Energinet

Visionen om en vindenergi-hub i Nordsøen præsenteret for Clean Energy Ministerial

Del

For at nå Paris-aftalens klima- og energimål effektivt og med begrænsede omkostninger er det nødvendigt med internationalt samarbejde og nytænkning. Det var budskabet fra North Sea Wind Power Hub konsortiet, da konsortiet i dag den 24. maj 2018 fik mulighed for at fremlægge sin vision for Clean Energy Ministerial (CEM).

Bestyrelsesformand for Energinet, Lars Barfoed, fremlægger North Sea Wind Power Hub som vision for Clean Energy Ministerial
Bestyrelsesformand for Energinet, Lars Barfoed, fremlægger North Sea Wind Power Hub som vision for Clean Energy Ministerial

Årets Clean Energy Ministerial afholdes som en central af Nordic Clean Energy Week i København og Malmø. North Sea Wind Power Hub konsortiet, der består af Energinet, Gasunie, Port of Rotterdam, TenneT Netherlands og TenneT Germany,fik på dagens møde mulighed for at fremlægge sin vision for energiministrene fra de fleste af verdens største økonomier samt Danmark, Norge, Sverige, Finland og Holland (G20+ landene). Bestyrelsesformanden for Energinet, Lars Barfoed, stod for præsentationen.

”Konsortiets fælles vision er på én gang både dristig og enkel”, fortæller Lars Barfoed, bestyrelsesformand i Energinet. ”Vi ønsker at anlægge en central hub i Nordsøen, hvor der kan tilknyttes havmølleparker i stor skala og skabes nye elmotorveje og handelsforbindelser mellem Nordsølandene”.

I 2040 forventes havmøller i Nordsøen at skulle generere 70-150 gigawatt elektricitet, hvilket vil svare til ca. 20 % af hele EU’s elforbrug. Der skal således opføres ca. 7-15 gange så meget vindproduktion, som findes i dag i Nordsøen. For at det skal lykkes, skal der være en nøje grad af planlægning og koordinering mellem landene. Samtidig vil der være store udgifter at spare på infrastrukturen ved en regional tilgang. I stedet for, at hvert enkelt land skal føre sine egne havmølleparker i land, viser første beregninger, at der vil kunne spares op mod 30 % af omkostningerne gennem en fælles løsning.

”Visionen tager et langsigtet og internationalt perspektiv på optimering af de enorme vindenergi-ressourcer, som Nordsøen rummer. Vi skal interessere os mere for helheden, regionale synergier og hvordan vi gradvist og koordineret kan udbygge vindkapacitet og infrastruktur i Nordsøen i stedet for hver gang at bygge nye vindmølleparker, som om de var de sidste”, udtaler Lars Barfoed.

Udover at undersøge perspektiver i den centrale hub som opsamlingssted for havmøllestrøm, arbejder konsortiet også med udviklingen af lagring og konvertering af elektricitet, blandt andet Power to Gas, som en aktivitet, der skal kunne udfoldes offshore og skabe merværdi for den opsamlede havmøllestrøm.

En hub i Nordsøen vil ikke opstå uden videre, men de fem partnere i konsortiet har forpligtet sig på at bruge tiden frem til midten af 2019 på at undersøge potentialet i visionen. Det sker gennem konkrete undersøgelser af tekniske, miljømæssige og markedsmæssige perspektiver.

”Hvis en vindenergi-hub i Nordsøen skal gå fra vision til realitet, kræver det - uanset de tekniske og økonomiske potentialer - massiv politisk opbakning fra en lang række deltagerlande. Derudover har Nordsøen beskyttede naturområder af vital betydning for vores økosystem, og mange interessenter skal involveres for at balancere både hensyn til klima og miljø samt en omkostningseffektiv udvikling af både vindmølleparker og infrastruktur. Det har dagens præsentation på Clean Energy Ministerial forhåbentlig været med til at fremme”, afslutter Lars Barfoed .

North Sea Wind Power Hub visionen

Kontakter

Kommunikationskonsulent Henriette Fast Viese
e-mail: hfv@energinet.dk
tlf. 21800894

Billeder

Bestyrelsesformand for Energinet, Lars Barfoed, fremlægger North Sea Wind Power Hub som vision for Clean Energy Ministerial
Bestyrelsesformand for Energinet, Lars Barfoed, fremlægger North Sea Wind Power Hub som vision for Clean Energy Ministerial
Download
Download
Download
Download

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Milepæl: Vindmøller kan balancere elnettet17.12.2020 12:03:45 CETPressemeddelelse

For første gang nogensinde har vindmøller deltaget i kapacitetsmarkedet for manuelle reserver, og dermed været med til at levere de ydelser, som Energinet skal bruge for at sikre balancen i det danske elnet. Nyt pilotprojekt viser, at vindmøller – trods vind og vejr – er pålidelige og kan levere, præcist når der er brug for det. Energi Danmark og Energinet, der står bag projektet, tager dermed et stort skridt i en grønnere balancering af elnettet i Danmark.

Energinet har indgået betinget aftale om et salg af Evida til Finansministeriet2.11.2020 09:01:32 CETPressemeddelelse

Energinet har indgået en aftale med Finansministeriet om et salg af det danske gasdistributionsnet. Aftalen er bl.a. under forbehold for godkendelse fra Folketingets Finansudvalg. Dermed vil Energinet forventeligt afslutte den rejse, der begyndte, da Energinet på statens vegne i 2016 opkøbte først daværende DONG Energys gasdistributionsnet og siden de to andre store gasdistributionsselskaber i Danmark og konsoliderede dem i et fælles selskab, Evida.

Den grønne omstilling medfører forandringer i landskabet23.10.2020 10:01:03 CESTPressemeddelelse

Vedvarende energi fra vind og sol vil vokse markant, i takt med at vi skal bruge grøn strøm i elbiler, til varmepumper mv. Det kan det nuværende elnet ikke alle steder håndtere. Omvendt vil naturgasforbruget falde, mens de grønne gasser skal øges og bruges til helt andre ting end i dag. Energinet udgiver derfor nye analyser for at gøre opmærksom på fremtidens behov i el- og gasnettet og skabe dialog, så vi som samfund i fællesskab finder de bedste løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum