Det Kriminalpræventive Råd

Vi køber stjålne varer for milliarder uden at vide det

Del

Hælermarkedet i Danmark er så stort og organiseret, at mange danskere snydes til at købe stjålne varer. Det afslører tre nye undersøgelse af det danske hælermarked. Det Kriminalpræventive Råd (DKR) vil hjælpe danskerne til at undgå at købe stjålne varer.

I 2014 blev der i Danmark solgt cirka en million hælervarer til en erstatningsværdi på omkring tre milliarder kroner.  Der estimeres, at omkring 250.000 danskere køber hælervarer årligt. De fleste uden at vide det.

- Kun to procent af danskerne mener, de har købt en stjålen vare. Men vi køber sandsynligvis langt flere stjålne varer, end vi er klar over. Mange danskere kommer dermed uforvarende til at købe indbrud, siger formanden for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.

For størstedelen af dem, der ved eller har mistanke om, at de har købt hælervarer, opdager de det først efter de har købt varen. DKR vil med indsatsen Vi køber ikke indbrud skabe en større bevidsthed om, at indbrud i private hjem og hæleri hænger uløseligt sammen. Indsatsens mål er at hjælpe danskerne, så de ikke køber stjålne varer, og dermed gøre det sværere for tyven at afsætte varerne.

- Det er godt at købe brugt. Vi vil hjælpe danskerne, så de undgår at købe stjålne varer, som kan stamme fra et af de ca. 33.000 årlige indbrud i private hjem. Ved at stoppe efterspørgslen, stopper vi indbrud, siger Henrik Dam.

Derfor anbefaler Det Kriminalpræventive Råd to simple handleregler, så man undgår at købe stjålne varer:

 • Brug MobilePay, når du handler brugt
 • Kig efter Nem-ID hos sælger, når du handler brugt på nettet

Som en del af indsatsen mod hæleri lancerer Det Kriminalpræventive Råd desuden et digitalt værktøj, hvor indbrudsramte danskerne kan gøre andre opmærksomme på, hvilke stjålne varer der kan være i omløb.

- På den måde kan vi i fællesskab gøre det sværere for tyven at afsætte de stjålne varer. Så kommer vi ikke til at bestille indbrud hos hinanden, siger Henrik Dam.

De tre undersøgelser peger blandt andet på, at det ikke kun er varer som elektronik og designermøbler, man skal være opmærksom på, når man handler brugt. Smykker og ure udgør cirka en fjerdedel af de samlede værdier på hælermarkedet, men det er tøj og plejeprodukter, der bliver hælet hyppigst. Det er varer, de færreste forbinder med hæleri, man skal derfor være opmærksom, uanset hvilke varer man køber.

Læs mere om indsatsen på www.vikøberikkeindbrud.dk

De tre rapporter udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd:

 • Det danske hælermarked - Estimater over hælervarer, omsætning, distributionskanaler og afsætningskanaler
  Udarbejdet af Ph.d. Peter Kruize, Center for Kriminalitetsanalyse
 • Befolkningsundersøgelse af danskernes erfaringer, holdninger og viden i forhold til hæleri
  Udarbejdet af Megafon
 • Et lidt for godt tilbud? Danskernes holdninger til og erfaringer med køb af hælervarer
  Udarbejdet Marie Bruvik Heinskou, Jakob Demant og Tobias Kammersgaard, Københavns Universitet

For yderligere information:

Elizabeth Bergmann Burns, Kommunikations og analysechef i Det Kriminalpræventive Råd, ebb@dkr.dk, 22 79 27 86 /45 15 36 50

Charlotte Ruge, Kommunikationsmedarbejder i Det Kriminalpræventive Råd, cru@dkr.dk, 45 15 36 77 / 41 74 73 80

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Ny kampagne skal hjælpe unge med at tune ind på hinandens seksuelle grænser24.9.2018 06:00pressemeddelelse

De fleste seksuelle overgreb sker blandt teenagere. Oftest blandt kærester eller bekendte - derhjemme og i forbindelse med en fest eller bytur. De unge vil gerne respektere hinandens seksuelle grænser, men det kan være svært at finde ud af, hvornår der er givet grønt lys til sex, og hvornår man presser for meget på. Mange unge ved ikke, hvordan man taler om sex og grænser. Derfor lancerer Det Kriminalpræventive Råd en kampagne, der skal hjælpe unge med at tune ind på hinandens seksuelle grænser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum