Syddansk UniversitetSyddansk Universitet

Verdenskendt kunstner laver stor skulpturvandring på Syddansk Universitet

Del

I et tværfagligt samarbejde sætter forskeren James Rogers og kunstneren Steinunn Thórarinsdóttir fokus på forbindelserne mellem mennesker i en splittet tid med adskillelse og ensomhed. 15 skulpturer fordelt på hele Syddansk Universitet i Odense kalder på interaktion og bygger bro for netop at genskabe forbindelsen.

Emergence og Steinunn Thórarinsdóttir på SDU
Emergence og Steinunn Thórarinsdóttir på SDU

I resten af 2021 og 2022 vil hele 18 androgyne skulpturer i menneskestørrelse stå fordelt på Syddansk Universitet, Odense centrum og i København. Med rutens udgangspunkt på elitecentret Danish Institute for Advanced Study, hvor James Rogers også har sin daglige gang, bugter udstillingen sin gennem universitetet, videre ind i Odense centrum og afsluttes i København foran den islandske ambassade, hvor Thórarinsdóttir har sine rødder.

Den menneskelige skrøbelighed i en verden i flammer

Rogers’ baggrund som krigshistoriker kommer til syne i den sammenhæng skulpturerne møder os i. Qua deres størrelse ser skulpturerne beskueren direkte i øjnene og konfronterer os med menneskets skrøbelighed, udfordringer og usikkerheder. Nutidens kriser og konflikter; coronapandemien, klimaforandringerne og den ideologiske splittelse på både nationalt og internationalt plan kommer i spil og lægger op til refleksion og debat.

“Verden i dag er fysisk adskilt pga. COVID-19, klimaforandringer og konflikt, ligesom den også er ideologisk adskilt af de ekstreme venstre- og højreorienterede politiske overbevisninger. Vi kan bare se på nedtagningen af kontroversielle statuer og de nationale reaktioner til den globale pandemi for eksempler på politisk og social opdeling. Sådan en adskillelse gør CONNECTIONS til en rettidig og vigtig skulpturudstilling – en der søger at kæde mennesker sammen og stimulere debatten om, hvad der adskiller og forbinder os som mennesker.” – James Rogers.

Årelangt samarbejde på tværs af fagligheder og landegrænser

Som tværfaglig krigshistoriker har James Rogers samarbejdet med Steinunn Thórarinsdóttir over en årrække og brugt hendes arbejde for at formidle forståelsen af, hvordan mennesker er forbundne, fragmenterede og påvirket af krig, konflikt og krise.

Udgangspunktet for CONNECTIONS er Danish Institute for Advanced Study, som er SDU’s tværfaglige center for eliteforskning. Installationen af de 15 skulpturer er derfor også en måde at binde det tværfaglige center sammen med resten af Syddansk Universitet og resten af verden. Noget hendes landsmænd er særligt stolte af:

”Steinunns kunst reflekterer, at hun altid husker sine islandske rødder, mens hendes internationale succes vokser, og det er yderst inspirerende.” – Ambassadør for Island i Danmark, Helga Hauksdóttir.

Fra Syddansk Universitet til resten af verden, fysisk og digitalt

Udstillingen foresætter nemlig videre til Platanhaven ved domkirken i Odense centrum, ved Nordatlantisk Hus på Odense Havn og ved Islands Ambassade i København. Desuden er der udstilling med Steinunn Thórarinsdóttir i Galleri Christoffer Egelund i København, her mødes den også med udstillingen ARMORS, der kommer ud af et samarbejde mellem Thórarinsdóttir og Museum of Modern Art, MoMa, i New York.

Der er QR-kode på alle skulpturerne, så beskuere kan finde kort over universitetet og bruge deres mobiltelefon til at komme med kunstneren på en lydvandring mellem skulpturerne. Udstillingen kan også opleves digitalt via YouTube, hvor en digital tour kan findes på DIAS’ kanal.

Projektet er finansieret af Albani Fonden og Danish Institute for Advanced Study og støttet af Nordatlantisk Hus, Galleri Christoffer Egelund og Islands Ambassade i København.

To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.Visuel tour på YouTubeVideokanal

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Emergence og Steinunn Thórarinsdóttir på SDU
Emergence og Steinunn Thórarinsdóttir på SDU
Download
DIAS-bygningen på SDU af Steinunn Thórarinsdóttir med Emergence foran
DIAS-bygningen på SDU af Steinunn Thórarinsdóttir med Emergence foran
Download
Place af Steinunn Thórarinsdóttir på SDU Bibliotek
Place af Steinunn Thórarinsdóttir på SDU Bibliotek
Download
Emergence af Steinunn Thórarinsdóttir på SDU
Emergence af Steinunn Thórarinsdóttir på SDU
Download
Flux af Steinunn Thórarinsdóttir i TEK-bygningen på SDU
Flux af Steinunn Thórarinsdóttir i TEK-bygningen på SDU
Download
Interlude II af Steinunn Thórarinsdóttir på SDU foran TEK-bygningen
Interlude II af Steinunn Thórarinsdóttir på SDU foran TEK-bygningen
Download
James Rogers med Islands ambassadør i Danmark, Helga Hauksdóttir
James Rogers med Islands ambassadør i Danmark, Helga Hauksdóttir
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Steinunn Thórarinsdóttir (b. 1955) er uddannet skulptør fra Portsmouth Fine Art Department og Accademia di Belle i Bologna. Hun har udstillet bredt i hele verden, og hendes arbejde er både i hænderne hos private og offentlige samlinger. Hendes kunst tager udgangspunkt i androgyne menneskeskikkelser for at illustrere skrøbelighed, sårbarhed, længsel og harmoni i livet som menneske. Hun er medlem af Reykjavik Association of Sculptors og blev tildelt Order of the Falcon i 2009 af den islandske præsident.

James Rogers (b. 1989) er adjunkt på Institut for Statskundskab og International Politik på SDU, Associate Fellow på The London School of Economics og Associate Fellow hos Political Sciences tænketank for udlandsk politik (LSE IDEAS). Han har været affilieret hos Danish Institute for Advanced Study (DIAS) siden 2018.

Hans forskning har været bragt af New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, the Guardian og ABC News. Han er vært på TV-serien Untold History og på Dan Snows History Hit TV, ligesom han benyttes som ekspert på BBC Horizon og the History Channel.

ARMORS - Samtidig med udstillingen CONNECTIONS vil Steinunn Thórarinsdóttirs installation ARMORS blive udstillet i hjertet af København i samarbejde med Galleri Christoffer Egelund og Københavns Kommune. ARMORS inddrager tre skulpturer i menneskestørrelse, som er lavet i samarbejde med the Metropolitan Museum of Art i New York City.

MERE INFORMATION

Kontakt os gerne for mere information eller for citater fra:

  • DIAS Fellow James Rogers
  • Kunstner Steinunn Thórarinsdóttir
  • Ambassadør Helga Hauksdóttir
  • Direktør for DIAS Marianne Holmer
  • Bestyrelsesmedlem i Albani Fonden Hemming Van

Kontakt kommunikationsansvarlig Marie Elisabeth Dam via maed@sdu.dk eller via +45 9350 7588 for mere kontakt og information om projektet.

For mere information om dette projekt og DIAS, følg vores kanaler her:

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum