Vi har brug for dit lederskab i den grønne omstilling - og vi er mange, der venter på dig!

Del

Kære Mette Frederiksen


Så er det igen sæson for den traditionsrige åbning af vores folketing og den efterfølgende meget lange åbningsdebat. Der vil traditionen tro blive sagt rigtigt mange ord i denne uge, og selvom meget altså vil være som det plejer, er i år dog særlig. Dels, selvfølgelig, fordi vi er midt i en pandemi, der ikke venter på ord og taler, men løses ved konkret og resolut handling, og tak for den. Men også fordi vi står overfor en anden og meget større udfordring, der ligeledes kræver meget mere end ord og taler fra jer politikere. Der kræver store, langsigtede og visionære initiativer og handlinger. Jeg taler selvfølgelig om klimaet. Klimaet venter, ligesom corona heller ikke på ord og taler, og vi har derfor brug for at du handler, går forrest og viser, at du mener det.

Jeg står i spidsen for Merkur Andelskasse - et pengeinstitut, der arbejder for den grønne omstilling. Det har vi gjort i snart 40 år, og vi har haft en finger med i lidt af hvert. Sagt i al ubeskedenhed, har vi gennem de projekter og virksomheder vi har finansieret, været med til at bane vejen for økologien, vedvarende energi, bæredygtigt byggeri og meget mere. Med årene er mange efterhånden kommet til, så vi nu i dansk erhvervsliv er tusinder af virksomheder, der arbejder for bæredygtighed. Heldigvis for det. Men vi kan ikke gøre det alene herfra. Vi har brug for dig, hvis vi for alvor, ved fælles hjælp, skal flytte udviklingen i den rigtige retning.

Derfor var glæden hos os stor - vi ligefrem jublede i Merkur - da du og et stort flertal i Folketinget visionært erklærede, at vi skal nedbringe vores CO2 aftryk med 70% inden 2030 - og endnu bedre: At Danmark igen skal være et grønt foregangsland.

Ja tak, det vil vi gerne, og det kan vi. Vi kan her i Danmark ovenikøbet blive stærkere af det. Både fordi det giver energi og styrke at gå foran, men også fordi vi kan skabe vækst og sund økonomi med de rette grønne investeringer. Det har vi talrige eksempler på i Merkur.

Bæredygtighed og grøn omstilling kan og bør derfor være det første, man tænker på, når talen falder på Danmark. Udlandet vil se på vores løsninger og købe dem af os. What’s not to like?

Men det kræver store forandringer. Som leder ved jeg, at hvis jeg skal have mine medarbejdere med på en større forandringsproces, må jeg forklare, hvorfor forandringen er en god idé, ellers er de ikke med. Og jeg skal vise, at jeg for alvor selv tror på det.

Her er det, vi som borgere og virksomheder i Danmark for alvor har brug for dig, vores statsminister. Du skal tale den grønne omstilling op, forklare hvorfor den både er nødvendig og samtidig en god idé. Hvorfor vi får en bedre fremtid med renere luft, mere biodiversitet og endnu flere grønne industrier og dermed flere fremtidssikrede job. Vi skal som borgere omfavne den grønne omstilling med entusiasme, ikke med bekymring. Det skal du vise os gennem dine ord og dine handlinger.

Jeg ved, at du lægger vægt på, at den grønne omstilling gennemføres på en socialt retfærdig måde. Det er jeg helt enig i er vigtigt, men det er heldigvis heller ikke svært. Der findes allerede velafprøvede virkemidler, der f.eks. kan bruges til at lede en del af provenuet af de nødvendige afgifter tilbage til dem, der har mindst.

Selvfølgelig kommer omstillingen til at gøre lidt ondt og udfordre vores vaner. Vi har derfor brug for et skub fra jer politikere, for at omstille os til mere bæredygtige vaner. Derfor er det helt nødvendigt, at det, vi skal have mindre af - f.eks. fossil energi og fossile biler - bliver dyrere, og det, vi skal have mere af, skal være billigere og mere attraktivt. Det siger både forskning og erfaring

Jeg ved, at du lægger vægt på den teknologiske udvikling, og den skal helt klart hjælpe os med omstillingen. Men den teknologiske udvikling fremmes af klare politiske og økonomiske signaler.

Vi får nok at gøre i alle årene frem mod 2030, og 10 år er kort tid. Så vi har travlt - ideelt set skulle vi jo have taget fat for længe siden. Derfor skal vi tage fat nu med den teknologi og de virkemidler, vi allerede har, og føje nyt til hen ad vejen.

Venlig hilsen
Charlotte Skovgaard

Adm. direktør, Merkur Andelskasse

Kontakter

Kommunikationschef Ann Hybertz Frandsen, ahf@merkur.dk, direkte tlf.: 6265 6731
www.merkur.dk/presse

Information om Merkur Andelskasse

Merkur Andelskasse
Merkur Andelskasse
Vesterbrogade 40
1620 København V

http://Merkur.dk

Pengeinstitut med fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed

Følg pressemeddelelser fra Merkur Andelskasse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Merkur Andelskasse

Merkur opnår B Corp med højeste score i Norden17.11.2020 22:28:03 CET | Pressemeddelelse

Umiddelbart er de vidt forskellige, men nu har friluftsbrandet Patagonia, madrasproducenten Auping, stjernekokken Jamie Oliver, kosmetikmærket The Body Shop, møbelproducenten Skagerak og pengeinstituttet Merkur Andelskasse alligevel noget til fælles. De er alle med i en international og eksklusiv kreds af virksomheder og brands, der med det eftertragtede B Corp certifikat kan bevise, at de er blandt de mest ambitiøse i arbejdet med at skabe en mere bæredygtig verden.

Dansk bank scorer højest på bæredygtighed i Norden17.11.2020 18:00:00 CET | Pressemeddelelse

Umiddelbart er de vidt forskellige, men nu har friluftsbrandet Patagonia, madrasproducenten Auping, stjernekokken Jamie Oliver, kosmetikmærket The Body Shop, møbelproducenten Skagerak og pengeinstituttet Merkur Andelskasse alligevel noget til fælles. De er alle med i en international og eksklusiv kreds af virksomheder og brands, der med et eftertragtet certifikat kan bevise, at de er blandt de mest ambitiøse i arbejdet med bæredygtighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum