unges politiske rettigheder” udtaler Elisabeth From-Pedersen, forkvinde for Netværket af Ungdomsråd
For yderligere oplysninger om borgerforslaget eller henvendelser i forbindelse med at arrangere interviews kontakt venligst Elisabeth From-Pedersen, tlf. 22534333, elisabeth@nau.dk.
Kontakter
Anna Katrine Windt Courbin
Tlf:71792324annacourbin@hotmail.comElisabeth From-Pedersen
Tlf:22534333elisabeth@nau.dkElise Sydendal
Tlf:30 63 66 36elisesydendal@gmail.comLinks
Alliancen af ungdomsorganisationer for 16-åriges stemmeret
Alliancen består af Nyt Europa, Netværket af Ungdomsråd (NAU), Europæisk Ungdom, Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB), SAGA, Ungeklimarådet, Ungdomsbureauet og fhv. EU-Ungdomsdelegater hos DUF
Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse tager til COP2912.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag d. 11. november blev FN’s 29. klimakonference (COP29) skudt i gang. Bare få dage efter det amerikanske valg mødes verdens lande for at sætte retningen for den globale klimapolitik. Den Grønne Ungdomsbevægelse er til stede på konferencen og håber på at udgøre en modvægt til fossillobbyen og dermed skubbe forhandlingerne i en mere ambitiøs retning sammen med resten af det globale civilsamfund.
29 unge trængte ind i Ministeriet for Grøn Trepart: Kræver opgør med dyreproduktion23.10.2024 20:43:50 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag eftermiddag gik 29 unge aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse uanmeldt ind i Ministeriet for Grøn Trepart i en fredelig protest mod de igangværende landbrugsforhandlinger. Aktivisterne satte sig i trappeopgangen lige uden for forhandlingslokalet, hvor de råbte kampråb, der uden tvivl kunne høres af politikerne og ministeren. Efter en times protest ankom politiet for at fjerne aktivisterne, men i stedet for at bære dem ud på fredelig vis eller benytte elevatoren, valgte betjentene at anvende smertegreb for at trække de unge ud af bygningen. Flere af aktivisterne blev efterfølgende set med forbindinger som følge af den voldsomme behandling.
Den Grønne Ungdomsbevægelse indtager forhandlingskontor på Ministeriet for Grøn Trepart: “Vi bliver siddende, indtil vores krav bliver mødt”23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse melder, at de i dag vil eskalere deres metoder. De har den sidste måned dagligt lavet demonstrationer uden for landbrugsforhandlingerne, og det er knap 2 uger siden, at 11 af dem afsluttede en 8-dages sultestrejke. I dag rykker Den Grønne Ungdomsbevægelse deres demonstrationer indenfor i Ministeriet for Grøn Trepart med kravet om reel indflydelse på aftalen. Hvis de lykkes med at komme ind i bygningen og op på etagen, hvor forhandlingslokalerne er, flytter de sig kun, hvis regeringen og oppositionen går med til deres krav. Ellers bliver det politiet, der må fjerne dem.
Den Grønne Ungdomsbevægelse afslutter sultestrejken foran landbrugsforhandlingerne, men protesterne fortsætter8.10.2024 18:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter otte dage uden mad har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse valgt at afslutte deres sultestrejke ved landbrugsforhandlingerne. Strejkens formål var at skabe opmærksomhed omkring behovet for en radikal omlægning af Danmarks intensive dyreproduktion. Bevægelsen har undervejs opnået stor opbakning med over 6.600 underskrifter, der bakker op om deres centrale krav: en CO₂-afgift på 1.500 kr./ton, målrettet de største forurenere, og midlerne herfra skal støtte omstillingen til plantebaseret produktion.
Greta Thunberg støtter op om den danske sultestrejke mod landbrugsforhandlingerne3.10.2024 18:14:52 CEST | Pressemeddelelse
De 11 unge fra Den Grønne Ungdomsbevægelse er nu på dag 4 af deres sultestrejke foran forhandlingerne om Grøn Trepart. I dag var der solidaritetsdemonstration ved siden af de sultestrejkende, hvor omkring 200 personer viste deres støtte ved at sætte sig ved siden af de strejkende – heriblandt den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum