Vismænd viser, at ministerier bør forbedre beregninger af dagpengesystemet
Kommentar til vismandsrapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Ministerier bør nedjustere de tilgangseffekter for ydelsesændringer, der anvendes i dagpengemodellen, så der fremadrettet gives mere retvisende skøn for effekterne i dagpengesystemet.

DANSK ØKONOMI
Der er behov for, at ministerierne gentænker deres regnepraksis på dagpengeområdet.
Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd i deres forårsrapport, som udkommer tirsdag.
Vismændene har dedikeret et kapitel til at vurdere de regneregler, som Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet benytter, når de skal vurdere effekterne af ændringer i dagpengesystemet.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er enig med vismændene i, at regnereglerne på dagpengeområdet bør gentænkes.
“Ministerierne bør tage konsekvensen af vismændenes forbilledlige gennemgang af regnereglerne på dagpengeområdet og justere dem, så de får hold i virkeligheden,” siger Michael Rosholm, formand for AE og økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.
“Vismændenes rapport viser, at embedsfolkenes beregninger af ændringer i dagpengesystemet sker på et mangelfuldt empirisk grundlag, og den økonomiske model bag beregningerne er uhensigtsmæssigt konstrueret,” siger Michael Rosholm.
I deres gennemgang af regnereglerne har vismændene fokus på den såkaldte tilgangseffekt, der indgår i dagpengemodellen. Tilgangseffekten angiver, hvor mange ekstra beskæftigede, der overgår til dagpenge, når man for eksempel hæver dagpengesatsen.
Vismændene peger blandt andet på, at dagpengemodellen antager en tilgangseffekt, der er betydeligt større, end nyere forskningsstudier tyder på.
“Det er meget uheldigt, at ministerierne per automatik skyder over målet i deres beregninger. For eksempel gør det, at en forhøjet dagpengesats er dyrere i ministeriernes beregninger, end den med al sandsynlighed er i virkeligheden,” siger Michael Rosholm.
“Ministeriernes regneprincipper har enorm politisk betydning, og derfor er det rigtig vigtigt, at regneprincipperne bygger på grundige empiriske studier. Vismændene dokumenterer, at det ikke er tilfældet på dagpengeområdet. Rapporten bør føre til, at ministerierne nedjusterer de tilgangseffekter for ydelsesændringer, der anvendes i dagpengemodellen, så vi fremadrettet kan få mere retvisende skøn for effekterne i dagpengesystemet,” siger Michael Rosholm.
“Ministerierne bør i øvrigt genbesøge deres hidtidige beregninger i dagpengemodellen, så vi også kan få retvisende skøn for effekten af tidligere reformer,” siger Michael Rosholm.
Den strukturelle beskæftigelse kan øges gennem fastholdelse
Vismændene har blandt andet også undersøgt, hvilke grupper på arbejdsmarkedet der har drevet den markante beskæftigelsesudvikling de seneste år.
Det er i høj grad indvandrere, unge og ældre, der har øget deres beskæftigelsesfrekvenser. Vismændene fremhæver, at konjunkturfølsomheden for netop disse grupper normalt er højere end for de 25-54-årige.
AE har vist tilsvarende resultater i analysen ”Integrationen går den rigtige vej for stort set alle aldersgrupper” fra maj 2022.
"Beskæftigelsen er steget markant siden før coronakrisen, og det har givet jobåbninger til mange, der ikke tidligere har været i job. Fremgangen i beskæftigelsen for disse grupper er et tegn på, at de gerne vil bidrage, når de får muligheden,” siger Michael Rosholm.
”Det er vigtigt, at vi som samfund fastholder deres arbejdsmarkedstilknytning, når konjunkturerne vender, så vi kan veksle jobopsvinget til en strukturel forbedring af beskæftigelsen,” siger Michael Rosholm.
Kontakter
Michael RosholmFormand
Tlf:22 94 18 47rom@econ.au.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Otte ud af ti virksomheder beholder lærlinge efter endt uddannelse1.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Virksomhederne kan selv være med til at uddanne den arbejdskraft, de får brug for. Otte ud af ti nyuddannede faglærte finder nemlig deres første job i samme virksomhed, som de stod i lære i, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
23.000 studenter er ikke i gang med en uddannelse fem år efter gymnasiet26.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af studenter, der hverken har fået eller er i gang med en uddannelse fem år efter endt studentereksamen, har aldrig været højere, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Alene siden 2014 er antallet steget med 8.000.
CO2-afgift giver ikke råd til selskabsskattelettelser23.6.2022 12:02:51 CEST | Pressemeddelelse
Provenuet fra regeringens grønne skattereform er ikke velegnet som finansiering af en permanent lettelse af selskabsskatten, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Provenuet forsvinder nemlig i takt med, at Danmark bevæger sig mod at være C02-neutral i 2050.
Enkelte brancher kan blive hårdt ramt af gasmangel22.6.2022 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarebranchen har flest udsatte jobs i tilfælde af en gasforsyningskrise, mens glas- og betonindustrien har størst gasforbrug målt i forhold til produktionsværdi, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Flyttemønstre bidrager til markant stigning i indkomstforskelle på tværs af landet – se tallet for din kommune15.6.2022 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Tilflytteres indkomster har bidraget til øget ulighed mellem kommuner og landsdele, viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Rapporten ”Fordeling & Levevilkår” tager temperaturen på blandt andet uligheden og polariseringen i det danske samfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum