Dacapo Records

Vild virtuositet i Niels Viggo Bentzons klaverværker

Del
Niels Viggo Bentzon var både en virtuos pianist og en ekstremt produktiv komponist. Den 3. februar udkommer et nyt album med Bentzons fire, store klaverværker, indspillet af Ramez Mhaanna.

Udover at være en særdeles produktiv komponist, der komponerede uophørligt hele livet igennem, var Niels Viggo Bentzon (1919-2000) en virtuos pianist og en fremragende improvisator. Dette nye album præsenterer klaverværker, som Bentzon selv selv spillede for fuld udblæsning ved prestigefyldte anledninger, i nye indspilninger af den fremadstormende unge pianist Ramez Mhaanna.

Improviserende komponist

For Niels Viggo Bentzon var improvisation og komposition to sider af samme sag og mange af hans kompositioner fremstår som en slags frosne improvisationer.

"Der er jo i realiteten overhovedet ikke nogen forskel på komposition og improvisation hos mig”, fortalte han i et interview i 1988. “Det eneste, jeg kan [...] det er, at poterne bliver sat på klaveret på en måde, som jeg har fornemmelsen af må være rigtig i første omgang – det viser sig også i de fleste tilfælde at være rigtigt – så bevæger poterne sig en lille smule. Det er altså hænderne, der laver det".

Barokke træk og absurd kunst

Værkerne Toccata, Partita og Passacaglia udgør tilsammen en værktrilogi med træk fra den barokke stil, især inspireret af Bach.

Med Partita, det seneste af de tre værker, tager Bentzon afsked med barokken som den dominerende inspiration og åbner en dør til noget nutidigt og nyt. Værket blev færdigkomponeret i 1945, det år hvor krig blev til fred og bekymring til håb, og vi hører konflikten mellem mørke og lys som omdrejningspunkt i værket.

Albummets fjerde værk, klaverstykkerne Træsnit, peger fremad mod senere kompositioner og var inspireret af den dadaistiske kunstnergruppe Linien II, som Bentzon selv var medlem af. I gruppen mødtes yderliggående billedkunstnere og ved udstillinger kombinerede de den visuelle oplevelse af billeder med auditive elementer, f.eks. musikstykker af Bentzon, som han selv opførte.

Ramez Mhaanna

Ramez Mhaanna (f. 1992) er en internationalt anerkendt dansk pianist med russisk og libanesisk baggrund. Mhaanna er uddannet fra Musikkonservatoriet Gnesin i Moskva og fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Han har turneret i Kina, optrådt ved prestigefyldte festivaler i Rusland og som solist med orkestre som Aarhus Symfoniorkester, Nordisk Kammerorkester og Qingdao Orkesteret.

Udkommer den 3. februar 2023

Ramez Mhaanna, klaver

65 minutter
CD: 8.224737

Kontakter

Billeder

Download
Ramez Mhaanna
Ramez Mhaanna
Download
Niels Viggo Bentzon
Niels Viggo Bentzon
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum