Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Lilleholt vil bygge verdens længste elkabel mellem Danmark og Storbritannien

Del

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har i dag givet grønt lys til Viking Link-elkablet, som bliver mere end 750 km langt og kommer til at koste ca. 11 mia. kr. Viking Link bliver verdens længste jævnstrømskabel og skal sikre Danmark en høj forsyningssikkerhed og bedre mulighed for at handle med strøm i fremtiden.

Viking Link-kablet kommer til gå fra Vejen i Sydjylland til cirka 170 km nord for London i England, hvoraf langt størsteparten af kablet vil ligge på bunden af Nordsøen. Overføringskapaciteten af forbindelsen bliver 1.400 MW svarende til godt en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug.

”Stærke el-forbindelser til udlandet er afgørende for en lille nation som Danmark. Vi får mulighed for at sælge vores strøm på et større marked, når vi har overskud af vedvarende energi. Samtidig får vi et større udbud af strøm til Danmark, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Stærke elforbindelser til vores naboer bidrager dermed både til at sikre billig og pålidelig strøm for forbrugerne og til at holde vindkraftens værdi oppe. Det er til gavn for alle danskere og virksomheder i Danmark,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Største investering nogensinde
I forbindelse med Viking Link udbygges højspændingsnettet mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse i to projekter. Samlet set vil Danmark investere godt 11 milliarder kroner i etablering af de tre store anlægsprojekter, der tilsammen bliver den hidtil største enkeltstående danske investering i elinfrastruktur.

Vigtig for den grønne omstilling
Investeringen er en hjørnesten i den danske energipolitik og i regeringens kommende energiudspil. Med stigende mængder vedvarende energi i elproduktionen både herhjemme og i landene omkring os, betyder Danmarks internationale elforbindelser, at strømmen kan produceres dér, hvor naturen og klimaet er gunstigt for vind-, vand- og solkraft, og let kan transporteres derhen, hvor der er brug for den.

”Tiden er løbet fra, at vi ser energi- og klimapolitik som et strengt nationalt emne. Vi lever ikke længere på isolerede ”energi-øer”. Vores energisystemer og energimarkeder er allerede koblet sammen, og det er vigtigt, at de udbygges, så vi opnår en optimal udnyttelse af energi fra vindmøller og solceller i fremtiden,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Netto vil Danmark øge eksporten som følge af den nye forbindelse til Storbritannien. Samtidig vil Danmark også øge importen gennem den nye forbindelse til Tyskland.

”Regeringen vil sikre, at det kommende energiudspil fra regeringen samlet set, og inkl. Viking Link, ikke gør det dyrere at være dansker eller at drive virksomhed i Danmark. Vi har i dag en af de laveste markedspriser på el i Europa, en af de højeste forsyningssikkerheder og en af de højeste andele af vedvarende energi i vores elsystem. Dette skyldes bl.a. vores stærke udlandsforbindelser, der er billigere for forbrugerne, end hvis Danmark skulle forsyne sig selv”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Det er Energinet, der formelt står for den danske investering i elnettet.

For nærmere

Kontakter

Rasmus Bjørn, rasbj@efkm.dk , 41729077
Chris Hammeken, chh@efkm.dk, 41277294

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

33922800http://efkm.dk/

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet går forrest i arbejdet med at fremme forsynings- og energiydelser i verdensklasse, der understøtter vækst og holdbar omstilling. Gennem høj faglighed, åbenhed og troværdighed sikrer vi det danske samfund en klar retning for fremtidens forsyningssystem.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark vil have en mere ambitiøs klimalov for EU23.6.2020 15:19:36 CESTPressemeddelelse

Danmark kæmpede på dagens møde mellem EU’s grønne ministre for, at det nuværende forslag til EU-klimalov skal udstikke en klar kurs mod klimaneutralitet for alle medlemsstater og indeholde et styrket klimamål på mindst 55 pct. for 2030. Forud for mødet var klimaminister Dan Jørgensen vært for en strategisk diskussion blandt progressive medlemsstater om behovet for højere klimaambitioner i EU.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum