Vild udmelding: Arbejdsmiljøloven er de facto sat ud af spil på hjemmekontoret
I dag starter hjemmearbejdet for alvor for mange med hjemsendelsen af børn og unge. Men Arbejdstilsynet har med en pludselig udmelding meddelt, at medarbejderne står uden arbejdsmiljølovens beskyttelse på hjemmekontoret de kommende 3-4 uger. HK kræver udmeldingen trukket tilbage.
Hvis man oplever gener eller smerter i nakke, arme eller ryg, fordi hjemmearbejdspladsen ikke fungerer optimalt, så har man de kommende 3-4 uger ikke arbejdsmiljølovens beskyttelse at læne sig op ad. Arbejdstilsynet har nemlig meldt ud, at man suspenderer arbejdsmiljølovens regler for ’regelmæssigt’ hjemmearbejde frem til d. 7. januar.
Det betyder, at det bliver de ansattes eget ansvar og ikke arbejdsgivernes, om de kan udføre arbejdet på en sikker og ordentlig måde hjemmefra. Et sådant skifte er ikke sket på noget andet tidspunkt i corona-perioden, og det gør næstformand i HK, Mads Samsing vred, at medarbejderne nu må sejle deres egen sø:
- Da statsministeren stillede sig op og opfordrede til hjemmearbejde, suspenderede hun med god grund ikke arbejdsmiljøloven. Det er helt utilstedeligt, at Arbejdstilsynet så går ud og gør det efterfølgende. Den udmelding skal simpelthen trækkes tilbage, siger han.
Næstformanden peger samtidig på den dobbelthed og hjemmearbejdsromantik, der præger debatten om arbejdsmiljø på hjemmekontorerne.
- Det er som om, at så snart det handler om arbejdsmiljø på hjemmekontoret, så kan man sagtens slække på kravene. Men Arbejdstilsynet kunne jo aldrig finde på at sige: ”Nu suspenderer vi arbejdsmiljøreglerne på byggepladserne i de kommende tre uger, så arbejdsgiver ikke behøver at stille høreværn og sikkerhedssko til rådighed”. For her er der en klar forståelse af arbejdsgivers ansvar for at sørge for medarbejdernes sikkerhed, siger Mads Samsing og tilføjer:
- Så hvorfor accepterer man som myndighed, at det skulle forholde sig anderledes, bare fordi arbejdet udføres med tastatur og mus i stedet for murerske eller malerrulle?
Myter om hæve/sænkeborde og stationære computere
Mads Samsing understreger, at arbejdsmiljøreglerne på hjemmekontoret ikke er lavet for at gøre det besværligt for arbejdsgiverne. Og det er bestemt heller ikke i HK’s interesse, at de skal være det. Men loven er udformet, som den er, fordi der er en seriøs risiko for smerter i nakke, arme og skuldre, som kan give medarbejderen skader, der gør dem uarbejdsdygtige. Derfor ærgrer det ham, at Arbejdstilsynet med sin udmelding underkender, at næsten en måneds hjemmearbejde ikke har karakter af regelmæssighed.
Særligt i en tid, hvor der er pres på for at forenkle og lempe bestemmelserne om arbejdsmiljø på hjemmekontoret. Her mener Mads Samsing, at arbejdsgiverne i al for høj grad er sluppet afsted med en fortælling om, at det er alt for besværligt og uoverskueligt.
- Arbejdet skal være sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Også når det foregår i hjemmet. Der skal være fleksible arbejdsformer, men det skal ikke betyde mindre beskyttelse af medarbejderne. Og arbejdsmiljøreglerne er netop til for at beskytte medarbejderne.
I HK vil man ikke acceptere forringelser af arbejdsmiljøloven, og man er bekymret for de fysiske konsekvenser af det omfattende hjemmearbejde. Fx har medlemsundersøgelser vist, at 59 % af HK Privats medlemmer, der arbejder hjemme og 65 % af HK Kommunals medlemmer har oplevet flere fysiske gener grundet dårlige arbejdsstillinger.
Kontakter
Tina Mellergaard JensenPresserådgiverHK Danmark
Tlf:42722378tina.mellergaard@hk.dkInformation om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Hedebølge: Det kan I gøre på arbejdspladsen19.7.2022 14:25:19 CEST | Pressemeddelelse
Selv om sommervejret byder på temperaturer over 30 grader, er der ikke noget, der hedder varmefri. Men du har stadig ret til et ordentligt arbejdsmiljø.
Søgetal kalder på opgør med skævheder i uddannelsessystemet6.7.2022 13:39:58 CEST | Pressemeddelelse
HK efterlyser en samlet plan, som især skal få flere til at søge mod professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne og give bedre balance i uddannelsessystemet.
HK: Ny aftale giver tiltrængt oprydning i unødige kontrolkrav24.6.2022 13:43:04 CEST | Pressemeddelelse
HK glæder sig over, at ny aftale giver et bedre samspil mellem a-kasser og jobcentre samtidig med, at den rydder op i overflødige kontrolkrav, der rammer ledige og medarbejdere. Men det beklages, at besparelserne lægger et yderligere pres på de ansatte i jobcentrene.
Knap hver tredje HK’er, der går til chefen med stressproblemer, går forgæves22.6.2022 14:37:48 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse viser, at knap tre ud af fire HK’ere har følt sig stressede inden for det sidste år. HK mener, at ledere skal rustes bedre til at forebygge og håndtere stress – og arbejdsgiverne skal have pligt til at medvirke til, at sygemeldte kan komme godt tilbage på arbejdspladsen.
GirlTalk modtager nystiftet HandleKraft-pris17.6.2022 20:35:13 CEST | Pressemeddelelse
Social - og ældreminister Astrid Krag og formand for HK Anja C. Jensen har netop uddelt HK-prisen HandleKraft til organisationen GirlTalk for deres arbejde med mistrivsel blandt piger og unge kvinder. Med prisen følger 25.000 kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum