Andel

Videnskabelig æggekogning

Del
Påsken står for døren, og der skal spises og males masser af æg. Og skal du ramme den perfekte kogetid, så er der hjælp at hente hos videnskaben.

Æg er skønne, både dem af chokolade, og dem man koger til morgenmaden eller til en dejlig påskefrokost. 

Og det bliver kun bedre, når man kigger på ægget i et klima- og energiperspektiv. Æg skraber nemlig bunden, når det kommer til aftryk på CO2-regnskabet. Sammenligner man æg og oksekød, så er CO2-aftrykket fra et kilo æg på få kilo, mens et kilo oksekød kan belaste klimaet med helt op til 15 kilo, afhængig af hvordan kødet er produceret.

Så når du spiser æg i stedet for eksempelvis oksekød, får du ikke bare god og proteinholdig mad, du letter også presset på klimaet.

Den del er jo nem nok, men hvordan er det nu, det er med kogetiden. Hvordan rammer man det helt perfekte æg?

Fra generation til generation er der videregivet tommelfingerregler og tips til den helt rigtige kogning, og emnet har ganske givet været anledning til mange, lange og seje diskussioner, når familiemedlemmer skulle enes om både smag og behag.

Men næste gang diskussionen ulmer  om kogetid, kan du trække det videnskabelig kort op af lommen. For på Oslo Universitet har forskere fundet en formel for æggekogning, der tager højde for alting – eksempelvis at vand koger ved lidt lavere temperatur, hvis man er højt over havets overflade.

Orker du ikke at regne, så kan du i stedet bruge en online-simulator, hvor du bare vælger æggets størrelse og temperatur, hvor højt over havets overflade, du er og selvfølgelig hvordan du vil have dit æg.

Brug den på: www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/egg/

Så – nu kan du spare CO2 og koge ægget, så det passer lige til din smag. Velbekomme og god påske.

Fakta om æg

  • Blommen udgør cirka 1/3 af æggets vægt
  • Hviden udgør cirka 2/3 af æggets vægt
  • Skallen vejer næsten ingenting
  • Æg indeholder ikke c-vitaminer men stort set alle andre vitaminer og mineraler, du har brug for

Kontakter

SEAS-NVE’s pressevagt, telefon 21 70 31 01

Billeder

Information om Andel

Andel
Andel
Hovedgaden 36
4520 Svinninge

70 29 29 00https://andel.dk/

Følg pressemeddelelser fra Andel

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Andel

Andel styrker koncernens beredskab med ny direktør og etablering af området "Koncernberedskab"6.11.2025 09:45:00 CET | Pressemeddelelse

Energisektoren befinder sig i en brydningstid, hvor geopolitiske spændinger øger trusselsniveauet. Med udsigt til stigende udfordringer fra hybridkrig og cyberangreb vælger Andel nu at styrke koncernens beredskab. Andel etablerer således et nyt koncernområde med navnet Koncernberedskab. Her samles arbejdet med både fysisk sikkerhed, cybersikkerhed og krisestyring på tværs af koncernen. ”Med det store pres mod energisektoren er sikkerhed ikke længere blot et teknisk spørgsmål – det er en forudsætning for, at vi kan levere til vores kunder og leve op til vores ansvar som en samfundsbærende aktør. Det kræver, at vi står endnu stærkere på tværs af koncernen”, siger Kristoffer Böttzauw, distributions- og reguleringsdirektør i Andel. Han glæder sig over, at Henrik Wej Petersen har sagt ja til at træde ind som direktør og lede det nye område: ”Henrik har den rette kombination af strategisk indsigt og praktisk erfaring til at samle og styrke vores indsats for beredskab og krisestyring. Med sin

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye