Aalborg Universitet

Vidner tøver ikke med at stoppe gadevold

Del

Ny forskning punkterer myten om, at tilskuerne forholder sig passivt til gadevold, og at volden ofte rammer tilfældige borgere i byen.

Hvordan opstår og udvikler gadevold sig? Det spørgsmål har to forskere fra Aalborg Universitet og Københavns Universitet undersøgt, og resultatet kan nu læses i bogen ”Gadevold – En sociologisk kortlægning af vold i byen”.

- Det er en udbredt opfattelse, at gadevold retter sig mod tilfældige fremmede i byen, og at tilskuerne forholder sig passivt til volden. Kortlægningen af 500 gadevoldsituationer fra København viser imidlertid, at hæmningsløs vold rettet mod tilfældige ofre er atypisk. Ligeledes sætter undersøgelsen spørgsmålstegn ved det billede af passive tilskuere, som er udbredt i medierne og dele af forskningslitteraturen. Hovedparten af voldssagerne viser faktisk, at tilskuerne spillede en meget konstruktiv rolle i forhold til at begrænse volden, fortæller lektor Marie Bruvik Heinskou fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.


500 gadevoldssager kortlagt

Sammen med postdoc Lasse Suonperä Liebs fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet har hun undersøgt 500 politisager om vold fra Københavns offentlige rum i årene 2010-2012. Det danske forskningsprojekt adskiller sig fra mange andre undersøgelser af vold, da det tager afsæt i, hvordan vold udvikler sig i stedet for voldens omfang og udbredelse i forskellige befolkningsgrupper.

- Når vi diskuterer vold ud fra antalsmæssige spørgsmål, bliver vi ikke nødvendigvis klogere på, hvordan gadevold rent faktisk opstår og udvikler sig. Ved at zoome ind på, hvad der helt konkret sker i voldssituationen, får vi ny vide om gadevoldens karakter. En viden, som også kan være vigtig i forhold til den kriminalpræventive indsats. Som samfund kan vi bedre gøre noget ved vold, hvis vi ved, hvilken slags fænomener og problemer vi står med, siger Marie Bruvik Heinskou.

Ny bog om forskningsprojektet

Bogen ”Gadevold – En sociologisk kortlægning af vold i byener udarbejdet som en del af forskningsprojektet ”Vold i gaden, gadens vold – gadevold i et situationelt perspektiv”. Bogen er udgivet på Djøf Forlag.

Kontakter

Lektor Marie Bruvik Heinskou, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde,
Aalborg Universitet, mobil 22 66 16 87, tlf. 99 40 28 34, mheinskou@socsci.aau.dk

Pressekontakt Susanne Clement Justesen, Aalborg Universitet, 99 40 79 54,
scj@adm.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum