Udenrigsministeriet

Vil I med til verdensøkonomisk begivenhed på Bali?

Del
Verdensbankens og Den Internationale Valutafond, IMFs årsmøder holdes i år på Bali i Indonesien den 12. – 14. oktober. Her mødes finansministre, centralbankchefer og udviklingsministre og nogle af verdens førende økonomer og repræsentanter for indflydelsesrige internationale organisationer, der har fingeren på pulsen i forhold til tendenser i den globale økonomi samt udviklingsøkonomiske udfordringer og resultater.

Udenrigsministeriet tilbyder et begrænset antal rejsestipendier til journalister og fotografer, der vil producere historier med udgangspunkt i mødet. Rejsestipendiet omfatter flybillet på økonomiklasse til Bali og 5.000 kr. som tilskud til andre udgifter, så som visum, forsikring o.lign. Kravet er, at der foreligger en formidlingsaftale med et landsdækkende medie.

Nogle af de centrale emner vil være:

Hvad er sammenhængen mellem uddannelse og sundhed og behovet for fremtidig arbejdskraft?

Verdensbanken har vist, at investeringer i menneskelig kapital i det lange løb er mere afgørende for landes udvikling end investeringer i fysisk kapital, om end de to bør gå hånd i hånd og suppleres med social og institutionel kapital. Efterspørgslen på kognitive og sociale evner forbundet med uddannelse og sundhed vil stige i fremtidens arbejdsmarked. Der er derfor behov for massive investeringer i humankapital i form af bedre sundhed og uddannelse. Verdensbanken vil sætte fokus på denne problemstilling og lancerer under årsmødet på Bali det såkaldte ”Human Capital Index”, der måler resultatet af investeringer i uddannelse og sundhed i form af læring og borgernes overlevelse og sundhedstilstand. Formålet er at sætte fokus på vigtigheden af disse investeringer for arbejdsstyrkens produktivitet, og give lande der underinvesterer eller fejlinvesterer i sundhed og uddannelse incitament til at oppe sig. Det ske ved at sætte fokus på behovet for politisk prioritering af sundhed og uddannelse igennem en international rangordning, hvilke for mange lande vil være yderst sensitivt. Uddannelse og sundhed er centrale elementer for at nå FN’s Verdensmål.

Stigende gæld i lavindkomstlande – fristelsen til kviklån breder sig

Lige som deltagerne i tv-programmet ”Luksusfælden” nogle gange er endt i håbløs gæld på grund af hurtige men dyre kviklån, så er det også tilfældet for en række gældsplagede lande i verden. I starten af dette årtusinde så det ellers ud til at gå godt: Den offentlige gæld i lavindkomstlandene faldt – især i de lande som havde nydt godt af gældseftergivelse fra bl.a. Danmark. Men i de senere år er gælden i et større antal lavindkomst og mellemindkomst lande, herunder især råvareeksporterende lande begyndt at stige igen. Årsagen kan både tilskrives generelle trends i verdensøkonomien men også, at der er kommet nye kreditorer til – som f.eks. Kina, at flere lande har fået adgang til at optage lån på kapitalmarkederne på kommercielle vilkår   – og at der undertiden finansieres projekter, der ikke bidrager effektivt til at generere vækst og udvikling og dermed evne til at betale af på gælden. Den voksende gældsætning vil gøre det sværere at opnå den volumen af investeringer der er nødvendig for at opnå Verdensmålene.   Billedet er komplekst og præges bl.a. af Kinas voksende rolle i Afrika. I Bali vil der være fokus på, hvordan der kan skabes en mere bæredygtig udlånspraksis og samtidig sikre, at der er tilstrækkelige midler til at finansiere de store behov.

Tunnelsyn i retorik om fremtidens robotsamfund

Robotter og automatisering overflødiggør mennesker i fremtidens arbejdsmarked. Det er et ofte fremstillet skrækscenarie, som bl.a. har medvirket til at Donald Trumps retorik har vundet gehør hos mange amerikanske vælgere. Men denne forestilling bygger i høj grad på data fra udviklede lande. Inkluderer man udviklingslande i ligningen, bliver billedet mere kompliceret. Verdensbanken har sandsynliggjort, at langt fra alle typer arbejde vil blive overflødiggjort, og at der er betydelige potentialer for udviklingslandene i at forberede sig på at udnytte den nye teknologis muligheder. Det er et tema i Bali bl.a. i forbindelse med præsentationen af World Development Report. Danske eksperter har bidraget til rapporten bl.a. med baggrund og erfaringer fra den danske flexicurity model, og hvordan denne eller dele af den vil kunne overføres til udviklingslande i form af en ny social kontrakt, som beskytter det enkelte menneske frem for arbejdspladser.


Journalister og fotografer der ønsker at producere historier med udgangspunkt i mødet på Bali skal selv arrangere flyrejse, søge om visa, reservere hotel, og søge om presseakkreditering.

Det anbefales at ovenstående igangsættes hurtigst muligt.

Presseakkreditering søges her.

Læs Participant Handbook her med praktiske informationer.

Ansøgningsskema for rejsestipendium fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje udfyldes online på www.oplysningspuljen.dk under ”ansøgningsskemaer” inden 21. september.

Udenrigsministeriet arrangerer i god tid inden årsmøderne på Bali en baggrundsbriefing for deltagende journalister og fotografer.

Udenrigsministeriet kan være behjælpelig med at formidle kontakt til centrale interviewpersoner.

Udenrigsministeriet den 17. september 2018

Kontakter

Hvis du deltager, så giv besked til journalist Bo Simonsen, Public Diplomacy, Kommunikation og Presse, Udenrigsministeriet. bosimo@um.dk, tlf 33921919

Links

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny dansk humanitær støttepakke skal sikre akut og livreddende nødhjælp til Ukraines mest sårbare7.5.2024 07:18:28 CEST | Pressemeddelelse

Over to år efter Rusland invaderede Ukraine, har knap 15 millioner mennesker ifølge FN behov for nødhjælp. Dette udgør ca. 40 % af befolkningen, der stadigvæk befinder sig i Ukraine. Krigen rammer særligt de mest sårbare ukrainere, herunder kvinder, børn og ukrainere på flugt. Derfor bidrager regeringen nu med 250 millioner kroner, som skal hjælpe de hårdest ramte ukrainere med at imødekomme basale behov.

Danmark og Gates Foundation styrker båndene for at finde løsninger på klimaforandringers konsekvenser for global sundhed6.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Bill Gates’ besøg i Danmark i dag, har minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og Bill Gates underskrevet en aftale om at udstikke retningen for et stærkere og bredere samarbejde mellem Danmark og Gates Foundation. Den skal fremme løsninger inden for områder som global sundhed, klimatilpasning og ligestilling.

Regeringen vil bekæmpe menneskesmugling og forebygge irregulær migration med ny stor støttepakke6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den irregulære migration har alt for store menneskelige konsekvenser. Siden 2014 har knap 60.000 mennesker mistet livet som følge af at blive smuglet på deres rejse over blandt andet Middelhavet. Mange lande syd for Europa efterspørger samarbejde og støtte for at sikre, at mennesker ikke vælger de ulovlige migrationsveje med risiko for at ende i dybt tragiske situationer.

Ny redegørelse viser, at Danmark fører an på grøn udviklingsbistand2.5.2024 10:06:44 CEST | Pressemeddelelse

Den udviklingspolitiske redegørelse viser, at samspillet mellem klima og udvikling er blevet stærkere i dansk udviklingspolitik over de seneste år. Derfor gik mere end en tredjedel af dansk udviklingsbistand sidste år til grønne projekter. Et særligt fokus for dansk udviklingsbistand er klimatilpasning, som hjælper udviklingslandene med at blive mere modstandsdygtige over de klimaforandringer, de rammes af. Danmark førte også an i internationale forhandlinger for på verdensplan at sikre mere klimafinansiering til de fattigste. Det kan man læse i den udviklingspolitiske redegørelse, som udkommer i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye