Dansk Fjernvarme

Aftale om CCS i Danmark sætter skub i omstillingen

Del

Dansk Fjernvarme roser den ny aftale for CO2-fangst, der sætter skub i arbejdet med CCS, men ser samtidig frem til, at de sidste brikker falder på plads i løbet af efteråret.

På baggrund af regeringens CCS-udspil i august er regeringen og et bredt flertal i folketinget nået til enighed om en ny politisk aftale om CCS (CO2-fangst og lagring) i Danmark. Aftalen skal bidrage til at realisere potentialet for CCS i Danmark og udgør dermed et væsentligt element i opnåelse af klimamålene, mener Dansk Fjernvarme.

- En række selskaber i energi- og fjernvarmesektoren er allerede i fuld gang med CO2-fangstprojekter. Derfor falder den politiske aftale om CCS på et tørt sted. Der er et stort CO2-fangstpotentiale i fjernvarmesektoren, som kan bidrage til at bringe Danmark tættere på at indfri klimamålene. Nu ser vi frem til, at de sidste brikker falder på plads inden årets udgang, siger Jannick Hauschildt Buhl, områdechef for CCUS & PtX i Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for alle landet fjernvarmeselskaber, kraftvarmeværker og affaldsenergianlæg.

Ifølge aftalen vil regeringen nemlig komme med et oplæg til de langsigtede rammevilkår for CO2-fangst i forsyningssektoren. De forventer at kunne fremlægge oplægget for Folketingets partier inden udgangen af 2023.

Den netop indgåede aftale fokuserer på fire hovedspor; Udmøntning af CCS-puljerne, ejerskab og regulering af transport af CO2 via rør, statsligt medejerskab af tilladelser til lagring af CO2 og rammer for lagring samt internationale rammer.

- En af de større barriere for, at vi kan indfri potentialet med at fange CO2 har været den store politiske og regulatoriske usikkerhed, der er forbundet med teknologien. Med dagens aftale er den heldigvis bragt gevaldigt ned, og vi er nu et godt skridt tættere på at gøre ambitionerne til virkelighed , siger Jannick Hauschildt Buhl og fortsætter:

- Der skabes klarhed over udmøntningen af puljemidlerne, der skal sikres bedre rammer for investering i CO2-rørinfrastruktur og staten skal have 20 procent medejerskab af alle danske CO2-lagre. Det er alle sammen initiativer, der skubber udviklingen fremad.

Begrænset fokus på ejerforhold øger usikkerheden for kommunale selskaber
Da den første CCS-pulje blev tildelt i foråret 2023, var det med kun to deltagende aktører i den sidste udbudsproces. En del af bekymringen i forbindelse med ansøgningsprocessen var for flere kommunalt ejede selskaber, at investering i et CO2-fangstanlæg ikke kan etableres i selskabets hovedvirksomhed, men i stedet skal etableres som en såkaldt tilknyttet aktivitet.

Dansk Fjernvarme ser gerne, at netop reguleringen af ejerforhold for investering i CO2-fangst bliver en del af regeringens videre arbejde, som skal fremlægges for Folketingets partier ved årets udgang.

- Den nuværende løsning, hvor CO2-fangst skal ske som en tilknyttet aktivitet er ikke tilstrækkelig. Det sikrer ikke kommunale selskaber fornuftige rammer for at investere i CO2-fangst. I stedet bør regeringen i forbindelse med drøftelsen af de langsigtede rammevilkår for forsyningssektoren også undersøge konkrete løsninger, der kan sikre, at kommunale selskaber fremover kan etablere CO2-fangst som en del af deres hovedvirksomhed, siger Jannick Hauschildt Buhl.

Kontakter

Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 76 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye