De frivillige hyldes på Danmarks madspildsdag
I dag er det den officielle madspildsdag. Fødevareministeren besøger derfor FødevareBanken for at hylde frivillighed i kampen mod madspild. Samtidigt arbejder Fødevareministeriet på en ny national madspildsstrategi.
Hvert år bliver ca. 13.000 tons overskudsmad reddet fra en tur i skraldespanden. Det er i høj grad frivillighed, der sørger for, at de 13.000 tons ikke bliver en del af den samlede statistik over mad, som desværre ender i skraldespanden. De 13.000 tons vidner om, at frivilligheden bringer kampen mod madspild et flot stykke ad vejen. Samtidig arbejder ministeriet i øjeblikket på en ny national madspildsstrategi.
Ministeren og FødevareBanken skyder i dag den nationale madspildsdag i gang med ”De Frivillige Redder Maden – et takkearrangement for Danmarks madspildsfrivillige”, der fejrer civilsamfundets engagement kampen mod madspild. Frivillige madspildsfolk fra organisationer i hele landet er inviteret til at spise brunch sammen med fødevareministeren i FødevareBankens lokaler i Brøndby.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) siger:
”Alle de frivillige, der på den ene eller anden måde er med til at løfte den udfordring, som vi har, skylder vi en kæmpe tak. De fortjener stor respekt. Mad må ikke blive til spild. Hverken for vores klima, vores pengepung eller vores virksomheder. Det giver ikke mening. Derimod giver det mening at gøre en ekstra indsats for at bekæmpe madspild. Derfor arbejder vi netop nu på en national madspildsstrategi, der skal danne rammerne fremadrettet for både mere viden, oplysning og effekt.”
Direktør i FødevareBanken Lea Gry von Cotta-Schønberg siger:
”Fødevarekrisen, som vi står midt i, taler sit eget tydelige sprog, og flere danskere er så pressede, at de ikke længere kan sige nej til et tilbud om et varmt og gratis måltid. Derfor er indsatsen vigtigere end nogensinde, og de frivillige bærer en stor del af fortjenesten for, at maden bliver afhentet, omfordelt og leveret i stort set hele Danmark. Hos FødevareBanken leverer vores 200 frivillige mere end 1.200 tons overskudsfødevarer til 348 modtagerorganisationer hele året. Så kæmpe tak for den gode og vigtige indsats til alle.”
Fakta:
- Alene i Danmark har vi et samlet madspild på ca. 800.000 tons. Dermed smider vi hvert år madvarer ud for en værdi af ca. 8,6 mia. kr. ifølge tænketanken ONE\THIRD.
- Ca. 13.000 tons mad bliver hvert år reddet fra at gå til spilde. Det svarer til 32 millioner måltider hvert år ifølge FødevareBanken.
- Fødevareministeriet arbejder i øjeblikket på en national madspildsstrategi.
Yderligere oplysninger:
Kontakt presserådgiver Ditte-Marie Rye: + 45 2020 1195 eller presse@fvm.dk
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad8.12.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod madspild.
Fødevareminister samler EU om fremtidens dyrevelfærd1.12.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det første land i mange år slår Danmark dørene op til en stor dyrevelfærdskonference i Bruxelles. På dagsordenen er visionerne for fremtidens dyrevelfærd frem mod 2050.
Dansk formandskab leverer EU-forenklingspakke på landbrug11.11.2025 09:09:16 CET | Pressemeddelelse
Det danske EU-formandskab har forhandlet en aftale på plads med Europa-Parlamentet om en forenklingspakke på landbrug. Aftalen indeholder en række tiltag, der kommer danske landmænd til gode.
Fødevareministeren ved COP30: Danmarks grønne trepart inspirerer globalt10.11.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) deltager i denne uge ved FN's internationale klimakonference COP30, hvor han repræsenterer Danmark og bl.a. deler erfaringer om den grønne trepart, som tiltrækker bred international opmærksomhed.
Fødevareminister åbner One Health konference med deltagelse af H.M. Dronningen5.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som en del af det danske EU-formandskab samler minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) centrale aktører inden for One Health for at sætte fokus på sammenhængen mellem menneskers, dyrs og miljøets sundhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum