Aalborg Universitet

Virtuel genoptræning skal hjælpe hjerneskadede

Del

En gruppe studerende på Aalborg Universitet har udviklet et genoptræningssystem med virtual reality-briller. Nu får de støtte af Siemensfonden til at få systemet klar til brug

I mere end tre år har Paula Epure, Daniel Christensen og Cristina Gheorghe arbejdet med et system til genoptræning af hjerneskadede som en del af deres studier i Medialogi på Aalborg Universitet i Esbjerg. I samarbejde med terapeuter ved neurologisk rehabilitering på Sydvestjysk Sygehus i Grindsted har de udviklet et system med virtual reality-briller og sensorer, som skal lære patienterne færdigheder, der giver livsglæden tilbage.

”Tag f.eks. en person, der skal lære at skære brød igen. Man skal vælge den rigtige kniv, lære grebet om kniven, de rigtige bevægelser gennem brødet osv. Det er meget mere sikkert at starte i vores simulator end i virkeligheden,” siger Daniel Christensen.

Nu får de studerende 32.000 kr. af Siemensfonden til deres afgangsprojekt, hvor de tager det sidste spring frem mod at sætte systemet i brug. Pengene skal blandt andet gå til en ’eye-tracking’ sensor, der opfanger præcis, hvor patienten kigger hen inde i VR-brillerne. Samtidig holder den øje med patientens følelser ved at måle pupillernes størrelse og bevægelser.

De nye sensorer gør det muligt at optimere træningssystemet, som allerede bliver testet med patienter på Sydvestjysk Sygehus. Paula Epure og Daniel Christensen har grundlagt et firma, VR Rehab, som fortsætter udviklingen efter afgangsprojektet og frem mod en klinisk test i december. Systemet forventes at komme på markedet i 2018.

Se systemet i brug - både fra patientens og fra terapeutens synsvinkel

Nøgleord

Kontakter

Daniel Christensen, kandidatstuderende, grundlægger og CEO i VR-Rehab, 28 90 63 82

Paula Epure, kandidatstuderende, grundlægger i VR-Rehab, 31 71 48 69

Hiva Ahmadi, videnskabsjournalist, Aalborg Universitet, 22 20 68 69

Billeder

Træningssituation
Træningssituation
Download
Daniel Christensen, Kandidatstuderende på AAU og CEO i VR-Rehab
Daniel Christensen, Kandidatstuderende på AAU og CEO i VR-Rehab
Download
Paula Epure, Kandidatstuderende på AAU og co-founder i VR-Rehab
Paula Epure, Kandidatstuderende på AAU og co-founder i VR-Rehab
Download
Sådan ser der ud inde i VR-brillerne
Sådan ser der ud inde i VR-brillerne
Download
Udsyn inde i brillerne fra patientes synsvinkel
Udsyn inde i brillerne fra patientes synsvinkel
Download
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum