Lilleholt vil bygge verdens længste elkabel mellem Danmark og Storbritannien
Energiminister Lars Chr. Lilleholt har i dag givet grønt lys til Viking Link-elkablet, som bliver mere end 750 km langt og kommer til at koste ca. 11 mia. kr. Viking Link bliver verdens længste jævnstrømskabel og skal sikre Danmark en høj forsyningssikkerhed og bedre mulighed for at handle med strøm i fremtiden.
Viking Link-kablet kommer til gå fra Vejen i Sydjylland til cirka 170 km nord for London i England, hvoraf langt størsteparten af kablet vil ligge på bunden af Nordsøen. Overføringskapaciteten af forbindelsen bliver 1.400 MW svarende til godt en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug.
”Stærke el-forbindelser til udlandet er afgørende for en lille nation som Danmark. Vi får mulighed for at sælge vores strøm på et større marked, når vi har overskud af vedvarende energi. Samtidig får vi et større udbud af strøm til Danmark, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Stærke elforbindelser til vores naboer bidrager dermed både til at sikre billig og pålidelig strøm for forbrugerne og til at holde vindkraftens værdi oppe. Det er til gavn for alle danskere og virksomheder i Danmark,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Største investering nogensinde
I forbindelse med Viking Link udbygges højspændingsnettet mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse i to projekter. Samlet set vil Danmark investere godt 11 milliarder kroner i etablering af de tre store anlægsprojekter, der tilsammen bliver den hidtil største enkeltstående danske investering i elinfrastruktur.
Vigtig for den grønne omstilling
Investeringen er en hjørnesten i den danske energipolitik og i regeringens kommende energiudspil. Med stigende mængder vedvarende energi i elproduktionen både herhjemme og i landene omkring os, betyder Danmarks internationale elforbindelser, at strømmen kan produceres dér, hvor naturen og klimaet er gunstigt for vind-, vand- og solkraft, og let kan transporteres derhen, hvor der er brug for den.
”Tiden er løbet fra, at vi ser energi- og klimapolitik som et strengt nationalt emne. Vi lever ikke længere på isolerede ”energi-øer”. Vores energisystemer og energimarkeder er allerede koblet sammen, og det er vigtigt, at de udbygges, så vi opnår en optimal udnyttelse af energi fra vindmøller og solceller i fremtiden,” siger Lars Chr. Lilleholt.
Netto vil Danmark øge eksporten som følge af den nye forbindelse til Storbritannien. Samtidig vil Danmark også øge importen gennem den nye forbindelse til Tyskland.
”Regeringen vil sikre, at det kommende energiudspil fra regeringen samlet set, og inkl. Viking Link, ikke gør det dyrere at være dansker eller at drive virksomhed i Danmark. Vi har i dag en af de laveste markedspriser på el i Europa, en af de højeste forsyningssikkerheder og en af de højeste andele af vedvarende energi i vores elsystem. Dette skyldes bl.a. vores stærke udlandsforbindelser, der er billigere for forbrugerne, end hvis Danmark skulle forsyne sig selv”, siger Lars Chr. Lilleholt.
Det er Energinet, der formelt står for den danske investering i elnettet.
For nærmere
Kontakter
Rasmus Bjørn, rasbj@efkm.dk , 41729077
Chris Hammeken, chh@efkm.dk, 41277294
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Varmechecken er udbetalt: 2,4 milliarder hjælper danskernes varmeregninger10.8.2022 10:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Over 400.000 husstande, som har været ramt af høje varmeregninger, har i dag fået en kontant indsprøjtning på 6000 kroner.
Stop for unødig afbrænding af naturgas på Nordsøen30.6.2022 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være slut med at brænde gas af på boreplatforme i Nordsøen, medmindre det er helt nødvendigt. Regeringen vil indføre et forbud mod rutine-afbrænding af gas for at mindske unødig udledning af metan.
Aftale med KL om klar besked om fjernvarme29.6.2022 13:41:41 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Kommunernes Landsforening er enige om, at danske hjem skal opvarmes med grøn energi. Derfor er der indgået en aftale om, at alle danskere med gasfyr får klar besked om muligheder for fjernvarme eller andre grønne opvarmningskilder.
Aftale mellem EU-landene om stor klimapakke29.6.2022 02:21:06 CEST | Pressemeddelelse
EU’s klimaministre er blevet enige om en omfattende lovgivningspakke på klimaområdet. Pakken skal sikre, at EU indfrier målet om mindst 55 pct. reduktion af hele EU’s drivhusgasudslip i 2030. Hele fem centrale klimaaftaler er indgået til dagens møde på områder, der fremadrettet vil få stor betydning for reduktionen af EU’s udledninger.
Knap 200 mio. klimakroner skal omdanne gylle og halm til grønt brændstof og biokul28.6.2022 14:19:34 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling skal spredes på tværs af sektorer – og det betyder, at også dansk landbrug skal gøres mere klimavenligt. Tre projekter får støtte fra Pyrolysepuljen til at fremme teknologier, der skal reducere drivhusgasudledning fra landbruget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum