Vejdirektoratet

Vejdirektoratet og Aalborg Universitet afprøver helt ny metode til at fjerne mikroplast fra vandet ved Herningmotorvejen

Del

60 procent af al mikroplast kommer fra bilerne. Derfor afprøver Aalborg Universitet og Vejdirektoratet som de første i verden en helt ny metode til at opfange mikroplast langs motorvejene.

En lille håndfuld bassiner ved Herningmotorvejen er centrum for en potentiel verdensnyhed.

I disse bassiner afprøver Vejdirektoratet og Aalborg Universitet nemlig en helt ny metode til at rense naturen for de affaldsstoffer, der udskilles ved bilkørsel, især den såkaldte mikroplast fra dækkene.

Forsøget er det første af sin art i hele verden. Og projektlederne bag det har store forventninger til det.

”Vi har en stor udfordring med at opsamle den mikroplast, som kommer fra trafikken, og her ser bassinerne ud til at virke rigtig godt. De blev oprindelig etableret for at rense vandet for tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer, men de foreløbige resultater tyder på, at de også fanger mikroplasten,” siger projektleder Niels Krogh Kristensen fra Vejdirektoratet, der har ansvaret for den daglige drift af forsøgsprojektet.

Så rent som grundvandet
Baggrunden for forsøget er, at omkring 60 procent af al mikroplast udledt til naturen kommer fra bilernes dæk. Denne mikroplast skylles ud i naturen via vejenes overfladevand, men ved hjælp af bassinerne langs motorvejen bliver overfladevandet opfanget og renset, inden det løber videre.

”Vi har etableret et effektivt og lavteknologisk anlæg til at rense vejvandet, og vores foreløbige tests viser faktisk, at vandet ved udløbet til den lille Korskær Bæk er så rent som det omkringliggende grundvand,” siger professor Jes Vollertsen fra Institut for Byggeri, By og Miljø fra Aalborg Universitet, der står bag den videnskabelige del af projektet.

Følges fra udlandet
Regnvandsbassinerne, som er placeret på rastepladsen Kalbygård Skov, renser vandet fra motorvejen og har desuden monteret særlige filtre, som fjerner stort set al den mikroplast, der ender i regnvandet fra motorvejen.

”På Herningmotorvejen er der en gennemsnitlig trafik på 30.000 biler i døgnet, og det efterlader for hver kilometer ca. to tons mikroplast fra bilernes dæk hvert år. En del af mikroplasten blæser væk, men for den del, der bliver i regnvandet fra vejen, fanger vi 70-80 procent i de to regnvandsbassiner og de sidste 20-30 procent i et filter « siger Jes Vollertsen.

Det banebrydende forsøg har også vakt opmærksomhed i særligt Norge og Sverige, hvor man følger det via Aalborg Universitet. De endelige resultater kommer til årsskiftet.

”Resultaterne er gode, så vi vil tage erfaringerne fra de to forsøgsanlæg med os i værktøjskassen, når vi skal finde løsninger på, hvad der skal gøres af vandet langs vejene i fremtiden,” siger Niels Krogh Kristensen.

Læs mere.

Yderligere information:
Niels Krogh Kristensen, Vejdirektoratet, nkk@vd.dk, tlf: 2562 1060
Jes Vollertsen, Aalborg Universitet, jesvollertsen@build.aau.dk, tlf: 2895 9195
Nina Bach Andersen, pressekonsulent i Vejdirektoratet, niba@vd.dk, tlf: 2267 3013

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Mere end 100 kilometer klimavenlig asfalt i år19.4.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I de kommende måneder udlægger Vejdirektoratet mere end 100 kilometer klimavenlig asfalt på strækninger af motorveje og hovedlandeveje over hele landet. Udlægningen sker i forlængelse af Vejdirektoratets løbende vedligeholdelse af statsvejnettet. At der anvendes klimavenlig asfalt, skyldes regeringens beslutning om, at al ny asfalt på det overordnede vejnet som udgangspunkt skal være klimavenlig. ”Det er vigtigt, at vores veje og vores vejtrafik bliver langt mere klimavenlig, end det er tilfældet i dag. Det er derfor en rigtig god og positiv nyhed, at Vejdirektoratet kan lægge mere end 100 kilometer klimavenlig asfalt på statsvejene over hele landet i løbet af i år. Det vil komme bilisterne til gavn, for det betyder, de vil skulle bruge mindre brændstof, når de kører på de klimavenlige veje – og det vil dermed også komme vores miljø og samfund til gavn, at vi på den måde kan reducere vores CO2-udledning. Så det er bestemt noget, der vil bidrage til at gøre vores vejtransport endnu grøn

Udbud af midlertidig erstatningshavn i København klar12.4.2021 10:52:48 CEST | Pressemeddelelse

Nu udbyder Vejdirektoratet opgaven med anlæg af en midlertidig erstatningshavn i Færgehavn Nord i København. Erstatningshavnen skal give plads til omkring 600 både fra Svanemøllehavnen og blandt andet indeholde klubfaciliteter og parkering i perioden, hvor Nordhavnstunnellen anlægges. Erstatningshavnen er en forudsætning for, at tunnelentreprenøren kan ”rydde” og anlægge en tunnel i en del af havnebassinet i Svanemøllehavnen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum