Energinet

Vigtig elforbindelse til England rykker et stort skridt nærmere: Viking Link fører søkabel i land på Vestkysten

Del

Verdens længste jævnstrømskabel, Viking Link, er et stort skridt nærmere at være færdigbygget. I går blev søkablet til England nemlig ført i land ved Houstrup Strand på den jyske vestkyst. Projektet er en vigtig komponent i Danmarks grønne omstilling af energisektoren.

Verdens længste søkabel  og jævnstrømsforbindelse trækkes i land på Vestkysten. Når Viking Link er i drift i 2023, kan forbindelsen transportere, hvad der svarer til 2,7 millioner husstandes årlige elforbrug.
Verdens længste søkabel og jævnstrømsforbindelse trækkes i land på Vestkysten. Når Viking Link er i drift i 2023, kan forbindelsen transportere, hvad der svarer til 2,7 millioner husstandes årlige elforbrug.

Vejrforholdene var perfekte, og alt gik efter planen, da Energinet i går ilandførte første del af hvad der bliver verdens længste søkabel og jævnstrømsforbindelse i området omkring Houstrup strand på den jyske vestkyst.

Under den store operation på stranden blev de første 50 km af det store søkabel først ført i land på stranden og herefter installeret på havbunden, hvor det senere vil blive koblet til den del af landkablet, som fører til en ny transformerstation i Revsing nær Vejen.

Projektet, som skal forbinde Storbritannien og Danmark med grøn strøm fra slutningen af 2023, skaber en ny elmotorvej, der kan eksportere og importere vores strøm via en 1400 MW forbindelse. Den vedvarende energi kan dermed komme ud og gøre nytte, hvor behovet er størst, og sætter dermed stik i ambitionerne om den grønne omstilling mellem de to lande.

Om gårsdagens milepæl siger Viking Links projektdirektør i Energinet, Søren Damsgaard Mikkelsen:

”Kabeltrækket er en vigtig milepæl og en stor begivenhed for vores projekt. Vi er nu godt på vej i anlægsfasen, og når vi er færdige, vil Viking Link give Danmark og Storbritannien muligheden for at importere og eksportere energi alt efter, hvor og hvornår behovet er størst. Vi øger dermed forsyningssikkerheden i begge lande, samtidig med at vi sikrer, at hver eneste grønt produceret elektron bliver brugt til fulde. Det er noget, vi er stolte af at kunne bidrage til”.

Højspecialiseret teknisk operation
Arbejdet med kablet blev udført af kabelproducenten Prysmian. Det involverer en højspecialiseret kabellægningsproces, som fører kablet i land ved Houstrup.

Martin Johansen, projektleder for kabler på Viking Link siger videre om selve arbejdet:

”Ilandføringen af kablet er en af de virkelig spændende dele af vores projekt. Det arbejde, som blev udført på Houstrup Strand, er ikke kun visuelt flot at følge, men det er yderst specialiseret og teknisk meget vanskeligt at udføre. Der er derfor mange kompetencer og mange mennesker i spil på sådan en opgave. Der skal koordineres mellem den landfaste strand og det åbne hav. Samtidig er arbejdet enormt vejrafhængigt, og vi har derfor haft alle mand på dæk, så at sige, henover flere dage”.

Viking Link bliver 770 km lang og forbinder fra næste år elsystemerne i Danmark og Storbritanien.

Stærkt internationalt samarbejde
Danmark og Storbritannien har et stærkt bånd i forhold til både samhandel og kultur, som strækker sig mange hundrede år tilbage. Etableringen af Viking Link styrker dette bånd og tillader begge nationer at være fælles om de grønne ambitioner, og at drage nytte af den fleksibilitet og forsyningssikkerhed som den kommende elforbindelse vil skabe.

Viking Link etableres af Energinet i et tæt samarbejde med britiske National Grid, og projektet er også et godt eksempel på, hvordan stærke og positive internationale partnerskaber og samarbejder er afgørende for ikke kun den grønne omstilling, men også i arbejdet for hurtigst muligt at gøre Europa selvforsynende med energikilder.

Ekstra materiale: Droneoptagelse af kabeltrækket.

Nøgleord

Billeder

Verdens længste søkabel  og jævnstrømsforbindelse trækkes i land på Vestkysten. Når Viking Link er i drift i 2023, kan forbindelsen transportere, hvad der svarer til 2,7 millioner husstandes årlige elforbrug.
Verdens længste søkabel og jævnstrømsforbindelse trækkes i land på Vestkysten. Når Viking Link er i drift i 2023, kan forbindelsen transportere, hvad der svarer til 2,7 millioner husstandes årlige elforbrug.
Download

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum