Dansk Retursystem

Vestjysk skoleklasse vinder klimakonkurrence

Del

Det blev 4. a fra Amagerskolen i Skjern, som vandt klimakonkurrencen Årets Panthelte. Klassen har arbejdet med miljø og genanvendelse i fire uger og samlet 7824 tomme flasker og dåser til genanvendelse. Det er Dansk Retursystem, som står for konkurrencen. De oplever, at børn er optagede af klima og efterspørger konkret viden om, hvordan de kan gøre en forskel.

4. a fra Amagerskolen i Skjern blev Årets Panthelte og fik besøg af Joakim Ingversen. Foto: Theis Poulsen
4. a fra Amagerskolen i Skjern blev Årets Panthelte og fik besøg af Joakim Ingversen. Foto: Theis Poulsen

0.-4.-klasser, fordelt over hele landet, har de seneste fire uger haft klima på skoleskemaet. Og så har de samlet tomme flasker og dåser og afleveret dem i flaskeautomaterne og på pantstationer. For igen i år har klimakonkurrencen Årets Panthelte sat fokus på, hvad det betyder for klima og miljø, at vi genanvender i stedet for at smide ud og producere nyt.

I år var det 4. a fra Amagerskolen i Skjern, der samlede flest tomme flasker og dåser, i alt 7824, og dermed løb af med titlen og de 2000 kroner til klassekassen. Klassen har arbejdet med emnet i Natur/teknik, hvor de både har lærte om råstofudvinding og miljø og talt om, hvordan vi påvirker vores omgivelser med vores adfærd.

”De er meget optagede af, hvad det betyder for miljøet, når man smider ud i stedet for at genanvende,” fortæller Dorte Knudsen, som har klassen i Natur/teknik.

Hun fortæller også om, hvordan de fra startet fik aktivere både forældre og naboer, som hjalp med at samle ind.

”Og så er eleverne blevet rigtig gode til at få øje på tomme dåser og flasker, der ligger på vejen eller i naturen og så tage dem med. Det er en vane, jeg håber, de holder fast i, og som de måske også giver videre til deres familie og venner”.

Stigende interesse – og også bekymring
Det er Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen. Udover at stå for det danske pantsystem, står Dansk Retursystem bag et stigende antal aktiviteter rettet mod børn og unge, blandt andet udvikler virksomheden gratis skolemateriale til både indslusning og mellemtrin. Det gør de både for at fortælle om baggrunden for det danske pantsystem, men også for at imødekomme en stigende interesse og bekymring for klimaforandringer blandt børn og unge. 

”Børn og unge har klima højt på dagsordenen. De interesserer sig for det og vil gerne lære om råstoffer, drivhuseffekt og genanvendelse. Men de bekymrer sig også. Derfor skal de vide, at de kan gøre en forskel, og at de faktisk allerede gør en forskel, når de for eksempel afleverer deres tomme flasker og dåser i flaskeautomaten,” fortæller Hanne Luke, kommunikationsdirektør i Dansk Retursystem.

”Vi oplever, at den viden gør en forskel for børnene. Derfor håber vi også, at konkurrencen kan give dem ny viden og samtidig lære dem gode miljøvaner, så det at genanvende bliver en naturlig del af deres hverdag,” afslutter Hanne Luke.

Det danske pantsystem sparede sidste år klimaet for 114.000 tons CO2. Det svarer til omtrent 6700 danskeres samlede CO2-udledning i et år. 

Fakta: Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt. Miljøvirksomheden, der er non-profit, har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Nøgleord

Kontakter

Flere informationer og aftaler om interview fås hos kommunikationsdirektør Hanne Luke på tlf. 20 14 05 18 eller hlu@danskretursystem.dk

Billeder

4. a fra Amagerskolen i Skjern blev Årets Panthelte og fik besøg af Joakim Ingversen. Foto: Theis Poulsen
4. a fra Amagerskolen i Skjern blev Årets Panthelte og fik besøg af Joakim Ingversen. Foto: Theis Poulsen
Download

Links

Information om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem
Baldersbuen 1
2640 Hedehusene

+45 43 32 32 32http://www.dansk-retursystem.dk

Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt. Miljøvirksomheden har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Dansk Retursystems kantine bliver svanemærket som en af de første i Danmark31.1.2019 16:31:19Pressemeddelelse

Fra i dag har Dansk Retursystems medarbejdere på Sjælland dokumentation for, at de ikke bare arbejder for et bedre miljø. De spiser også frokost i Danmarks kun femte svanemærkede kantine. For Heine Skriver, som er køkkenchef i Dansk Retursystems kantine i Hedehusene, var det oplagt at få det nordiske miljømærke. Men selvom processen lå lige til højrebenet, var der alligevel udfordringer undervejs.

Besøg: Indonesien har kig på det danske pantsystem7.12.2018 10:23:58Pressemeddelelse

En delegation fra Indonesien med deltagere fra både det indonesiske miljøministerium og private organisationer blev i sidste uge vist rundt på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene for at lære om det danske pantsystem. Vivien Radnawati, som er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien, fortæller, at noget af det, der gør størst indtryk er, hvordan vi skaber incitament og viden om genanvendelse i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum