Wermelin: Der skal være sprøjteforbud på fortove og indkørsler
Stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser. Under den slags arealer er det øverste jordlag gravet væk, og derfor er der en særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet, hvis de bliver brugt netop der.
Hvert år bruger offentlige myndigheder og private borgere tusindvis af kilo sprøjtemidler for at holde ukrudt og uønskede planter nede. Nu vil regeringen forbyde, at der bliver brugt sprøjtemidler som fx glyphosat til at bekæmpe ukrudt på en række offentlige og private arealer.
-Det er helt unikt, at vi kan åbne for vandhanen i Danmark og drikke vandet direkte fra hanen. Sådan skal det også være for vores kommende generationer. Socialdemokratiet lovede før valget et sprøjteforbud på offentlige arealer, og det leverer vi på nu. Til gavn for danskerne og naturen, siger miljøminister Lea Wermelin.
Forbuddet vil blive udarbejdet inden for EU’s regler på området og vil også tage højde for relevante undtagelser i forhold til bl.a. sikkerhedsmæssige hensyn og bekæmpelse af invasive arter. Nogle sprøjtemidler er let-nedbrydelige og vil ikke gå i grundvandet, og de vil derfor ikke være omfattet af et forbud. Det betyder fx, at der fortsat kan anvendes pelargonsyre i stedet for glyphosat til bekæmpelse af ukrudt.
Stadig et stykke vej til målet
Samtidig viser tal fra en netop offentliggjort rapport fra Miljøstyrelsen, at der stadig sprøjtes med glyphosat på offentlige arealer, selvom forbruget er faldende.
-Det er glædeligt, at der i højere grad bliver brugt alternativer til glyphosat, når der skal fjernes ukrudt på offentlige arealer. Men efter en mangeårig indsats er vi altså ikke i mål endnu, og der bliver også stadig solgt glyphosatholdige produkter til private haveejere. Derfor sætter vi turbo på udfasningen med et forslag om et sprøjteforbud på en række offentlige og private arealer, siger Lea Wermelin.
Rapporten viser, at forbruget af glyphosatmidler på offentlige arealer samlet set er faldet med 18 procent fra 2016 til 2020. Rapporten viser også, at det samlede forbrug sprøjtemidler er steget med 63 procent fra 2016 til 2020. Denne stigning skyldes hovedsageligt, at glyphosat er blevet erstattet af let-nedbrydelige sprøjtemidler, som fx pelargonsyre og eddikesyre. De let-nedbrydelige midler skal bruges i større mængder og ofte flere gange og ved overgang fra fx glyphosat til pelargonsyre betyder det, at det samlede forbrug stiger.
Fakta:
- Rapporten viser, at forbruget af glyphosatmidler samlet set er faldet med 18 procent fra 2016 til 2020.
- Sprøjtemidler som fx glyphosat tager lang tid om at nedbrydes og kan derfor risikere at sive ned i grundvandet, hvis midlerne påføres arealer som fx stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser, hvor det øverste jordlag under overfladerne er gravet væk.
- Regeringens forslag om at forbyde sprøjtemidler som fx glyphosat på en række offentlige og private arealer er en del af udspillet ”Tættere på – grønnere byer og en hovedstad i udvikling.” Forbuddet er målrettet de arealer, hvor der er en særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet.
Kontakter
Yderligere oplysninger: Lisa Ioannou, presserådgiver, Miljøministeriet, tlf: 24771226, e-mail: liryi@mim.dk
Vedhæftede filer
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning1.7.2025 10:54:49 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum