Sydbank A/S

Vi bygger nyt – oftere, mere, hurtigere

Del

Boligmarkedet er som bekendt varmt. Og for mange er det for varmt. Boligkøbere og -ejere har derfor kigget andre steder hen i 2021. Den udvikling har Sydbank tydeligt kunne aflæse og mærket i årets førte fem måneder af 2021.

Sydbank har gennem de første fem måneder i 2021 oplevet eksplosiv vækst med særligt salg af projekter samt med nybyggeri, om- og tilbygning. En samlet stigning for nybyggeri og projektkøb er steget med hele 55 procent fra januar-maj i år ift samme periode sidste år, mens ombygningsvurderinger derudover er steget med 18 procent i samme periode.

I Danmark elsker vi vores egne og andres boligdrømme, og når der som nu er mangel på salgsboliger, peger trendpilen på, at vi kigger vi indad mod egne mure, river ned, bygger om, til eller op.

Naturlig, men eksplosiv udvikling

”Det enorme fokus på viljen til at bygge nyt, til og om er faktisk kommet bag på os. Ikke at det ikke er en naturlig udvikling, for når boligpriserne stiger, ved vi godt, at flere selv vælger at bygge nyt fra bunden, eller at bygge om eller til. Men at mængden af ombygningsvurderinger og finansiering af projektkøb er steget så eksplosivt i årets første måneder, må også tilskrives den særlige situation med corona, hvor boligkøbere og ejere har speedet deres boligdrømme gevaldigt op i fart,” fortæller områdedirektør for privatkunder, Steen Sandager, Sydbank. Han fortsætter:

”Når kunderne bygger om, bygger til eller bygger nyt kræver det eksperter og faglig viden, for kompleksiteten i projektkøb og ved nybyggeri, større om- eller tilbygninger er større end ved fx et almindeligt ejerskifte – altså ved køb og salg af bolig.”

Derfor kigger vi, ifølge Steen Sandager ind i, at salgsgrunde og nybyggeri-marked også er ved at blive et varmt marked.

”Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen. Og manglen på råvarer og håndværkere har jo også stor indvirkning på udviklingen,” siger Steen Sandager.

Tungen lige i munden

De købere, der ønsker at bygge nyt, er villige til hurtigt at indgå skriftlige aftaler med byggefirmaet for at få aftalt en fast byggeudgift og herved undgå varslede prisstigninger på materialer og samtidig sikre at komme i byggefirmaets ordrebog.

”Det skyldes, at der er længere ventetid på, at byggeriet går i gang og derfor står færdigt. Overtagelsestidspunkt ligger længere fremme i tiden end normalt. De seneste eksempler er forår 2022,” siger Steen Sandager.

”De kunder, som ønsker at købe ny bolig og samtidig sætte eget præg med en renovering eller tilbygning skal være meget proaktive og vedholdende for at finde håndværkere, der vil afgive tilbud,” fortæller Steen Sandager, der understreger, at i en tid, hvor bolig- og byggegrundshjulene snurrer derudaf, skal man holde tungen lige i munden, hvorfor stillingtagen og rådgivning omkring de økonomiske forhold er vigtig, samtidig med, at man går dybden med de variable budgetposter for at undgå unødige overraskelser i økonomien.

Sydbank er specialiseret i byggefinansiering og har som en af de få banker en central byggerådgivningsafdeling, hvor ekspertviden i byggefinansiering er samlet i én afdeling, hvilket medfører, at folk med nybyg-initiativer kommer godt fra start og i mål med finansieringen ved at kende de variable og ukendte udgiftsposter – herunder de nogle gange gang kringlede forsikrings- og garantiforhold.

”Særligt nu giver det mening at have en specialistafdeling med byggesager, når der er så meget fart på,” slutter Steen Sandager.

Gode råd til om-, til- eller nybygning:

  • Typiske budgetposter, som overses er: Selve nedrivningen, bortkørsel af jord, ekstra fundering, inventar, el og have
  • Ingen projekter er ens, hvorfor der ikke er noget ’plug-and-play’. Hav altid ekstra økonomi og luft i budgettet til uforudsete udgifter, så man undgår for hurtige og forkerte beslutninger
  • Sydbank finder ud af, hvorvidt boligen kan bære byggeprojektet rent vurderingsmæssigt.
  • Tag vigtige forhold som forsikringer, entreprise, garantier mv. med i din samlede økonomi.
  • Få dygtige rådgivere med om bord:

- brugen af byggesagkyndig for rådgivning om det byggetekniske. Tilliden kan være stor til håndværkeren, men ingen byggefirmaer er dygtigere end håndværkeren, som bygger hjemme hos dig

- få tjekket forsikringerne, så kunden mindsker sin økonomisk risikoen, hvis der skulle ske en skade i byggeperioden.

- brugen af advokat for den professionelle hjælp til gennemlæsning af dokumenter, præcisering af aftaler og individuelle vilkår.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Sydbank A/S

Sydbank A/S
Sydbank A/S
Peberlyk 4
6200 Aabenraa

74372648http://www.sydbank.dk

Om Sydbank

Med rødder i det sønderjyske driver vi i dag en stærk og selvstændig landsdækkende bank, der kan og vil selv. For rygraden af dansk erhvervsliv og de privatkunder, der sætter pris på professionel rådgivning, er vi en bank for de fleste - men ikke den samme bank for alle. Gammeldags nærvær, ny teknologi - vi bruger det der virker. Vi kender vores kunder og er tæt på dem med rådgivning i øjenhøjde. Med de bedste samarbejdspartnere i ryggen skaber vi konkurrencekraft.

Sydbank - Danmarks Erhvervsbank

Følg pressemeddelelser fra Sydbank A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sydbank A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum