Dansk Jernbaneforbund

Voldsomt omfang af vold mod frontmedarbejdere i toget

Del
Dansk Jernbaneforbund har i januar gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt frontpersonalet i toget om omfanget af verbale og fysiske overfald. Undersøgelsen tegner et uhyggeligt billede af et arbejdsmiljø, hvor vold er en del af hverdagen for alt for mange.

Undersøgelsens resultater:

  • 17,4% er blevet overfaldet fysisk én eller flere gange indenfor de seneste 3 måneder. De fleste fysiske overfald sker i forbindelse med billettering (57,5%), men næste hver femte fysiske overfald er uprovokeret (18,8%)
  • 77,1 % af været udsat for ét eller flere verbale overfald indenfor de tre måneder. De fleste verbale overfald sker i forbindelse med billettering (61,1%), men hver fjerde verbale overfald er uprovokeret (25,4%)
  • 57,4% oplever at, ”Tonen er blevet mere rå efter Corona epidemien”

415 har deltager i undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent på 39,2%

- Tallene fortæller en grum historie om, hvad vores kollegaer oplever i hverdagen ude i togene. Og mange oplever desværre et alt for råt arbejdsmiljø, hvor vold forekommer ofte. Den situation hverken må eller skal vi acceptere, siger forbundsformand for Dansk Jernbaneforbund, Preben S. Pedersen

Danske Jernbaneforbund har tre konkrete forslag til, hvad der kan afhjælpe problemerne:

- For det første skal vi se på bemandingen i togene. Vi skal sikre, at man aldrig går alene i toget på udsatte strækninger. For det andet skal vi løbende uddanne frontpersonalet endnu bedre i konflikthåndtering, så de har de nyeste og bedste redskaber i deres værktøjskasse og endelig er der brug for kampagner rettet mod passagerne. Vi skal minde hinanden om, at der er et levende menneske bag uniformen.

Undersøgelsen fra Dansk Jernbaneforbund fortæller også, at mange oplever en mere rå tonen efter Corona-epidemien:

- Vores samfund er måske blevet mere hårdt og uvenligt efter Corona. Der er grupper, der reagerer meget negativt på autoriteter og som finder det OK, at overfalde vores kollegaer verbalt. Den tendens fortæller andre faggrupper også om. Jeg tror, at vi alle skal sige fra overfor den udvikling, hvis den skal vendes. Og det skal være min opfordring. Vi skal ikke se den anden vej. Vi skal sammen sige fra, når vi oplever noget, der ikke er i orden, siger forbundsformand Preben S. Pedersen.

Information om Dansk Jernbaneforbund

Dansk Jernbaneforbund
Dansk JernbaneforbundFølg pressemeddelelser fra Dansk Jernbaneforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Jernbaneforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum