Netdoktor

Afbrudt søvn ødelægger livet for mange danskere – World Sleep Day den 16. marts er en god anledning til at gøre noget ved det

Del
Mere end en million voksne danskere får afbrudt deres søvn hver eneste nat, fordi de skal op og tisse. De lider af såkaldt nykturi, og det viser sig nu at have alvorlige konsekvenser for deres liv og hverdag. De er trætte, husker dårligere og bliver let irriterede. Det fremgår af en netop afsluttet undersøgelse foretaget af Netdoktor. En ekspert advarer om de alvorlige konsekvenser, den natlige vandladning kan have for helbreddet, fordi der er en sammenhæng mellem søvnforstyrrelser og sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-karsygdomme. Fredag den 16. marts er World Sleep Day, og det er en god anledning til at få set på sit eget søvnmønster, og om nattetisning forstyrrer ens velbefindende.

Søvnforstyrrelser kan være meget alvorlige og gribe markant ind i ens liv. Det oplever især den mere end en million danskere over 50 år, der vågner hver nat, fordi de skal op og tisse. De lider af såkaldt nykturi, og det har store konsekvenser for deres liv og hverdag, viser en netop afsluttet undersøgelse fra Netdoktor.

I alt 2.169 danskere, der alle har problemet, har svaret på spørgsmål om, hvad de natlige søvnforstyrrelser betyder. Langt over halvdelen (61 pct.) går rundt og er trætte om dagen. Tæt på halvdelen (46 pct.) oplever, at nattetisningen og de deraf følgende søvnforstyrrelser medfører et fald i deres livskvalitet, og hver tredje (34 pct.) svarer, at deres præstationer på arbejdet forringes som følge af søvnforstyrrelserne.

- Natlig vandladning er et stort problem, som folk ikke tager alvorligt nok, selvom det påvirker deres liv og helbred i meget høj grad, fastslår Charlotte Graugaard-Jensen, afdelingslæge på Urinvejskirurgisk Afdeling på Skejby Universitetshospital.

Tallene fra Netdoktors undersøgelse uddyber resultatet af den netop offentliggjorte befolkningsundersøgelse, Den Nationale Sundhedsprofil, hvor 46 procent af alle danskere svarer, at de er generet af søvnproblemer.

- Rigtig mange kommer ind på vores klinik og fortæller, at de er uoplagte og har svært ved at koncentrere sig på arbejdet. De er plaget af at skulle forlade sengen en eller flere gange hver nat for at tisse, og de har ofte svært ved at falde i søvn igen, fortæller Charlotte Graugaard-Jensen.

Sammenhæng med alvorlige sygdomme
Ud over at nedsætte livskvaliteten væsentligt kan søvnforstyrrelser i grelle tilfælde være skadelige for helbredet og have en sammenhæng med diabetes, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Derfor opfordrer Charlotte Graugaard-Jensen til, at man får gjort noget ved problemet:

- Første skridt kan være at gøre op med de dårlige vaner. Find ud af, om du drikker for meget om aftenen. Det, du drikker efter 18, gemmer du til natten, siger Charlotte Graugaard-Jensen.

Få styr på din søvn
Fredag den 16. marts er World Sleep Day, og det er en god anledning til at se på sit søvnmønster og om nattetisning forstyrrer ens velbefindende.

- Det kan være en god ide at sætte et kryds i kalenderen, så man får set på, hvordan man kan optimere sin søvn. Sover jeg koldt nok, har jeg tilstrækkelig ro omkring mig, og har jeg styr på, hvor meget væske jeg drikker. Vores søvn er mindst lige så vigtig som alle de andre ting, vi gør for at have det godt, siger Charlotte Graugaard-Jensen.

Tal med lægen
Udover dårlige vaner kan nattetisseri skyldes forhold som en formindsket eller overaktiv blære, en forstørret prostata hos mænd, og som følge deraf dårlig blæretømning, eller en for stor produktion af urin. I mange tilfælde kan problemet afhjælpes med medicin eller ved en operation. Derfor anbefaler Charlotte Graugaard-Jensen, at man taler med sin læge, hvis problemet fortsætter:

- Mange tænker, at natlig vandladning bare hænger sammen med at blive ældre, og at det er noget, man må leve med, men vi kan faktisk gøre rigtig meget ved det i dag, siger afdelingslæge Charlotte Graugaard-Jensen, der også har en PhD indenfor nykturi.

Nykturi er omtrent lige udbredt blandt mænd og kvinder, og problemet stiger med alderen. Således lider op til 70 procent af alle over 65 år af nykturi. Netdoktor.dk er Danmarks største website om sundhed med ca. 2 mio. besøg pr. måned.

World Sleep Day er en årlig begivenhed med fokus på at øge bevidstheden om vigtigheden af sund søvn. Dagen, der i år er fredag d. 16. marts, organiseres af World Sleep Society. Se mere på www.worldsleepday.org

Om Den Nationale Sundhedsprofil 2017: se https://www.sst.dk/da/udgivelser/2018/danskernes-sundhed-den-nationale-sundhedsprofil-2017


For yderligere information: Rikke Esbjerg, læge og direktør for Netdoktor A/S, tlf. 22 64 29 37 / re@netdoktor.dk

 

FAKTABOKSE:

Nykturi er det latinske udtryk for, at man vågner en eller flere gange om natten for at tisse, og at man sover både før og efter

Hvad betyder nykturi for helbredet?

 • Nykturi er den hyppigste årsag til afbrudt nattesøvn
 • Forstyrrelser af nattesøvnen kan føre til nedsat livskvalitet i form af træthed og nedtrykthed
 • Træthed kan føre til koncentrationsproblemer og øge risikoen for ulykker
 • Søvnforstyrrelser kan også give dårligere helbred ved at påvirke fx blodsukkerbalance og immunforsvar
 • I grelle tilfælde kan søvnforstyrrelser have en sammenhæng meddiabetes og hjertekarsygdomme
 • Hos ældre er nykturi en væsentlig risiko i forhold til faldulykker

Det kan du gøre:

 • Begræns væskeindtag efter kl 18
 • Fysisk aktivitet kan forbedre søvnen – undgå dog at motionere lige inden sengetid
 • Overvej om stress eller uro spiller en rolle
 • Tal eventuelt med din læge
  Hvis du er generet af nattetisning, har mistanke om, at der kan ligge en sygdom bag, eller pludselig oplever store ændringer i forhold til det normale mønster, bør du overveje at tale med en læge om det. Du kan forberede dig ved at udfylde et væske-og vandladningsskema, der kan hentes på Hardunykturi.dk
 • Kan nykturi behandles?

Der er forskellige muligheder for at behandle nykturi. Det første skridt er at finde årsagen. Herefter kan behandlingen bestå af alt fra livsstilsændringer til blandt andet blæretræning og forskellige former for medicin.

Hvor mange danskere har nykturi?

 • Halvdelen af alle danskere over 50 år – det vil sige mere end en million danskere – har nykturi
 • Problemet stiger med alderen, således lider op til 70 procent af alle over 65 år af nykturi
 • Nykturi er omtrent lige udbredt blandt mænd og kvinder

Resultater fra Netdoktors undersøgelse om danskere, der lider af nattetisseri/nykturi

Hverdagen udfordres:

 • 61 procent er trætte om dagen (Passer på en prik: 23 pct. Passer delvist: 38 pct.)
 • 46 procent oplever, at det påvirker deres livskvalitet negativt (Passer på en prik: 12 pct. Passer delvist: 34 pct.)

Mange får problemer på arbejdet som følge af natlig vandladning:

 • 34 procent oplever, at deres præstationer på arbejdet forringes (Passer på en prik: 7 pct. Passer delvist: 27 pct.)

Blandt dem, der har svaret ja til, at deres præstationer på arbejdet forringes:

 • 66 procent oplever, at deres koncentration forringes (Passer på en prik: 17 pct. Passer delvist: 49 pct.)
 • 58 procent føler sig irriterede (Passer på en prik: 17 pct. Passer delvist: 41 pct.)
 • 56 procent oplever, at deres tålmodighed påvirkes negativt (Passer på en prik: 14 pct. Passer delvist: 42 pct.)
 • 51 procent oplever, at deres hukommelse forringes (Passer på en prik: 17 pct. Passer delvist: 34 pct.)

Det sociale liv begrænses:
Blandt dem, der har svaret ja til, at nattetisseri påvirker deres livskvalitet negativt:

 • 35 procent afstår fra aktiviteter, som de ellers gerne ville tage del i (Passer på en prik: 8 pct. Passer delvist: 27 pct.)
 • 28 procent afstår fra at tage på rejser – både private og arbejdsrelaterede (Passer på en prik: 7 pct. Passer delvist: 21 pct.)

Om undersøgelsen

 • I alt 2.169danskere, der lider af nykturi, har svaret på Netdoktors spørgeundersøgelse om de konsekvenser, lidelsen har for dem
 • Svarene er indsamlet i perioden 3. marts 2017 til 6. marts 2018

Kilder: Netdoktor.dk, Sundhed.dk, Rigshospitalet.dk, Vidensraad.dk, overlæge Mette Hornum Bing, afdelingslæge Charlotte Graugaard-Jensen, m.fl.

Test din viden om nykturi

På www.Hardunykturi.dk kan du:

 • Teste din viden og lære mere om nykturi
 • Få gode råd om, hvordan livsstil og vaner kan påvirke nykturi
 • Blive klædt på til at tale med din læge om nykturi
 • Hente et væske- og vandladningsskema

Om Netdoktors oplysningskampagner

Netdoktor.dk er Danmarks største website om sundhed med 2 mio. besøg pr. måned. Netdoktor.dk sætter løbende fokus på danskernes folkesygdomme og sundhedsproblemer. Tidligere oplysningskampagner har handlet om:

 • Hjertekarsygdomme
 • Kroniske smerter
 • Diabetes
 • Astma
 • KOL
 • HPV/Livmoderhalskræft
 • Helvedesild


Oplysningskampagnen om nykturi er gjort mulig med støtte fra Ferring Danmark.

Billeder

Download
Charlotte Graugaard-Jensen, Skejby Universitetshospital
Charlotte Graugaard-Jensen, Skejby Universitetshospital
Download
Charlotte Graugaard-Jensen, Skejby Universitetshospital
Charlotte Graugaard-Jensen, Skejby Universitetshospital
Download

Information om Netdoktor

Netdoktor
NetdoktorFølg pressemeddelelser fra Netdoktor

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Netdoktor