Konference om hofkultur på Odense Slot
I anledning af 300 året for Odense Slot og på årsdagen for Frederik 4.s død 12. oktober 1730 afholdes symposium for fagfolk og eksperter i det danske kongehus og hofhistorie på Odense Slot. Det er første gang den årlige konference Curia Danica afholdes på Fyn.
I dagene efter Frederik 4.s uventede død på Odense Slot natten til 12. oktober 1730 begyndte balsameringen af kongens afsjælede legeme. Det kongelige lig skulle nemlig gøres parat til castrum doloris, den højtidelige ceremoni, hvor kisten blev sat til offentligt skue. Ceremonien blev grundet kongens død på Fyn ikke som traditionen ellers bød henlagt til København men derimod til Sankt Hans Kirke ved siden af slottet. Netop den uventede død og placeringen af højtideligheden på Fyn må have kaldt på et ønske om at fastholde erindringen om Frederik 4.s fynske bortgang. For undervejs i balsameringen blev to kolber væske nemlig tappet af den opsvulmede kongelige krop for at blive gemt bag kirkens alter. Kolbernes skæbne er i dag ikke kendt mens Frederik 4.s pludselige død på Odense Slot endnu er genstand for udforskning bl.a. i baggrunden for kolbernes opbevaring. Særligt i 2023, hvor Odense Slot kan fejre 300 året for den sidste større ombygning af slottet på initiativ af den selv samme Frederik 4., der således blev uløseligt knyttet til netop Fyn.
På årsdagen for Frederik 4.s død rykker det hofhistoriske netværk Curia Danica ind på slottet i den fynske hovedstad med et symposium med fokus på kongelige rejser og deres historiske betydning – derunder bl.a. hvad de skelsættende begivenheder en oktobernat for 293 år kan fortælle os om slottets brug, kongehusets rejseaktivitet og hoffets håndtering af uventede situationer.
Tema: Det rejsende hof
Ved det årlige symposium samles fagfolk og eksperter i det danske kongehus’ og hofhistorie til en dag med faglige oplæg, kollegial sparring og præsentation af ny viden. I anledning af 300 året for Odense Slot og på årsdagen for Frederik 4.s død er symposiet i år henlagt til Fyn under temaet Det rejsende Hof. Med oplæg fra middelalderens rejsekongedømme til Christian 10.s provinsbesøg vil temaet blive vendt og diskuteret undervejs på dagen, der også vil byde på rundvisning på slottet og naturligvis oplæg om Frederik 4.s død.
Om netværket Curia Danica
Netværket Curia Danica blev stiftet i 2019 for at skabe et tværfagligt forum til fremme af ny viden om hofhistorie med et årligt tilbagevendende symposium som samlingspunkt. Hof- og elitekultur har i mange år levet en skyggetilværelse i den akademiske verden. Det er således netværkets mål at øge interessen herfor og gennem faglig vidensdeling at skabe grundlag for ny viden inden for emnet. Netværket er forankret i Kongernes Samling, der som museum for kongehusets historie fungerer som sekretariat.
Første symposium i regi af Curia Danica blev afholdt på Koldinghus i november 2019. I 2021 lagde Nationalmuseet rammer til symposiet, mens Kongernes Samling i 2022 indbød til et symposium med fokus på Dronningegerninger – og kvindeligt handlerum ved hoffet i anledning af H.M. Dronning Margrethe 2.s 50-års Regeringsjubilæum, der fandt sted på Amalienborgmuseet. I 2023 er turen nu kommet til Fyn og Odense Slot, som Odense Kommune har åbnet op for netværket.
Illustration 2:
Kontakter
Jesper Munk AndersenArrangør. Museumsinspektør for Kongernes Samling.
Tlf:28664997jma@kosa.dkNanna EbertKommunikationschef, Kongernes Samling
Tlf:51336644ne@kosa.dkBilleder
Om Kongernes Samling
Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.
Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Talk på Koldinghus om Siriusekspedition med Kong Frederik 10.28.10.2024 16:17:22 CET | Pressemeddelelse
Onsdag 6. november inviterer Koldinghus til talk om Expedition Sirius 2000, som tidligere frømand Søen Bredvig deltog i sammen med den daværende kronprins Frederik. Arrangementet finder sted i tilknytning til den nyåbnede udstilling "Frederik 10. - Konge af i morgen", der kan opleves på Koldinghus.
Formidlingen af Christiansborg Slot overgår til Kongernes Samling23.10.2024 09:00:15 CEST | Pressemeddelelse
Kongernes Samling overtager formidlingsforpligtelsen for De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot og Eremitageslottet.
Slotsbankens spøgelser: En historisk og uhyggelig aften på Slotsbanken i Kolding22.10.2024 16:14:56 CEST | Pressemeddelelse
På Allehelgensaften 31. oktober vækkes Koldinghus og Staldgårdens mørke historie til live, når fire historiske skikkelser træder frem fra fortiden for at fortælle deres dramatiske og uhyggelige fortællinger. Oplevelsen, kaldet Slotsbankens Spøgelser, er skabt i samarbejde mellem Museum Kolding og Koldinghus og kan opleves på udvalgte aftener: 31. oktober, 1.-2. november og 7. 8- og 9. november 2024.
Koldinghus deltager i Knæk Cancer-ugen21.10.2024 16:18:46 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag 26. oktober vil Koldinghus danne ramme om "Tænd et lys"-ceremonien, der afholdes i samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Kolding, Stafet for Livet Kolding og Kongernes Samling Koldinghus som en del af Knæk Cancer-ugen. Hele uge 43 vil Koldinghus desuden være oplyst med rødt lys som symbol på støtte til kræftsagen.
Kongelige oplevelser på Koldinghus i efterårsferien4.10.2024 15:02:18 CEST | Pressemeddelelse
I efterårsferien byder Koldinghus på masser af oplevelser for børn og deres voksne i forbindelse udstillingen "Frederik 10. – Konge af i morgen", der åbner 10. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum