home a/s

Vending: Forældrekøb fuser ud i studiebyerne

Del

19 % færre forældrekøb end på toppen i 2015: Antallet af forældrekøb i de 5 store studiebyer er nu som i kriseår - højere priser og et større udbud af lejeboliger spiller ind

Forældrekøb af lejligheder tager jævnligt dagsordenen i de politiske diskussioner om boligmangel og høje boligpriser i storbyerne, men de studerende og deres forældre er nu begyndt at søge andre veje til en bolig, viser en ny opgørelse over forældrekøbte lejligheder i de studiebyerne.

Omfanget af forældrekøb af lejligheder i studiebyerne falder for andet år i træk og er nu nede på niveau med købene i kriseåret 2012, viser opgørelsen fra ejendomsmæglerkæden Home, der som den eneste kæde har registreret det faktiske antal forældrekøb siden 2011.

”Der er sket en vending i markedet, men om det er en blivende tendens med færre forældrekøb, ved vi selvfølgelig ikke. Boligmarkedet er i konstant forandring,” siger relationschef i Home Mads Ellegaard.

Opgørelsen tager udgangspunkt i årets første otte måneder i København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg og medtager altså handler fra august måned, der normalt er den absolutte højsæson for forældrekøb.

For året som helhed er der solgt 2 % færre forældrekøb i studiebyerne i år sammenlignet med sidste år. Og det er 19 % færre end i 2015, hvor der var flest forældrekøb (se graf).

Det betyder, at der omtrent er samme antal handler som tilbage i 2012, hvor lejlighedsmarkedet var præget af faldende priser.

August var dårlig måned
”August i år bekræfter den nedadgående tendens. Måneden er heller ikke årets hidtil bedste salgsmåned for forældrekøb, som den ellers plejer at være,” siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

I de fem store studiebyer var der i august en tredjedel færre forældrekøbshandler sammenlignet med august 2016, oplyser han.

Det er i København og Frederiksberg, at faldet er størst i året indtil nu. I København er der ifølge opgørelsen fra Home næsten 11 % færre forældrekøb til og med august 2017 sammenlignet med samme periode i 2016. I Frederiksberg er faldet på 28 %.

En af årsagerne til færre forældrekøb er, at lejlighederne i København er steget mere end 13 % på et år, og ifølge Home det betyder, at priserne er blevet for høje for en del forældres pengepung.

Flere lejeboliger
En anden oplagt forklaring på færre forældrekøb er, at der de seneste år er opført flere kollegier og lejeboliger i storbyerne – selv om huslejerne også er skudt i vejret.

Se vi nærmere på tallene for hver enkelt af kommunerne, så skiller Aalborg og Aarhus sig ud ved, at der er flere forældrekøb i år end sidste år, men tendensen i Aarhus har ellers været nedgående siden 2014.

Aarhus topper dog fortsat med den største andel af forældrekøb i år, nemlig 30 % ud af alle solgte lejligheder. Frederiksberg er i bund med 10 %. I København er andelen 12 %, Aalborg 20 % og Odense 27 %.

GRAF: Forældrekøb, antal lejligheder der er forældrekøb (2016 = indeks 100)

Kilde: Home, ejerlejlighedshandler der er forældrekøb, opgjort for København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg, januar-august i alle år, 2016=indeks 100

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

• home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
• home blev stiftet den 1. august 1989
• home omsætter årligt boliger for en værdi af 25-30 mia. kroner.
• home har over 900 ansatte
• home er en franchise-kæde
• home har ca. 100 franchisetagere, hvoraf de største driver 10-15 forretninger
• home har 166 home-forretninger fordelt over hele landet**
• homes ambition at være danskernes førstevalg på boligmarkedet.
• home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

home driver også en erhvervsmæglerkæde, home Erhverv, som er et landsdækkende netværk af erhvervsmæglere, der arbejder med salg, udlejning, vurdering og rådgivning inden for erhvervsejendomme og erhvervslokaler.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.

*  Kilde:Analyseinstituttet YouGov, brandtracking 2. kvt. 2018
** medio 2018

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum