VIA University College

VIA går forrest: Nyt partnerskab sikrer grønnere indkøb

Del

VIA er som den første professionshøjskole blevet medlem af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. Partnerskabet skal sikre mere bæredygtighed i VIAs indkøb.

VIA er blevet en del af et partnerskab, der skal sikre grønnere indkøb.
VIA er blevet en del af et partnerskab, der skal sikre grønnere indkøb.

Toiletpapir, kaffe og kuglepenne. Som en af landets største uddannelsesinstitutioner er VIA storforbrugere af en lang række helt nødvendige produkter, som købes ind gennem offentlige udbud.

Men der er stor forskel på, hvad kuglepennen er lavet af, og hvordan kaffen bliver fragtet, og derfor skal der fremover være mere fokus på at implementere bæredygtighedsprincipper i indkøbsprocesserne.

”Vi skal tænke bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør, for som landets tredje største uddannelsesinstitution sætter vi uundgåeligt et klima- og miljøbelastende aftryk, også når vi køber ind. Derfor skal vi påtage os ansvaret for at mindske de miljømæssige påvirkninger, som vores indkøb medfører,” fortæller Karen Frederiksen, der er formand for den tværgående projektgruppe, der skal understøtte VIAs arbejde med verdensmålene.

First movers i nyt partnerskab

Det første skridt i retningen af mere bæredygtige indkøb er allerede taget. Som den første professionshøjskole er VIA University College nemlig blevet medlem af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), der er er et fællesskab af kommuner, regioner og offentlige organisationer, der vil fremme bæredygtige løsninger og købe grønt ind.

Medlemskabet i POGI betyder, at VIA forpligter sig til at overholde de nuværende 11 fælles grønne indkøbsmål, der går på alt lige fra fødevarer til rengøringsartikler.

”Vi er first movers blandt professionshøjskolerne, og det er vi meget stolte af. Som medlem af POGI viser vi, at vi tør stille miljøkrav til vores indkøb og forpligte os på, at vi overholder dem. Samtidigt kan vi være med til at finde fælles løsninger på, hvordan vi reducerer energiforbruget i den offentlige sektor, som indkøber for mange milliarder kroner årligt,” fortæller Helle Bjerregaard Kristensen, der er indkøbskonsulent i VIA.

Løbende omstilling

Helt konkret lyder indkøbsmålene i POGI blandt andet på, at toiletpapir skal være lavet af 100 procent genbrugspapir og/eller opfylde kriterierne for miljømærket Svanen eller Blomsten, at al fødevareemballage skal være PVC- og ftalatfrit, og at alle computere skal opfylde Energistyrelsens energikrav.

”Vi har løbende varer i udbud, så omstillingen til de nye krav kommer til at ske løbende, efterhånden som produkterne kommer i udbud. Men allerede nu er vi godt på vej. Vi har netop indgået en aftale med en leverandør af gaveartikler, tekstiler med mere, der er bæredygtighedscertificeret. Og i den mindre ende af skalaen har vi for eksempel indkøbt kuglepenne lavet af brugte drikkeflasker,” siger Helle Bjerregaard Kristensen.

Nøgleord

Kontakter

Redaktør Anne Rahbek, VIAs kommunikationsafdeling. Mobiltelefon: 87 55 15 21. E-mail: rahb@via.dk

Billeder

VIA er blevet en del af et partnerskab, der skal sikre grønnere indkøb.
VIA er blevet en del af et partnerskab, der skal sikre grønnere indkøb.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

VIA er en professionshøjskole med ca. 19.000 studerende og 2.100 medarbejdere.

VIA udbyder over 40 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker. Desuden tilbyder VIA en lang række efter- og videreuddannelser.

Fonden for Entreprenørskab har i 2019 tildelt VIA prisen som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution fordi innovation og entreprenørskab er en fast del af alle VIAs uddannelser.

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum