DGI

Store kommunale forskelle på børn og unges foreningsdeltagelse

Del

Flere børn og unge skal være aktive i idræt og foreningsliv. DGI afsætter 70 mio. kr. til at sikre børn og unges lige adgang til foreningsdeltagelse

Der er alt for stor forskel fra kommune til kommune på, hvor mange børn og unge der er med i en forening.

Det slog DGI’s afgående formand Søren Møller fast, da DGI lørdag holdt årsmøde i DGI-Huset i Aarhus.

Derfor målretter DGI de kommende fire år 70 millioner kroner til at sikre, at børn og unge har lige adgang til foreningslivet.

”Vi vil ikke slå nogen kommuner oven i hovedet, men der er meget store forskelle, og det er vi nødt til at gøre noget ved. Det vil være et kæmpe kulturtab, hvis det ikke fortsat er 9 ud af 10 børn, der oplever at være med i en forening,” sagde Søren Møller.

Vi har ikke svarene på forhånd

I dag viser medlemstal fra DGI og DIF, at der er store forskelle fra kommune til kommune. I en række kommuner er andelen over 100 procent, hvilket skyldes, at når børn f.eks. både går til svømning og til mountainbike og dermed er medlem af flere foreninger, så tæller de flere gange.

Topscoreren er Billund Kommune med 111 procent, og også kommuner som Furesø, Hørsholm og Odder Kommuner har over 100 procent.

I den anden ende af skalaen er der kommuner, hvor blot 44 procent af de 0-18 årige er med i en forening.

”Vi vil stille spørgsmålene til, hvorfor der er så store forskelle. Er det noget strukturelt, er det fordi skoler er blevet nedlagt, fordi der ikke er opbakning til foreningerne i familierne eller fordi der er foreninger, der ikke har forstået at rumme børnene. Vi skal finde ud af, hvor det kører godt og lære af det, men vi har ikke svarene på forhånd,” sagde Søren Møller.

Unge vil ”go fun”

DGI har nedsat en særlig Unge Task Force, der bl.a. undersøger, hvorfor så mange af de 12-15 årige forlader idrætsforeningerne. Blandt andet er det tydeligt, at en del unge falder fra, hvis kulturen i idrætsforeningerne er meget ambitiøs og handler for meget om at vinde eller altid møde op – det man kunne kalde go pro.

Samtidig viser en undersøgelse, at en tredjedel af de unge, der i dag ikke er aktive, gerne vil være det – så der er et stort potentiale.

”De unge vil være aktive sammen med deres venner, have det sjovt og være aktive uden et præstationspres. Men der mangler et tilbud om go fun. Mange unge oplever et stort præstationsræs, og de falder fra, hvis kulturen i idrætsforeningerne er go pro eller go home,” sagde Søren Møller.

70 mio. kr. skal gøre en forskel – også i storbyerne

På DGI’s årsmøde blev det vedtaget at afsætte 70 mio. kr. til indsatsen, der skal gøre op med den ulige adgang til foreningslivet, og det bliver også en opgave, DGI's nye formand Charlotte Bach Thomassen kommer til at arbejde intenst med.

Der skal bl.a. sættes ind i forhold til flere adgang til egnede faciliteter, øget fokus fra foreninger og øget fokus fra kommunerne.

Af de 70 mio. kr. afsættes 45 mio. kr. til DGI’s landsdelsforeninger. De øvrige 25 mio. kr. målrettes de største byer i Danmark. Bl.a. er ventelister til idrætsforeninger et kæmpe problem i f.eks. København, og det er en udfordring, at idrætsfaciliteter ikke tænkes ind i planlægningen af nye bydele.

Nøgleord

Kontakter

Majbritt Andersen, pressemedarbejder i DGI, tlf. 2129 4115
Søren Møller, tidl. formand i DGI, tlf. 2328 0234
Charlotte Bach Thomassen, ny formand i DGI, tlf. 3028 3295

Links

Information om DGI

DGI
DGI
Vingsted Skovvej 1
7182 Bredsten

79 40 40 40https://www.dgi.dk/

DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6300 foreninger har over 1,5 mio. medlemmer. 

Følg pressemeddelelser fra DGI

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DGI

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum