DI - Dansk Industri

Vi skal i gang med energiøerne nu

Del

Den politiske beslutning om energiøer i Nordsøen og Østersøen cementerer Danmarks rolle som førende havvindnation. Men politikerne behøver ikke at bruge tid på at drøfte, hvordan energiøerne præcis skal se ud. Aktørerne på markedet finder selv ud af, om energiøerne skal placeres på kunstige øer eller platforme, mener Wind Denmark og Dansk Industri. Det er til gengæld vigtigt, at vi snarest kommer i gang med at etablere øerne.

Der findes allerede en energiø i Østersøen i form af Bornholm. Men der skal udvikles noget nyt i Nordsøen, for at der om relativt få år kan være en ø, der kan samle strømmen fra de kommende havvindmølleparker på det forblæste hav.  

På Christiansborg er der flere holdninger til, hvordan de kommende energiøer skal se ud. Men det bør ikke optage politikerne, om løsningen er stålplatforme, en fysisk ø eller noget tredje, mener Wind Denmark og Dansk Industri. 

- Det er afgørende, at politikerne sikrer, at der er retning og ambitioner, og at danskerne og erhvervslivet kan stole på de mål, der er sat. Derimod mener jeg ikke, at beslutningen om øernes udseende, størrelse, format og egenskaber skal træffes på Christiansborg. Politikerne bør lade markedet træffe den beslutning, der giver bedst mening for samfundet, og alene stille de nødvendige rammer til rådighed, siger branchedirektør i DI Troels Ranis.

- Hvis der er usikkerhed om, hvad der er bedst og billigst for os alle, så er det bedst, at politikerne præsenterer en udbudsmodel, som tillader flere koncepter og på den måde lader markedet definere, hvilken løsning der er mest konkurrencedygtig.  En sådan tilgang vil alt andet lige betyde, at vi som samfund får mest for pengene, siger adm. direktør i Wind Denmark Jan Hylleberg 

Hvis man tillader bud med flere forskellige koncepter, vil det være en fordel at udvide området, hvor der laves forundersøgelser, så det tilgængelige areal at bygge på bliver større. Det vil gøre det muligt at vælge mellem en fysisk ø-konstruktion, en platformsløsning eller noget helt tredje – alt efter hvad der bedst kan betale sig.

En udvidelse af forundersøgelsesområdet vil koste staten ekstra, men det ser Wind Denmark og Dansk Industri som en god investering. 

- Et større forundersøgelsesområde og en mulighed for at aktørerne kan tænke mere frit, vil sikre den mest effektive løsning, da man lader havvindudviklerne om at tage valget. At der fra statens side skal afsættes flere penge til en forundersøgelse vil blot betyde, at der skal afsættes færre midler på længere sigt, når de 10 GW havvind skal kobles til energiøen, siger Jan Hylleberg. 

Danmark råder over nogle af de billigste havvindpladser i EU, og vi har udsigt til at få en stor del af kapaciteten på 300 GW havvind, som er EU’s mål i 2050. Det vil sige, at man med en færdig forundersøgelse i skuffen, hurtigere vil kunne udvide kapaciteten i Nordsøen. 

Følg os på:

    

Kontakter

Adm. direktør i Wind Denmark Jan Hylleberg træffes på 4033 4445 eller jhy@winddenmark.dk
Branchedirektør i Dansk Industri Troels Ranis træffes via presserådgiver Claus Kaae-Nielsen på 2332 6829 eller clkn@di.dk

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI opruster og ansætter ny direktør for Forsvars- og Aerospaceindustrien19.2.2021 10:00:00 CETPressemeddelelse

Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark skaber arbejdspladser og eksport samt driver teknologiudvikling i Danmark. Branchen har endvidere en strategisk rolle i forhold til Rigsfællesskabets sikkerhedspolitiske interesser. Branchens strategiske betydning vil øges i de kommende år, og derfor opruster DI indsatsen på området. Det sker bl.a. med ansættelse af Joachim Finkielman som ny direktør i Forsvars- og Aerospaceindustrien i DI (FAD).

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum