Aalborg Universitet

Viden fremfor bøder mod fartsyndere

Del

Kan en bedre forståelse af hastighedsgrænsernes betydning for trafiksikkerheden få flere til at overholde hastighedsgrænserne? Dette spørgsmål vil forskere fra BUILD på Aalborg Universitet og DTU Management forsøge at besvare i et nyt stort forskningsprojekt finansieret af TrygFonden.

I projektet vil bilister, der har fået en fartbøde, få tilbud om at deltage i et e-læringsprogram om fart og trafiksikkerhed. Efterfølgende bestemmes effekten ved at se, om deltagerne får færre fartbøder end en kontrolgruppe. Målet er 20.000 deltagere i hver gruppe.

Baggrunden for projektet er alvorlig. Omkring 200 bliver dræbet, og 35.000 skal behandles hvert år på danske skadestuer efter en trafikulykke. I halvdelen af ulykkerne har farten været en medvirkende faktor. Samtidig viser undersøgelser, at mange af ulykkerne kunne være undgået, hvis hastighedsgrænserne var blevet overholdt.

Det kan være svært for den enkelte bilist at forstå baggrunden for en bøde, fordi uheld er sjældne, og der således ikke for den enkelte er en klar sammenhæng mellem for høj hastighed og uheld, selvom sammenhængen kan dokumenteres på en større skala.

Målet med projektet er at klarlægge, om man kan opnå en bedre overholdelse af hastighedsgrænserne ved at supplere bøden med brug af en positiv overtalelsespåvirkning i form af et e-læringsprogram om fart og trafiksikkerhed. Hvis metoden viser sig effektiv, kan man overveje at indføre den i praksis.

Projektet starter med udvikling af e-læringsprogrammet og forventer primo 2021 at kunne tilbyde de første bilister, der har fået en fartbøde, at deltage i forsøget.

Kreditering: Foto: Rigspolitiet

Nøgleord

Kontakter

For citat og yderligere oplysninger om projektet:
Lektor Harry Lahrmann, Trafikforskningsgruppen, BUILD, AAU, 4056 0375, hsl@build.aau.dk

Billeder

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum