WFP - FN’s World Food Programme

WFP sætter ind overfor kriser og opbygger modstandsdygtighed gennem vigtige bidrag fra fleksible donorer som Danmark

Del

KØBENHAVN – I en tid med hidtil usete krav til det humanitære system er Danmark og en gruppe af andre regeringspartnere gået sammen for at sikre, at FN’s World Food Programme (WFP) har fleksible midler til at imødekomme akutte humanitære behov i pludselige opståede nødsituationer, forsømte eller langvarige kriser.

Foto: Saikat Mojumder
Foto: Saikat Mojumder

Takket være lande som Danmark har WFP for nylig fået tildelt næsten US$180 millioner til omkring 60 landeoperationer, samtidig med at der ydes et vigtigt og påtrængende løft til livreddende indsatser i Syrien, Yemen, Den Centralafrikanske Republik og Den Demokratiske Republik Congo. Disse midler vil også øge støtten til udviklingsprojekter og give fødevareassistance til flygtninge og internt fordrevne.

"Fleksible midler giver os den frihed vi har brug for, til at reagere hurtigere, spare omkostninger, planlægge langsigtet samt forhindre afbrydelser i vores livreddende arbejde," siger WFP’s administrerende direktør David Beasley. "For at få mest muligt ud af de værdifulde ressourcer fra donorerne, opfordrer vi flere af vores regeringspartnere til at give bidrag, der ikke er øremærket men forudsigelige og anvendelige i flere år. 

Med støtten fra donorregeringer og andre partnere kan WFP reagere på seks store sultkatastrofer samtidigt. Uanset om vi kæmper mod hungersnød i Sydsudan eller redder Rohingya flygtninges liv i verdens hurtigst voksende flygtningekrise i Bangladesh, har WFP en afgørende rolle i forbindelse med den internationale indsats for at redde folk på randen af en sultkatastrofe.

Fleksibel finansiering gør det muligt for WFP at handle hurtigt og effektivt. Dog er regeringer, der giver denne form for bidrag, stadig i mindretal, da mange øremærker, hvor og hvordan pengene kan bruges. Disse bidrag til WFP udgjorde kun syv procent af de samlede ressourcer, der blev doneret til WFP og er langt under det højeste niveau på 20 procent af den fleksible finansiering i 2002. 

De seneste allokeringer blev foretaget med bidrag fra Canada, Danmark, Holland, Irland, Kina, New Zealand, Norge, Storbritannien, Sverige og Tyskland. Bidrag fra private partnere var også en del af denne allokering.

Ifølge aftalen kendt som ”Grand Bargain” indgået på det Internationale Humanitære Topmøde i 2016, har ledende donorer forpligtet sig til gradvist at reducere øremærkningen med det sigte at nå et globalt mål inden 2020, at 30 procent af den humanitær finansiering skal have færre begrænsninger.

Top ti multilaterale donorer og finansieringskilder til WFP i 2017

  1. Sverige 70.731.620
  2. Storbritannien 51.746.442
  3. Nederlandene 46.712.553
  4. Norge 33.265.744
  5. Tyskland 32.007.661
  6. Danmark 30.916.844
  7. Australia 28.919.330
  8. Canada 23.472.333
  9. Irland 18.262.632
  10. Italien 12.390.445

Få en komplet liste over fleksible bidrag til WFP i 2017:  https://www.wfp.org/funding/year/2017

Nøgleord

Kontakter

Anne Poulsen, WFP/København, Mob. +45 4050 3993, Email: anne.poulsen@wfp.org

Billeder

Foto: Saikat Mojumder
Foto: Saikat Mojumder
Download

Information om WFP - FN’s World Food Programme

WFP - FN’s World Food ProgrammeWFP er verdens største humanitære organisation, der bekæmper sult på verdensplan, leverer fødevarehjælp under katastrofer og arbejder med lokalsamfund for at forbedre ernæring og opbygge modstandskraft. Hvert år hjælper WFP omkring 80 millioner mennesker i 80 lande.

Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af fleksible bidrag (kernebidrag). Kernebidrag giver WFP fleksibilitet og gør det muligt at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den. 

Følg pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

FLEKSIBLE BIDRAG GJORDE DET MULIGT FOR WFP AT NÅ FREM TIL VERDENS FORDREVNE OG FORSØMTE I 201815.1.2019 14:29:25 CETPressemeddelelse

KØBENHAVN – FN’s World Food Programme (WFP) modtog knap DKK 2,9 milliarder (US$ 440 millioner) i fleksible bidrag i 2018, hvilket svarer til en ti procents stigning i forhold til 2017. Fleksible bidrag gør det muligt for WFP at anvende pengene hvor og hvornår behovet er størst og giver mulighed for at reagere hurtigt på akutte katastrofer samt opretholde livreddende assistance under forsømte og langvarige kriser. I Sahel betød den umiddelbare adgang til fleksible midler, at WFP kunne kick-starte indsatsen i forhold til den værste høstsæson i fire år, nå ud til over 3 millioner mennesker med fødevareassistance samt afværge en enorm fødevarekrise. Fleksible bidrag hjalp WFP til at opretholde assistance til næsten 900,000 Rohingya flygtninge i Bangladesh, at optrappe støtten til fordrevne i Columbia og at levere nødhjælp til landmænd ramt af alvorlig tørke i Madagascar. ”Det er ret simpelt: fleksible midler gør det muligt for os at reagere mere resolut og effektivt og dermed levere den ma

ERNÆRING OG KVINDERS SELVBESTEMMELSE – FUNDAMENTET FOR UDVIKLING I SRI LANKA26.11.2018 15:52:12 CETPressemeddelelse

KØBENHAVN – FN’s World Food Programme (WFP) og FN’s Befolkningsfond (UNFPA) i Sri Lanka indledte i dag et nyt fælles projekt for at forbedre kvinders ernæring og selvbestemmelse samt for at fremme ligestilling mellem kønnene i Sri Lanka. Projektet vil give adgang til vigtig information og ydelser relateret til seksuel og reproduktiv sundhed, ernæring og fødevaresikkerhed i løbet af det kommende år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum