Vild natur på skoleskemaet
Hele 92 kommuner er i fuld gang med at gøre Danmark vildere, og i kampen om at blive Danmarks VILDESTE kommune kan de danske skoler spille en vigtig rolle.
Friluftsrådet har nemlig samlet materialer på et nyt site, der guider skolerne til at give biodiversiteten og de truede arter en hjælpende hånd på skolernes matrikler – og hjælpe deres kommune op i superligaen af landets vildeste naturkommuner.
- Naturen er i krise, og tusindvis af dyr og planter mangler plads og levesteder i Danmark. Heldigvis er naturen blevet en folkesag, og i fællesskab kan vi vende tilbagegang til fremgang, så naturkrisen ikke skubbes videre til vores børn og børnebørn. Derfor er jeg så glad for, at Friluftsrådet går ind i kampen og engagerer skolerne ved at samle en masse god og gratis undervisningsmateriale om den vilde natur målrettet vores yngre medborgere, så de bliver klædt på til at bidrage til en sprudlende, summende og vild natur, siger miljøminister Lea Wermelin.
Biodiversitet i børnehøjde
På Friluftsrådets nye site kan man finde undervisningsmaterialer fra en række forskellige aktører om den vilde natur målrettet 0. – 9. klasse samt de gymnasiale uddannelser. Eleverne kan blive klogere på alt fra gyvel og grævlinger til marinebiologi i danske farvande.
-Kampen om at blive Danmarks vildeste kommune skal naturligvis også foregå i børnehøjde, for det er en rigtig stærk investering i de kommende generationers interesse for natur, biodiversitet og udeliv. Det er indlysende, at alle borgere skal involveres i at gøre kommunen til Danmarks vildeste, og med sitet håber vi at gøre det så nemt som muligt for skoler og lærere at sætte vild natur på skoleskemaet, fortæller Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet. Rådet har mange års erfaring med undervisningsprogrammer i miljø og bæredygtig udvikling.
Alle kan kvit og frit downloade og bruge undervisningsmaterialerne, der uanset klassetrin skal give eleverne en forståelse for nødvendigheden af at give plads til naturens mange forskellige og hjemmehørende dyre-, plante- og svampearter, der er indbyrdes afhængige af hinanden.
Se, brug, del og lær mere om vild natur på Friluftsrådets nye site
Tal og fakta
- Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og omkring 1 million dyre-, svampe- og plantearter er i fare for at uddø.
- I alt deltager 92 kommuner i Miljøministeriets kommunekonkurrence. Konkurrencen er en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’, der sigter mod at gøre den danske natur vildere til fordel for biodiversiteten. Målet er at motivere og inspirere kommuner og borgere til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.
Læs mere om kampagnen her. - På www.groenskole.dk/dkvild finder du som lærer inspiration til at lære eleverne om den fantastiske danske natur, arbejde med biodiversitet og forvilde skolens areal. Friluftsrådet har samlet materiale fra en række aktører, bl.a. fra Friluftsrådets medlemsorganisationer. Der er forløb til indskoling, mellemtrin, udskoling og de gymnasiale uddannelser.
- Friluftsrådets ’Grøn Skole’ er Danmarks største netværk af skoler, der arbejder med bæredygtighed, miljø, natur og friluftsliv. Over 280 skoler, efterskoler, gymnasier, erhvervsskoler, produktionsskoler, højskoler og læreruddannelser er med i den danske del af Grøn Skole-netværket.
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Kontakt Miljøministeriets pressevagt: Tlf. 20 91 59 01 (modtager ikke SMS)
Kontakt Friluftsrådet: Karen Præstegaard Hendriksen, tlf. 24 63 40 56, kph@friluftsraadet.dk
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmark sætter kursen for en grøn miljø- og klimapolitik i EU på ministermøde11.7.2025 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejen til et stærkere og klimaneutralt EU, en tur i Store Vildmose til fremvisning af den grønne trepartsaftale i praksis og en vigtig debat om de kommende forhandlinger om en international aftale om plastikforurening. Det var på programmet til det netop afsluttede uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre.
Sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer bliver forbudt7.7.2025 15:00:48 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer. Afgørelsen træffes på baggrund af en grundig vurdering af ny viden fra GEUS, der har belyst, at sprøjtemidlerne nedbrydes til det skadelige stof trifluor-eddikesyre (TFA), som ender i grundvandet. Miljøstyrelsen er derudover i gang med at vurdere yderligere 10 sprøjtemidler, der også har vist udvaskning af TFA.
Nyt skridt mod nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage7.7.2025 06:54:06 CEST | Pressemeddelelse
Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplastik. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem, og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum