Vores by skal ikke slå os ihjel. Den Grønne Ungdomsbevægelse København går til kamp mod luftforurening i hovedstaden.
Den Grønne Ungdomsbevægelse København sætter nu ind for et reelt opgør med luftforurening i hovedstaden. Forureningen har plaget København i årtier, og der er ikke blevet gjort nok for at få den nedbragt. Verdens Sundhedsorganisation (WHO) vurderer, at luftforurening udgør den største miljømæssige trussel mod menneskelig sundhed, og har derfor sat deres grænseværdier for luftforurening ned i slutningen af 2021. I København overstiger de gennemsnitlige niveauer af luftforurening alle de nye grænseværdier.
Vi trækker alle sammen vejret. Det gør luftforurening til en forurening, som ingen af os kan fravælge, men som skader alle byens beboere. Luftforureningen i København er stadig uforsvarlig høj. WHO beder nu verdens lande om at tage problemet mere seriøst. På samme måde beder vi nu vores kommunalpolitikere i Københavns Borgerrepræsentation om netop at tage noget af det ansvar på sig. For vi bliver nødt til at sætte ind overfor luftforurening nu, siger Katrine Østerby fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
I Danmark er luftforurening den tredje største risikofaktor for død. Det er altså kun overgået af rygning og fysisk inaktivitet. Københavns Kommune har offentliggjort, at hvert tiende dødsfald i København sker grundet luftforurening. Mange københavnere lever også dagligt med sygdom og gener forårsaget af niveauet af luftforurening i byen. For luftforurening gør os både akut og kronisk syge samt forværre allerede eksisterende sygdomme som astma, lungebetændelse og KOL. Forureningen er desuden årsag til øget risiko for fysiske og psykiske gener og et dårligt velbefindende. Både børn, ældre, gravide og syge er særlig udsatte for konsekvenserne af luftforurening.
At trække vejret i København gør os syge, og det er et problem, der kun bliver mere tydeligt år for år. Det burde have fået Københavns politikerne til allerede at handle på det her område for længe siden. Jo længere tid der går, des flere sygdomme finder vi ud af, at luftforurening forårsager eller forværrer. Vi skal ikke opleve flere børn med luftvejssygdomme fremprovokeret af dårlig luft. Vi skal ikke opleve flere syge og ældre, der skal højne deres medicinering for at prøve at kompensere for, at luften, de indånder, stødt forværrer deres sygdom. Vi skal ikke acceptere, at den sundhedsskadelige luftforurening i vores by stjæler vores gode leveår og sågar slår os ihjel, siger Helena Udsen fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
De største lokale kilder til luftforurening er biler og brændeovne. Der er stadig 17.000 brændeovne i Københavns Kommune på trods af, at 99% af københavnske husstande har fjernvarme. Samtidig er antallet af biler, der dagligt kører over Københavns kommunegrænse, steget med 8% mellem 2012 og 2019, og en ny undersøgelse foretaget af Copenhagen Solutions Lab, Google og Utrecht Universitet viser, at der ved de store gennemkørende veje findes de største ophobninger af udendørs luftforurening.
Der er ikke sket nok for at begrænse de lokale kilder til luftforurening. Nu er vi trætte af, at diskussionen bliver sparket til hjørne, mens københavnere bliver syge, oplever værre sygdom og dør for tidligt af luftforurening. For det her er et akut problem for alle københavnere i dag. Vi skal have et fyringsstop for brændeovne i kommunen og mindre fossil bilisme, der står for størstedelen af den lokale udledning af sundhedsskadelige luftforurening. Vi står fast på, at det vigtigste må være, at man skal kunne trække vejret trygt i København, siger Katrine Østerby fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Luftforureningen har nu fået Den Grønne Ungdomsbevægelse til at søsætte en kampagne, der skal få Københavns Borgerrepræsentation til at tage problemet alvorligt. Hovedkravet i kampagnen er, at byens politikere øjeblikkeligt skal sætte ind for at nedbringe luftforureningen, så de overholder WHOs nye grænseværdier. Det kalder på en luftplan, der sætter akut ind over for især den lokale forurening fra kilder som fossile køretøjer, brændeovne og krydstogtskibe. Senere på måneden vil bevægelsen offentliggøre anbefalinger til de københavnske politikere om, hvordan man hurtigt og effektivt kan få nedbragt luftforureningen fra lokale kilder i København.
Man kan finde kampagnen og skrive under på det fælles ønske om ren luft i København på renluftnu.dk
Nøgleord
Kontakter
Helena UdsenAktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse
Tlf:60521321Katrine ØsterbyAktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse
Tlf:26376501Billeder
Links
Information om Den Grønne Ungdomsbevægelse
Grundtvigs Sidevej 2
1865 Frederiksberg C
+45 30 63 66 36https://www.dgub.dk/
Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.
Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse: “Grøn Trepart adresserer ikke de kriser, den er sat i verden for at løse”18.11.2024 17:10:23 CET | Pressemeddelelse
I dag kunne Socialdemokratiet, Venstre, Moderatorne , Liberal Alliance, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti præsentere en aftale om implementeringen af den grønne trepart. Aftalen møder stor kritik fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, som de seneste måneder har demonstreret foran Ministeriet for Grøn Trepart, blandt andet ved at sultestrejke, for at få politikerne til at tage et opgør med den danske dyreproduktion:
Den Grønne Ungdomsbevægelse tager til COP2912.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag d. 11. november blev FN’s 29. klimakonference (COP29) skudt i gang. Bare få dage efter det amerikanske valg mødes verdens lande for at sætte retningen for den globale klimapolitik. Den Grønne Ungdomsbevægelse er til stede på konferencen og håber på at udgøre en modvægt til fossillobbyen og dermed skubbe forhandlingerne i en mere ambitiøs retning sammen med resten af det globale civilsamfund.
29 unge trængte ind i Ministeriet for Grøn Trepart: Kræver opgør med dyreproduktion23.10.2024 20:43:50 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag eftermiddag gik 29 unge aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse uanmeldt ind i Ministeriet for Grøn Trepart i en fredelig protest mod de igangværende landbrugsforhandlinger. Aktivisterne satte sig i trappeopgangen lige uden for forhandlingslokalet, hvor de råbte kampråb, der uden tvivl kunne høres af politikerne og ministeren. Efter en times protest ankom politiet for at fjerne aktivisterne, men i stedet for at bære dem ud på fredelig vis eller benytte elevatoren, valgte betjentene at anvende smertegreb for at trække de unge ud af bygningen. Flere af aktivisterne blev efterfølgende set med forbindinger som følge af den voldsomme behandling.
Den Grønne Ungdomsbevægelse indtager forhandlingskontor på Ministeriet for Grøn Trepart: “Vi bliver siddende, indtil vores krav bliver mødt”23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse melder, at de i dag vil eskalere deres metoder. De har den sidste måned dagligt lavet demonstrationer uden for landbrugsforhandlingerne, og det er knap 2 uger siden, at 11 af dem afsluttede en 8-dages sultestrejke. I dag rykker Den Grønne Ungdomsbevægelse deres demonstrationer indenfor i Ministeriet for Grøn Trepart med kravet om reel indflydelse på aftalen. Hvis de lykkes med at komme ind i bygningen og op på etagen, hvor forhandlingslokalerne er, flytter de sig kun, hvis regeringen og oppositionen går med til deres krav. Ellers bliver det politiet, der må fjerne dem.
Den Grønne Ungdomsbevægelse afslutter sultestrejken foran landbrugsforhandlingerne, men protesterne fortsætter8.10.2024 18:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter otte dage uden mad har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse valgt at afslutte deres sultestrejke ved landbrugsforhandlingerne. Strejkens formål var at skabe opmærksomhed omkring behovet for en radikal omlægning af Danmarks intensive dyreproduktion. Bevægelsen har undervejs opnået stor opbakning med over 6.600 underskrifter, der bakker op om deres centrale krav: en CO₂-afgift på 1.500 kr./ton, målrettet de største forurenere, og midlerne herfra skal støtte omstillingen til plantebaseret produktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum