headspace

VIVE-rapport: Det hjælper at tale om spiseforstyrrelser tidligt

Del
I en ny evaluering bliver det slået fast, at unge med begyndende spiseforstyrrelser har god gavn af at tale om det tidligt i forløbet med særlige headspace-medarbejdere uddannet i rådgivning inden for krop, kost og motion, inden der er behov for egentlig behandling.

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har evalueret initiativet VærDig, som headspace Danmark startede i 2017 med det formål at tilbyde anonyme samtaler til unge, der specifikt har udfordringer med ”krop, kost og motion”. Håbet er at nå de unge, inden de bliver så syge, at de behøver egentlig behandling.

Det er f.eks. unge, som er utilfredse med eller har overdreven fokus på deres egen krop. De oplever, at de spiser for meget eller for lidt mad og/eller dyrker overdreven motion – forhold, som kan betragtes som begyndende tegn på spiseforstyrrelser.

”Unge i risiko for at udvikle spiseforstyrrelser er glade for VærDig-tilbuddet om anonyme samtaler om krop, kost og motion. Stort alle ønsker flere samtaler eller vil vende tilbage, hvis de får brug for hjælp. De unge fortæller, at de har fået mere styr på dårlige spisevaner, bedre sociale relationer og psykisk trivsel, og at de har fået redskaber til at tackle deres udfordringer,” konkluderer VIVE.

Flere diagnoser og lægebesøg

Rapporten viser, at unge, der har været tilknyttet VærDig hyppigere har en psykiatrisk diagnose end unge generelt. Derudover har flere af de unge været i behandling på hospital, inden de startede hos VærDig, og de unge har også modtaget betydeligt flere sygesikringsydelser (besøg ved egen læge mm.).

De unge i VærDig lider generelt også af dårlig trivsel i folkeskolen og en betydeligt større andel af fædrene til de unge, der har gået hos VærDig, har en psykiatrisk diagnose i forhold til fædre til unge generelt. Der er også en større andel blandt forældrene til de unge fra VærDig, der har gennemgået en skilsmisse.

”Konsekvenserne af spiseforstyrrelser kan være meget alvorlige, og derfor er jeg naturligvis meget glad for konklusionerne i rapporten. Vi har rigtigt gode muligheder for at hjælpe de unge, når vi får fat i dem tidligt og taler med dem på deres præmisser. Jeg er stolt af, at vi er med til at hjælpe de unge fremad i livet,” siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Tal om det tidligt
Anja Fonseca har været ambassadør for VærDig siden projektets start. Hun har selv lidt af en spiseforstyrrelse. Hun finder det enormt positivt, at man nu forsøger at identificere faresignalerne, der kan udløse en spiseforstyrrelse.

”Det er klart, at jo tidligere man får talt med de her unge om, hvad de går og tumler med, jo lettere har de ved at komme fri af deres udfordringer med krop, kost og motion. Jeg ville da selv ønske, at jeg havde haft nogen at tale med om det her, da jeg var ung. Man kan jo godt føle sig alene, og problemer vokser i tavshed,” siger Anja Fonseca, der i dag er pressechef hos DMI.

Uddrag af kommentarer fra de unge, der har haft samtaler i VærDig:

”…jeg følte mig meget udenfor i skolen og følte, at jeg ikke passede ind, selvom jeg havde folk at snakke med, følte jeg mig meget alene… jeg blev så væk fra skole, der gik ikke en uge uden, at jeg var syg en eller to dage, for jeg ville ikke i skole… jeg følte mig meget alene, og så begyndte jeg at gøre dumme ting .. jeg sultede mig selv – og jeg skar også mig selv…”

”jeg havde en veninde, og vi snakkede meget om, hvad vi skulle spise, det blev ligesom en konkurrence, om hvem der kunne lade være med at spise….- og så blev jeg rigtig tynd og holdt stort set op med at spise”

”….mine forældre er skilt og min søster psykisk syg. Min søster har altid taget meget af mine forældres opmærksomhed. Min mor ville have mig herhen (til VærDig), fordi jeg har udviklet en spiseforstyrrelse… ”.

”Min mor er efter mig med mad. Hun synes, jeg spiser for meget – også da jeg var 8-9 år gammel. Da jeg var 12 år begyndte jeg ikke at spise så meget, og så blev jeg nærmest undervægtig, men det var der ingen, der opdagede – så begyndte jeg at dyrke en sport, hvor jeg træner to gange om dagen, og så begyndte jeg at spise rigtig meget – det er jeg nødt til for at have energi nok... men nu begynder min mor igen med at være efter mig, fordi jeg spiser for meget… hun fortæller selv hele tiden, hvor lidt hun spiser, og min far har lige tabt sig 30 kg… det er ikke så godt, han er rigtig sur hele tiden – ham plejer jeg ellers at have et godt forhold til.”

Hele rapporten kan hentes her: www.vive.dk.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om headspace

headspace
headspace



Om headspace

headspace Danmark arbejder for, at unge mellem 12–25 år hurtigt skal have mulighed for at få hjælp og støtte til problemer, de måtte have og dermed komme tilbage på sporet af deres eget liv igen. Der er tale om et nyskabende initiativ og en ny organisering, der favner både professionelle og frivillige i et helt nyt arbejdsfællesskab, som skal hjælpe de unge på de unges egne præmisser.

VærDig er et særligt initiativ i headspace, hvor man kan få rådgivning om svære tanker inden for temaet krop, kost og motion. Vi er ikke behandling, men nogen at tale med. Du bestemmer, hvad der er vigtigt for dig at tale om og sammen hjælpes vi ad og ser på dine tanker eller handlemønstre.

Du kan læse mere om headspace på vores hjemmeside: www.headspace.dk

Følg pressemeddelelser fra headspace

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra headspace

Unge i mistrivsel går for længe, inden de opsøger hjælp21.6.2023 13:59:37 CEST | Pressemeddelelse

Aldrig før har der været så mange muligheder for rådgivning, hvis man er ung og har ondt i livet eller møder bump på vejen, men samtidig viser spritnye tal fra headspace, at mere end halvdelen af de unge, der opsøger headspace, går for sig selv i mere end 12 måneder, inden de opsøger hjælp. Og desværre bliver dem, der opsøger headspace, også stadigt yngre. Derfor er der brug for at prøve noget nyt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye