Furesø Kommune

Vilde vejkanter vinder frem i Furesø

Del
I Furesø bliver de vilde vejkanter i byerne nu føjet til listen over områder, der skal plejes ud fra hensyn til naturen. Det sker for at tilgodese insekter og fauna og som en del af Furesøs bidrag til Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks Vildeste Kommune.
Furesø giver rabatter til blomster og græsser. Fremover skal græsslåmaskinerne kun på besøg, når trafiksikkerheden eller andre hensyn kræver det.
Furesø giver rabatter til blomster og græsser. Fremover skal græsslåmaskinerne kun på besøg, når trafiksikkerheden eller andre hensyn kræver det.

Mens alting spirrer frem lige nu, viser effekterne af en politisk beslutning fra februar 2022 sig rundt om i Furesøs byer. Dengang besluttede kommunens udvalg for Natur og Klima nemlig, at der skal tages et endnu større hensyn til artsrigdommen i byområderne.

Det betyder, at græsset i de kommunale græsrabatter fremover kun bliver slået 1-3 gange om året, hvis ikke trafiksikkerheden eller andre praktiske hensyn kræver det. På den måde får blomster, der vokser i græsset, lov til at blomstre til glæde for bier, sommerfugle og en masse andre insekter.

Samtidig ændrer naturen i byerne udtryk, når græsset ikke bliver holdt som kort plænegræs længere. Det fortæller udvalgsformand for Natur og Klima, Lene Munch-Petersen (A), der glæder sig over, at Furesø Kommune nu giver 'rabatter' til det vilde Furesø og sætter endnu mere målrettet ind på at skabe natur i byen.

”Vi skal fremme biodiversiteten alle de steder, vi kan. Vores vejrabatter binder naturområder sammen som spredningsveje for dyr og planter. Samtidig er rabatter synlige for alle, og jeg håber, det vil rykke til folks natursyn og inspirere dem til også at kaste sig ud i egne biodiversitetsprojekter. Om ikke andet så for ens egens skyld. Man bliver simpelthen glad af en natur, der blomstrer og summer,” siger hun.

Bypark har inspireret til mere

Afsættet er Furesø Kommunes ambitiøse mål på naturens vegne. Frem mod 2030 skal 50 procent af kommunens dyrkningsarealer omlægges til natur, der skal fokus på mindst 20 sjældne eller sårbare arter og deres levesteder og invasive arter skal bekæmpes på mindst 80 procent af kommunens arealer.

Derfor er der de seneste år ændret markant i græsslåningsrutinerne og en række initiativer, der fremmer biodiversiteten, er skudt op.

Blandt andet blev et ensartet græsareal i Farum i 2021 omdannet til en lille bypark med fokus på biodiversitet. Parken skal inspirere til, hvilke elementer der kan gavne vilde planter og insekter i ens egen have. Samtidig kan den vildere bynatur være med til at justere vores opfattelse af, hvordan det grønne i byen skal se ud, mener næstformand for Natur og Klima, Øjvind Vilsholm (Ø).

”Parken redder jo ikke naturen i sig selv. Det her handler om formidling af det gode budskab, og når vi alle gør lidt - om det så er at lave et buskads i vores have eller ændre en del af vores egen græsplæne til vilde blomster - så kan det gøre en lille forskel, og måske blive til mulige spredningskorridorer for dyr eller insekter. Jeg håber, borgerne vil tage godt imod de vilde tiltag i kommunen, for de kan gøre en forskel tilsammen. Og det har vores dyre- og planteliv alvorligt brugt for,” understreger han.

Sammen om et vildere Furesø

At Furesø skal være vildere og med til at bremse tilbagegangen i biodiversitet, er en opgave alle kan være med på. I 2021 blev projektet Vild Have Ambassadør søsat af en gruppe engagerede borgere i Hareskovby og Danmarks Naturfredningsforening i Furesø. Her er formålet at klæde haveejere på til at gøre deres egen have mere vild og samtidig inspirere andre. Engagementet blomstrer netop nu, hvor ambassadørerne afholder en stor biodiversitetsfestival den 12. juni på Skolelandbruget. Festivalen skal netop inspirere alle nysgerrige til at gøre en forskel for biodiversiteten der, hvor de selv bor.

Læs mere om alle kommunens vilde tiltag på https://vild.furesoe.dk/

Nøgleord

Kontakter

Benedicte Isabella DyekjærSkov- og landskabsingeniør, TDP-ParkdiplomCenter for By og Miljø

Tlf:72165232

Billeder

Furesø giver rabatter til blomster og græsser. Fremover skal græsslåmaskinerne kun på besøg, når trafiksikkerheden eller andre hensyn kræver det.
Furesø giver rabatter til blomster og græsser. Fremover skal græsslåmaskinerne kun på besøg, når trafiksikkerheden eller andre hensyn kræver det.
Download

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

"Vi har lavet et Skovmus-pindsvin-blad!" - Legen er centrum i overgangen mellem børnehave og skole19.4.2024 10:19:21 CEST | Pressemeddelelse

En klar forårsdag i april tog 5 børnehavebørn fra Børnehuset Ryet til Hareskoven. De skal snart starte i Lille Værløse FFO. På skovturen mødtes de med børn fra andre børnehaver, som også skal starte i FFO’en. Turen i skoven var en del af et forløb, som hjælper børnene med at forberede sig på det nye, der venter, og give en tryg overgang fra børnehave til FFO og skole.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye