HK Privat

Vigtigt med whistleblower-ordning til corona-snyd

Del

Et politisk flertal er klar til at indføre en whistleblower-ordning med anonymitet for privatansatte. Det er et helt centralt tiltag, hvis samfundet skal have en chance for at komme corona-snyd med hjælpepakkerne til livs, men HK Privat efterlyser også en økonomisk beskyttelse af whistleblowerne.

En whistleblower-ordning med anonymitet for privatansatte er helt central, hvis samfundet skal have en chance for at komme corona-snyd med hjælpepakkerne til livs, men næstformand i HK Privat Anja C. Jensen efterlyser også en økonomisk beskyttelse af whistleblowerne.

Receptionisten, der bliver bedt om at melde sig syg med corona uanset, hvad hun fejler. Klinikassistenten, der har været på arbejde hver dag, mens arbejdsgiveren har angivet, at medarbejderen er hjemsendt, eller måske endda regnskabsmedarbejderen, der er blevet bedt om at indberette tal for faste udgifter, der er pumpet unaturligt op. En ny whistleblower-ordning skal nu give de ansatte et sted at gå hen med deres viden og mistanke om misbrug af ordningerne, og det glæder næstformand i HK Privat Anja C. Jensen:

- Når man som helt almindelig medarbejder opdager, at ens arbejdsgiver er i gang med at omgå reglerne, eller man ligefrem bliver beordret til selv at gøre det, så står man i et kæmpe dilemma, og vi har desværre tidligere set HK’ere, der bliver frosset ude, chikaneret eller ligefrem fyret, fordi de nægter at snyde eller blot tager en bekymring op med deres chef, siger Anja C. Jensen.

Derfor glæder man sig i HK Privat også over, at de faglige organisationer og tillidsrepræsentant-systemet er tænkt med i ordningen. Næstformanden peger dog på, at en whistleblower-ordning for privatansatte også bør indeholde en afskedigelsesbeskyttelse i form af fx økonomisk godtgørelse ved berettiget anmeldelse:

- Regeringen og Folketinget har været hurtige til at sende hjælpepakkerne ud og arbejde i samfundet for at holde hånden under jobs og erhvervslivet. Respekt for det. Men derfor skal vi også sørge for, at den rette beskyttelse af den ansatte er på plads, hvis de står med en indsigt eller en begrundet mistanke om corona-snyd. Og her mener vi, at der udover anonymitet, bør være en godtgørelse til medarbejderen ved en opsigelse eller afskedigelse, siger hun og tilføjer:

- Særligt på små arbejdspladser, hvor det vil være svært at sikre anonymitet, er det vigtigt, at der er tænkt beskyttelse ved opsigelse med i ordningen, således, at lønmodtageren ved en berettiget anmeldelse ikke ender med hele regningen for at have gjort det mest samvittighedsfulde og ikke acceptere fusk.

Advokat i HK Privat Klara Hoffritz er også glad for, at der nu kommer en ordning for privatansatte, men savner også større klarhed omkring strafansvar. Som lønmodtager kan man ende i en svær situation, hvis man bliver beordret til at bryde loven af arbejdsgiveren – som fx ved at angive oppumpede tal i en ansøgning til hjælpepakken:

- Det er vigtigt, at vi får afklaret, hvilken retstilling man som lønmodtager har, hvis man på grund af arbejdsgiverens instrukser har medvirket til ulovligheder. Og så skal det også afklares, om den lønmodtager, der ikke reagerer på åbenlyst forkerte oplysninger, kan ifalde straffeansvar for medvirken til bedrageri, forklarer hun.

I HK Privat vil man nu følge den videre udformning af whistleblower-ordningen tæt.

Nøgleord

Kontakter

Information om HK Privat

HK Privat
Weidekampsgade 8
2300 København S

70114545https://www.hk.dk/omhk/sektor/hk-privat

 HK Privat er HK Danmarks største sektor med 110.000 medlemmer.

Følg pressemeddelelser fra HK Privat

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Privat

Stort ja til ny overenskomst for HK’ere i boligorganisationer17.9.2020 11:43:24 CESTPressemeddelelse

Et nærmest råbende JA til en ny overenskomst for de HK-medlemmer, arbejder i boligorganisationer under BL - Danmarks Almene Boliger. Hele 93,9 % har stemt ja tak ved den netop afsluttede urafstemning, og stemmeprocenten var helt oppe på 84,2 %. - HK’erne kan nu se frem til de samme lønstigninger, som deres kolleger, der er 3F’ere og ejendomsfunktionærer, og det var vigtigt for os. Samtidig er de sikret en ordentlig aftale i forhold til fritvalgskontoen, så jeg er overordnet set glad for det resultat og også den opbakning, medlemmerne har vist i urafstemningen, siger Simon Tøgern, som er formand i HK Privat. BL meldte sig i 2019 ind i Dansk Erhverv Arbejdsgiverforening, hvilket skabte uenighed om, hvilke vilkår HK’erne skulle arbejde under. Derfor stemte man d. 14. januar i år om overenskomstgrundlaget efter 2023. Allerede der var det aftalen, at overenskomsten frem til 2023 skulle forhandles i løbet af foråret. Og det er den aftale, der nu er faldet på plads og stemt hjem. Aftalen læne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum