Smag på overskuddet: Nyt undervisningsforløb skal inspirere folkeskoleelever til at lave smagfulde retter med madspildsvarer
Madkulturen, Too Good To Go og Lidl forener deres kræfter i en fælles mission om at reducere madspild ved at introducere et nyt, gratis undervisningsforløb. Smag på overskuddet er rettet mod folkeskoleelever med formålet om at uddanne og inspirere til at undgå madspild. Initiativet møder stor opbakning, og allerede nu har 273 folkeskoleklasser landet over tilmeldt sig.

Hvert år går 814.000 tons spiselige fødevarer til spilde i Danmark (Miljøstyrelsen, 2021) – det svarer til, at vi smider mad ud for omkring 8,6 milliarder kroner (Madspildstænketanken ONE\THIRD, 2022).
For at mere af denne mad finder vej til tallerkener i stedet for skraldespande, har Madkulturen, Too Good To Go og Lidl i samarbejde udviklet et undervisningsforløb målrettet madkunstskabsklasserne i folkeskolen. Formålet er at udstyre eleverne med viden og færdigheder, så de kan skabe velsmagende retter med nogle af de fødevarer, der ellers ofte går til spilde.
"Vi kæmper for at mindske madspild i alle vores butikker, men vi vil gerne gøre endnu mere for, at danskerne bliver klogere på, hvordan de kan mindske madspildet hjemme i husholdningen. Derfor er jeg meget stolt af, at vi i samarbejde med Madkulturen og Too Good To Go har udarbejdet undervisningsmateriale, som kan sprede viden og inspirere folkeskoleelever til at gå i køkkenet og arbejde med overskudsråvarer både i skolen og derhjemme,” siger Jens Stratmann, der er administrerende direktør i Lidl Danmark.
Med kreativitet og tilsmagning kommer man langt
Især blandt børnefamilier er det en udfordring at få brugt alle indkøbte madvarer – og hele 70 procent indrømmer, at de kunne gøre mere for at mindske madspild (Lidl og Too Good To Go, 2023). Hos Madkulturen oplever man, at det ofte er manglen på kreativitet, der får folk til at købe ind på ny fremfor at udnytte rester fra køleskabet.
Derfor er formålet med undervisningen at give de unge konkrete værktøjer til at arbejde med deres kreativitet og smagssanser og eksperimentere med fødevarer, der ofte er tilovers derhjemme. Dette gælder eksempelvis produkter som frugt og grønt, brød og mejeriprodukter.
”Undervisningsmaterialet er designet med det formål at lære eleverne at tilberede velsmagende retter på en sjov og kreativ måde med fødevarer, som ellers oftest ender i skraldespanden. Vi ved, at det at få lov til at eksperimentere i køkkenet, kan forstærke lysten og modet til at kaste sig ud i nye smage og konsistenser. Derfor består materialet heller ikke af bestemte opskrifter, men lægger i stedet op til, at eleverne skal arbejde med metoder, teknikker og smagsforstærkere, som aktiverer elevernes egne sanser," forklarer Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Lancerer gratis materiale til landets folkeskoleklasser
Undervisningsforløbet er gratis for danske folkeskoler og består af tre undervisningsgange med tilhørende videoer, materiale samt en lærervejledning, der er udviklet i tæt samarbejde mellem Madkulturen, Too Good To Go og Lidl.
”Madspild er både et økonomisk, miljømæssigt og socialt problem, og vi har et fælles ansvar for at reducere det store spild, og derfor giver dette samarbejde mellem Too Good To Go, Lidl og Madkulturen så god mening. Det er afgørende at inddrage og engagere de unge generationer og give dem praktisk erfaring med at reducere madspild. Vi glæder os meget til, at projektet skal ud og leve blandt madkunstskabsklasserne og håber, at det vil øge glæden ved madlavning samtidig med, at det kan mindske mængden af fødevarer, der desværre ofte ender i skraldespanden,” siger Heidi Boye, Landechef for Danmark i Too Good To Go.
Der blev åbnet for tilmeldinger til undervisningsforløbet i slutningen af juni, og siden da har 273 folkeskolelærere fra 154 forskellige folkeskoler allerede tilmeldt deres madkundskabsklasser (pr. 18.10.23). Det er stadig muligt at tilmelde sig her, hvor du også kan læse mere.
For at opmuntre til tilmelding og dermed i kampen om at reducere madspild har Lidl sendt gratis tilsmagningskit ud til de første 50 tilmeldte klasser. Tilsmagningskittet består af smagsgivende basisråvarer såsom honning, valnødder, oliven og æbleeddike samt vouchers til at hente varer, som matcher den enkelte undervisningsgang, i den lokale Lidl-butik.
Kontakter
Thomas SejersenPresseansvarlig - Lidl
Tlf:76 35 00 10presse@lidl.dkCamilla FromKommunikationskonsulentMadkulturen
camilla@madkulturen.dkJulie SolemPresseansvarligToo Good To Go Danmark
jsolem@toogoodtogo.comBilleder

Følg pressemeddelelser fra Lidl Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lidl Danmark
Kokkedal strømmede til: Ny Lidl åbning trak fuldt hus4.12.2025 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der var højt humør og lang kø foran indgangen, da Lidl torsdag morgen åbnede sin nye butik på Højengen i Kokkedal. Borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen, stod for snoreklippet sammen med butikschef Benjamin Bohn, og de mange fremmødte kunder blev budt velkommen med morgenkaffe, en bolle med ost og mange skarpe juletilbud.
Fødevareminister Jacob Jensen besøgte Lidl i Holbæk: Madværket udvider sortimentet markant med dansk frugt og grønt i 202626.11.2025 06:03:00 CET | Pressemeddelelse
Efter succes med introduktionen af Madværket i foråret udvider Lidl nu sortimentet markant fra 2026. Dette blev fejret mandag, da fødevare-, landbrug- og fiskeriminister, Jacob Jensen (V), besøgte Lidl i Holbæk for at markere, at discountkædens danske eget-mærke fra marts næste år også inkluderer en stor mængde frugt og grønt fra danske avlere.
Erfaren butikschef er klar til at åbne ny Lidl i Kokkedal: ”Vi vil vinde julehandlen med de laveste priser”25.11.2025 15:07:31 CET | Pressemeddelelse
Når Lidl torsdag d. 4. december åbner dørene til sin nye butik i Kokkedal, bliver det med en butikschef, der både kender området og brænder for at skabe en butik med lokal forankring, lave priser og god stemning. Benjamin Bohn, der bor i Espergærde og har svigerfamilie i Nivå-Kokkedal, ser frem til at byde kunderne velkommen til en moderne butik med et dedikeret team og fokus på kvalitet og service.
Lidl i ny offensiv: Vil vinde julehandlen og sænker priserne på endnu flere produkter19.11.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dagligvarekæden Lidl sætter turbo på julehandlen med nye prisnedsættelser på en lang række varer. Med det runder dagligvarekæden søndag 150 produkter, der har fået sænket prisen, over den seneste måned - lige fra nødder og marcipan til brød og rengøringsartikler.
Lang kø og store smil: Ringsted tager imod ny Lidl-butik med åbne arme6.11.2025 12:25:19 CET | Pressemeddelelse
Mange kunder stod klar fra morgenstunden, da butikschef, Tobias Viktor Torp Lubrin, og Ringsteds borgmester, Klaus Hansen, torsdag klippede den røde snor til Ringsteds nye Lidl på Klosterparks Allé. De mange fremmødte blev budt velkommen med morgenmad, kaffe og masser af billige priser på friske produkter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum