VIA-forsker bliver leder af nyt nationalt sprogcenter

Del

Hanne Wacher Kjærgaard bliver leder for det nye Nationale Center for Fremmedsprog i Vestdanmark. Centeret er en del af regeringens højt prioriterede sprogstrategi for 2018-2022, som daværende uddannelses- og forskningsminister Søren Pind lancerede sidste år. Hanne Wacher Kjærgaard er ph.d. og kommer fra en stilling som lektor på professionshøjskolen VIA University College, hvor hun blandt andet har forsket i at forbedre engelskfaget i folkeskolen.

Hanne Wacher Kjærgaard tiltræder stillingen som centerleder for Det Nationale Center for Fremmedsprog i Vestdanmark den 15. september.
Hanne Wacher Kjærgaard tiltræder stillingen som centerleder for Det Nationale Center for Fremmedsprog i Vestdanmark den 15. september.

Da den daværende uddannelses- og forskningsminister Søren Pind tilbage i efteråret 2017 præsenterede regeringens nye sprogstrategi, var en af de helt store nyheder, at der skulle oprettes et nyt nationalt center for fremmedsprog med knap 100 millioner kroner i ryggen. Centeret, der fysisk får til huse på både Aarhus og Københavns Universitet, har netop ansat Hanne Wacher Kjærgaard fra VIA University College som ny leder i Vestdanmark, og det både glæder og ærgrer professionshøjskolen.

”Vi er naturligvis kede af at miste Hanne, som både er en dygtig forsker og projektleder i vores efter- og videreuddannelsesaktiviteter. Men samtidig glæder vi os over, at et så højt profileret center får en leder, som har en baggrund i professionsrettet forskning og dermed en stærk kobling til både grundskolen og professionshøjskolerne. Det er en vigtig baggrund, som Hanne bringer med sig i sit nye virke som centerleder,” siger forsknings- og udviklingschef for VIA Efter- og Videreuddannelse, Helle Davidsen.

Netop professionshøjskolerne har været særligt opmærksomme på, at regeringens sprogstrategi også omfatter folkeskolen. Og med ansættelsen af Hanne Wacher Kjærgaard, som kommer fra en professionshøjskole og arbejder med forsknings- og udviklingsaktiviteter for både grundskole, læreruddannelse og efter- og videreuddannelsesområdet, må man forvente at udviklingen af sprogundervisningen i folkeskolen vil få behørig opmærksomhed, lyder budskabet fra Helle Davidsen.

Udvikling af sprog på alle niveauer
Centerets formål er at øge fokus på sprogfagene på alle niveauer af uddannelsessystemet. I egenskab af centerleder får Hanne Wacher Kjærgaard til opgave at opbygge Det Nationale Center for Sprogforskning i Vestdanmark, som får til huse på Aarhus Universitet.

Centeret skal blandet andet styrke samarbejdet mellem de mange aktører på sprogområdet, udvikle nye metoder og undervisningsmaterialer og understøtte kompetenceudviklingen af lærere og undervisere, så sprogundervisningen på alle uddannelsesniveauer styrkes. Og særligt den del er noget, som Hanne Wacher Kjærgaard har stor erfaring med.

”I min tidligere karriere har jeg både undervist i gymnasiet, på hf og på læreruddannelsen. Jeg har også været leder af VIAs Center for E-læring og Medier, som samarbejdede med mange af aktørerne på uddannelsesområdet – fra folkeskole til universitet, kommuner og virksomheder. Derfor har jeg kendskab til sprogundervisningen fra mange forskellige vinkler,” siger hun.

Forbedret feedbackkultur i sprogfagene
Senest har Hanne Wacher Kjærgaard i sin ph.d. afhandling og som forsker på VIA beskæftiget sig med at undersøge, hvordan man kan forbedre skriftlig feedback i folkeskolens engelskfag. Hendes projekt har blandt andet afdækket, at 50 procent af de adspurgte lærere stadigvæk retter stile og opgaver med den klassiske røde pen i hånden.

”I min forskning har jeg blandt andet kombineret viden om sprog, læring og teknologi til at undersøge, hvordan man kan forbedre folkeskoleelevernes sprogtilegnelse ved at klæde lærerne bedre på til at bruge feedback og teknologi på en mere hensigtsmæssig måde i sprogundervisningen,” siger Hanne Wacher Kjærgaard.

Gennem målrettet kompetenceudvikling, hvor lærerne udvikler deres feedbackkompetencer og lærer at bruge teknologien på en mere hensigtsmæssig måde, har projektet resulteret i at lærerne oplever højere kvalitet i deres arbejde, hvilket på sigt forventes at forbedre sprogindlæringen hos eleverne.

Hanne Wacher Kjærgaard tiltræder stillingen som centerleder for Det Nationale Center for Fremmedsprog i Vestdanmark den 15. september.

Nøgleord

Billeder

Hanne Wacher Kjærgaard tiltræder stillingen som centerleder for Det Nationale Center for Fremmedsprog i Vestdanmark den 15. september.
Hanne Wacher Kjærgaard tiltræder stillingen som centerleder for Det Nationale Center for Fremmedsprog i Vestdanmark den 15. september.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

VIA er en professionshøjskole med ca. 19.000 studerende og 2.100 medarbejdere.

VIA udbyder over 40 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker. Desuden tilbyder VIA en lang række efter- og videreuddannelser.

Fonden for Entreprenørskab har i 2019 tildelt VIA prisen som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution fordi innovation og entreprenørskab er en fast del af alle VIAs uddannelser.

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum