Vejdirektoratet

Vejdirektoratet lægger klimavenlig asfalt på Fynske Motorvej

Del

Mandag den 17. maj går asfaltmaskinerne i gang med at lægge klimavenlig asfalt på Fynske Motorvej mellem Odense V og Gribsvad. Vejarbejdet vil vare i cirka otte uger og bliver afviklet i både dag- og nattetimerne. Den klimavenlige asfalt skal være med til at reducere CO2-udledningen fra trafikken.

Udbygning af den cirka 12 km lange strækning mellem Odense V og Gribsvad fra fire til seks spor blev afsluttet i december 2020, og nu skal køreoplevelsen forbedres med det sidste lag asfalt.

”Udbygningen af motorvejen på etapen mellem Odense V og Gribsvad gøres nu helt færdig med det sidste slidlag, der får kørekomforten i top. De seneste seks måneder har trafikanterne kørt på en noget ujævn belægning. Det råder vi bod på over de kommende to måneder, hvor vi udlægger en klimavenlig belægning,” siger Robin Højen Madsen, projektchef i Vejdirektoratet.

Trafikomlægningen forud for asfaltarbejdet udføres i dagene op til Kr. Himmelfart, og det kommer til at påvirke rejsedagene i forbindelse med Kristi himmelfartsferien. I dagtimerne vil der være to spor med 80 km/t. I aften og nattetimerne (mellem kl. 19 – 05), hvor arbejdet primært udføres, bliver der ét spor farbart og 80 km/t. Der bliver færre kørespor og lavere hastighed, som bør tages med i planlægningen af en eventuel rejse på tværs af Danmark.

Asfaltarbejdets udførelse

I uge 19 mellem den 9.–16. maj går Vejdirektoratets entreprenør i gang med det forberedende arbejde til en trafikomlægning. Der etableres overledninger, og vejen stribes om, så trafikken kan samles i den ene side af motorvejen, når asfaltmaskinerne skal i gang.

Der bliver to spor i hver retning i dagtimerne og et enkelt spor i aften- og nattetimerne. Hastigheden sættes ned til 80 km/t.

Arbejdet er delt i to deletaper. Arbejdet starter i vest og arbejder sig mod øst på de første 7 km. Her samles al trafik først i motorvejens nordlige side, mens den modsatte side asfalteres. Når denne side er færdig, flyttes trafikken til motorvejens sydlige side. Dette arbejde udføres i dagtimerne og kommer til at tage cirka en måned i alt.

Den resterende strækning ind til Odense V udføres som natarbejde. Hastigheden vil være 80 km/t døgnet rundt, men asfaltmaskinerne vil kun arbejde i aften-, natte- og de tidlige morgentimer, hvor trafikken samles på én og samme side af midterautoværnet.

Klimavenlig asfalt

På Fynske Motorvej benytter Vejdirektoratet klimavenlig asfalt, der vil være med til at reducere CO2-udledningen fra trafikken og dermed bidrage til en grønnere vejtransport. Den klimavenlige asfalt har en glattere overflade og skaber mindre rullemodstand.

”Mindre rullemodstand reducerer bilernes brændstofforbrug og dermed CO2-udledning. Vores beregninger viser, at biler og lastbiler vil bruge cirka 1,2 procent mindre brændstof, når de kører på veje med klimavenlig asfalt. Det lyder ikke af meget for den enkelte, men når det lægges sammen for alle trafikanter, bliver det til en stor CO2 besparelse,” siger Robin Højen Madsen.

Vejdirektoratets foreløbige resultater viser, at den klimavenlige asfalt også har en positiv effekt i forhold til reduktion af støjen fra vejtrafikken. Det er dog for tidligt at se, hvor stor en støjreduktion der vil være på længere sigt, da det er et nyt produkt.

Meget vejarbejde på Vestfyn

På strækningen mellem Nørre Aaby og Gribsvad er Vejdirektoratets entreprenør godt i gang med sideudvidelsen, så der også her bliver seks spor. Når asfaltarbejdet går i gang, vil der samlet være vejarbejde på cirka 24 km af motorvejen.

”De kommende måneder kan turen over Vestfyn godt komme til at føles som ét langt vejarbejde. Vi er i gang med udbygningen på én strækning, mens vi på det næste lange stykke udlægger asfalt. Vi arbejder på mange kilometer, men vi forsøger at tage mest muligt hensyn til trafikanterne i vores planlægning af arbejdet,” siger Robin Højen Madsen.

Vejdirektoratet forventer, at asfaltarbejdet er afsluttet i juli.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Faktaboks
Læs mere om projektet.

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

DM i landevejscykling bliver generalprøve på Tour de France15.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når DM i landevejscykling løber af stablen i Give fra den 17. til den 20. juni, bruger Vejdirektoratet anledningen til en generalprøve af data og kanaler til trafikinformation i samarbejde med Vejle kommune. Generalprøven skal ruste Vejdirektoratet bedst muligt til den store opgave, der ligger i at kommunikere til både danske og udenlandske trafikanter i forbindelse med afviklingen af Tour de France på dansk grund til næste sommer. Vejdirektoratet vil sikre, at trafikanter, der skal ud af køre på de danske veje denne weekend modtager trafikinformation, der er relevant og brugbar til planlægning af deres køretur. ”Når Tour de France kommer til Danmark, vil trafikken på de danske veje være påvirket af arrangementer i en grad, som vi ikke har set før herhjemme,” siger afdelingsleder Stine Bendsen fra Vejdirektoratet. ”Vi har tre etaper, der skærer sig gennem landet fra København til Sønderborg. Og samtidig har vi også flere andre store arrangementer – blandt andet Roskilde Festival og DGI

Vejdirektoratet lægger ny asfalt i rundkørslen i Saksborg14.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Vejdirektoratet udskifter asfalten i rundkørslen Burkal Kirkevej/Saksborgvej og cirka 50 meter ud på hvert "ben" i Saksborg på Rute 8. Vejarbejdet finder sted fra torsdag den 17. juni kl. 07.00 til fredag den 18. juni kl. 14.00. Arbejdet starter med, at den gamle belægning affræses. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Mens arbejdet pågår, vil trafikken blive reguleret med mobile lyssignaler gennem rundkørslen. Vejarbejdet kan i periode komme til at påvirke trafikken på strækningen, da afspærringen af kørebanen sker efter behov. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne. Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, som arbejdet vil medføre for vejens naboer og trafikanterne. Dårlig vejr kan udsætte arbejdets afslutning Yderligere information om vejarbejder og den generelle trafiksituation kan ses på www.trafikinfo.dk.

Vejdirektoratet inviterer til webinar om lancering af InfraLCA den 24. juni14.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Tidligere på året afholdt Vejdirektoratet et webinar, hvor en ny model til klimaanalyser blev præsenteret. Siden da har denne model skiftet navn fra VejLCA til InfraLCA, da den nu skal anvendes bredere til forskelligartede infrastrukturprojekter, herunder også baneprojekter. Siden webinaret har InfraLCA været centrum for flere klimasamarbejder mellem en lang række interessenter, offentlige såvel som private. Gennem disse har InfraLCA fået bred opbakning til at kunne fungere som én fælles model på tværs af projekter og organisationer i Danmark til at opgøre og analysere klimaaftryk. Tiden er nu kommet til at lancere og offentliggøre InfraLCA. Vejdirektoratet inviterer derfor til et webinar, hvor nye tiltag i modellen gennemgås. Det bliver den 24. juni fra kl. 12.30 - 14.30. Herudover vil der på webinaret blive givet indblik i, hvordan InfraLCA kan anvendes og implementeres samt hvordan InfraLCA fremover opdateres og vedligeholdes. Dette webinar vil foregå via Microsoft Teams, hvor der e

Vejdirektoratet lægger ny asfalt på Rute 22 Gørlev Landevej ved rundkørsel12.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra søndag den 13. juni og cirka en uge frem udskifter Vejdirektoratet den slidte asfalt på Rute 22 Gørlev Landevej ved rundkørslen mellem Helsingevej og Kirkevangen Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning fræses af. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne Konsekvenser for trafikanterne Vejarbejdet udføres i aften- og nattetimerne, og trafikken reguleres med omkørselsruter. Der bliver ikke arbejdet i dagtimerne mellem kl. 05:00-17:00. Der vil være risiko for kødannelse, så trafikanterne skal påregne længere rejsetid. Udenfor arbejdsperioderne vil alle spor være åbne for normal trafik. Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, som arbejdet måtte medføre for trafikanterne og naboerne. Arbejdet er vejrafhængigt. Det kan derfor ske, at arbejdet må udskydes på grund af vejrforhold. Information o

Vejdirektoratet lægger ny asfalt på Rute 45 Landevejen ved Holme-Olstrup11.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra den mandag den 14. juni og to uger frem udskifter Vejdirektoratet den slidte asfalt på rute 54 Landvejen ved Holme Olstrup. Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning fræses af. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mindre støj asfalt for naboerne, en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne Konsekvenser for trafikanterne Vejarbejdet udføres i aften- og nattetimerne, og trafikken reguleres med signalanlæg. Der bliver ikke arbejdet i dagtimerne mellem kl. 05:30-19:00. Der vil være risiko for kødannelse, så trafikanterne skal påregne længere rejsetid. Udenfor arbejdsperioderne vil alle spor være åbne for normal trafik. Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, som arbejdet måtte medføre for trafikanterne og naboerne. Arbejdet er vejrafhængigt. Det kan derfor ske, at arbejdet må udskydes på grund af vejrforhold. Information om hvo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum