WFP - FN’s World Food Programme

WFP sætter ind overfor kriser og opbygger modstandsdygtighed gennem vigtige bidrag fra fleksible donorer som Danmark

Del

KØBENHAVN – I en tid med hidtil usete krav til det humanitære system er Danmark og en gruppe af andre regeringspartnere gået sammen for at sikre, at FN’s World Food Programme (WFP) har fleksible midler til at imødekomme akutte humanitære behov i pludselige opståede nødsituationer, forsømte eller langvarige kriser.

Foto: Saikat Mojumder
Foto: Saikat Mojumder

Takket være lande som Danmark har WFP for nylig fået tildelt næsten US$180 millioner til omkring 60 landeoperationer, samtidig med at der ydes et vigtigt og påtrængende løft til livreddende indsatser i Syrien, Yemen, Den Centralafrikanske Republik og Den Demokratiske Republik Congo. Disse midler vil også øge støtten til udviklingsprojekter og give fødevareassistance til flygtninge og internt fordrevne.

"Fleksible midler giver os den frihed vi har brug for, til at reagere hurtigere, spare omkostninger, planlægge langsigtet samt forhindre afbrydelser i vores livreddende arbejde," siger WFP’s administrerende direktør David Beasley. "For at få mest muligt ud af de værdifulde ressourcer fra donorerne, opfordrer vi flere af vores regeringspartnere til at give bidrag, der ikke er øremærket men forudsigelige og anvendelige i flere år. 

Med støtten fra donorregeringer og andre partnere kan WFP reagere på seks store sultkatastrofer samtidigt. Uanset om vi kæmper mod hungersnød i Sydsudan eller redder Rohingya flygtninges liv i verdens hurtigst voksende flygtningekrise i Bangladesh, har WFP en afgørende rolle i forbindelse med den internationale indsats for at redde folk på randen af en sultkatastrofe.

Fleksibel finansiering gør det muligt for WFP at handle hurtigt og effektivt. Dog er regeringer, der giver denne form for bidrag, stadig i mindretal, da mange øremærker, hvor og hvordan pengene kan bruges. Disse bidrag til WFP udgjorde kun syv procent af de samlede ressourcer, der blev doneret til WFP og er langt under det højeste niveau på 20 procent af den fleksible finansiering i 2002. 

De seneste allokeringer blev foretaget med bidrag fra Canada, Danmark, Holland, Irland, Kina, New Zealand, Norge, Storbritannien, Sverige og Tyskland. Bidrag fra private partnere var også en del af denne allokering.

Ifølge aftalen kendt som ”Grand Bargain” indgået på det Internationale Humanitære Topmøde i 2016, har ledende donorer forpligtet sig til gradvist at reducere øremærkningen med det sigte at nå et globalt mål inden 2020, at 30 procent af den humanitær finansiering skal have færre begrænsninger.

Top ti multilaterale donorer og finansieringskilder til WFP i 2017

  1. Sverige 70.731.620
  2. Storbritannien 51.746.442
  3. Nederlandene 46.712.553
  4. Norge 33.265.744
  5. Tyskland 32.007.661
  6. Danmark 30.916.844
  7. Australia 28.919.330
  8. Canada 23.472.333
  9. Irland 18.262.632
  10. Italien 12.390.445

Få en komplet liste over fleksible bidrag til WFP i 2017:  https://www.wfp.org/funding/year/2017

Nøgleord

Kontakter

Anne Poulsen, WFP/København, Mob. +45 4050 3993, Email: anne.poulsen@wfp.org

Billeder

Foto: Saikat Mojumder
Foto: Saikat Mojumder
Download

Information om WFP - FN’s World Food Programme

WFP - FN’s World Food ProgrammeWFP er verdens største humanitære organisation, der bekæmper sult på verdensplan, leverer fødevarehjælp under katastrofer og arbejder med lokalsamfund for at forbedre ernæring og opbygge modstandskraft. Hvert år hjælper WFP omkring 80 millioner mennesker i 80 lande.

Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af fleksible bidrag (kernebidrag). Kernebidrag giver WFP fleksibilitet og gør det muligt at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den. 

Følg pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra WFP - FN’s World Food Programme

Danmark øger sit bidrag til Rohingya flygtninge og værtssamfund gennem WFP31.10.2018 07:05Pressemeddelelse

KØBENHAVN – Den danske minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs annoncerede i dag et bidrag på yderligere 30 millioner kroner til at dække de akutte fødevarebehov blandt Rohingya flygtninge og værtssamfund. Det skete efter et netop afsluttet besøg i flygtningelejrene i Kutupalong-Balukhali, Cox’ Bazar sammen med eksekutivdirektør for FN’s World Food Programme (WFP) David Beasley.

Stigende fødevarepriser i lande med konflikt burde forårsage "chok og forargelse"16.10.2018 07:02Pressemeddelelse

KØBENHAVN – Ny forskning fra FN’s World Food Programme (WFP), lanceret på FN’s Internationale Fødevaredag (World Food Day), viser, at fødevarer i stigende grad bliver økonomisk utilgændelige i lande med konflikt eller som er udsat for politisk ustabilitet. I snesevis flere lande sætter vedvarende høje fødevarepriser håbet om et nærende måltid uden for rækkevidde for millioner af mennesker.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum