VIVE

VIVE kortlægger hjemløsheden i Danmark

Del

I uge 6 gennemfører VIVE en kortlægning af, hvor mange personer der befinder sig i en hjemløshedssituation. Det er sjette gang, VIVE sætter tal på hjemløshed i Danmark.

Siden 2007 har VIVE (tidligere SFI) hvert andet år kortlagt, hvor mange personer der lever et liv på gaden, overnatter på herberger eller bor på bekendtes sofaer. Kortlægningen ligger fast i uge 6 og udføres for Børne- og Socialministeriet.

Det er en omfattende kortlægning, hvor cirka 1.400 lokale sociale tilbud og myndighedsenheder bliver bedt om at udfylde et to-siders spørgeskema for hver enkelt person i en hjemløshedssituation, som de har haft kontakt med eller kendskab til i uge 6.

”Det er et utrolig stort arbejde at sætte tal på hjemløse i Danmark, og det kunne ikke lade sige gøre uden den hjælp, vi får fra de sociale tilbud rundt om i hele landet,” forklarer seniorforsker Lars Benjaminsen, der er ansvarlig for kortlægningen.

For at være sikker på, at de enkelte personer ikke optræder flere gange i opgørelserne, bliver der efterfølgende foretaget en kontrol af alle registrerede personer, hvor CPR-numre og andre relevante oplysninger sammenlignes.

Viser udviklingen i hjemløshed
Kortlægningen af hjemløshed kan mere end blot fortælle om antallet af hjemløse. Den siger også noget om de hjemløses helbred og sociale problematikker, samt hvem der overnatter på gaden, natvarmestuer, herberger, og hvem der overnatter midlertidigt hos familie og venner. 

”Kortlægningen gør det muligt at se, hvordan karakteren af hjemløshed har ændret sig siden 2007, hvor vi foretog den første kortlægning. Denne udvikling er interessant, fordi det gør det muligt at sammenholde udviklingen i hjemløshed med de indsatser, der bliver ført på området og udviklingen i samfundet generelt,” siger Lars Benjaminsen.

Den seneste kortlægning fra 2017 viste, at 6.635 borgere ikke havde et sted at bo, hvilket var en stigning på 8 procent sammenlignet med 2015. Særlig var hjemløsheden steget blandt unge og kvinder.

Tallene for, hvor mange hjemløse der er i Danmark i 2019, forventes at blive offentliggjort til august.

Læs mere om hjemløshed

Nøgleord

Kontakter

Lars Benjaminsen, seniorforsker
Mobil: 33 48 09 10
Mail: lab@vive.dk

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er en fusion af KORA og SFI. Vi leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum