Aarhus Universitet: Science and Technology

Villum Investigator-bevillinger til forskere på Aarhus Universitet

Del

Følgende fire professorer på Aarhus Universitet modtager hver mellem 30 og 40 mio. kr. til deres forskning fra VILLUM FONDEN.

Professor Bo Brunmmerstedt Iversen. Foto: Lars Kruse, AU
Professor Bo Brunmmerstedt Iversen. Foto: Lars Kruse, AU

Professor Bo Brummerstedt Iversen fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet får 39,8 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til de næste seks år at udvikle dynamisk krystallografi for at skabe fundamentet for fremtidens materialeteknologier. Det vil han gøre ved at udnytte de nye revolutionerende forskningsfaciliteter lige på vores dørtrin: Synkrotronen MAX IV og neutronkilden ESS i Skåne og røntgenlaseren EXFEL i Nordtyskland.

Professor Karl Anker Jørgensen fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet modtager 39,9 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til de næste seks år at forske i grøn katalyse. Han vil sammen med forskergrupper fra Danmark og USA udføre ny og innovativ forskning i katalyse på højeste internationale niveau. Fokus er at udvikle nye og hidtil usete reaktionskoncepter, der skal kunne danne grundlag for grøn og miljøvenlig kemi. Den nye forskning skal ikke kun baseres på kemi, men integrere big data analyser og maskinlæring.

Professor Henrik Stapelfeldt fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet modtager 30,2 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til at filme atomer i molekyler, mens de indgår kemiske rekationer, i ekstrem slow motion. Ekstrem betyder her at belyse processen med glimt af laserlys på ned til et femtosekund ad gangen (et femtosekund er 10-15 sekund eller en milliontedel af en milliardtedel af et sekund). Det vil definere en ny forskningsretning inden for molekylærvidenskab og have et stort potentiale for ny grundlæggende indsigt og effektive resultater.

Professor Lars Birkedal fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet modtager 35,4 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til at skabe et center for grundforskning i programverifikation. Lars Birkedal forsker i teoretisk datalogi, nærmere bestemt logik og semantik i programmeringssprog, og hans LogSem gruppe har skabt adskillige gennembrud inden for det vigtige felt, som overordnet kan kaldes ”forebyg fejl i computerprogrammer”. Med avanceret matematik udvikler gruppen modeller og analyseværktøjer, som kan bruges til at verificere programmer med.

Kontakter

Bo Brummerstedt Iversen
Institut for Kemi
Mail: bo@chem.au.dk
Mobil: +45 27782887

Karl Anker Jørgensen
Institut for Kemi
Mail: kaj@chem.au.dk
Mobil: +45 26804960

Henrik Stapelfeldt
Institut for Kemi
Mail: henriks@chem.au.dk
Mobil: +45 60202770

Lars Birkedal
Institut for Datalogi
Mail: birkedal@cs.au.dk
Mobil: +45 23838546

Billeder

Professor Bo Brunmmerstedt Iversen. Foto: Lars Kruse, AU
Professor Bo Brunmmerstedt Iversen. Foto: Lars Kruse, AU
Download
Professor Karl Anker Jørgensen. Foto: Lars Kruse, AU
Professor Karl Anker Jørgensen. Foto: Lars Kruse, AU
Download
Professor Henrik Stapelfeldt. Foto: Lise Balsby
Professor Henrik Stapelfeldt. Foto: Lise Balsby
Download
Professor Lars Birkedal. Foto: AU.
Professor Lars Birkedal. Foto: AU.
Download

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Planteforskere får 50 mio. kr. til at skabe bæredygtige afgrøder13.6.2019 14:44:09 CESTPressemeddelelse

Planteforskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU, er sammen med et internationalt forskerhold blevet tildelt 203 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden – heraf går 50 mio. kr. til planteforskerne fra Aarhus Universitet. Forskningsprojektet går ud på at skabe grundlæggende viden om planters interaktioner med de komplekse samfund af mikroorganismer, der lever i og omkring dem. Ambitionen er at øge fødevareproduktionen og sikre tilstrækkelig mad til en voksende verdensbefolkning ved at skabe et smartere og mere bæredygtigt landbrug, der bygger på biologiske metoder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum