Vejdirektoratet

Vejdirektoratet henter vigtig læring i ulykker der er tæt på at ske

Del

I 2021 har Vejdirektoratet udvidet sin registrering af arbejdsulykker til også at omfatte nærved-hændelser. De giver nemlig konkret viden til at forbedre sikkerheden på byggepladserne

På en byggeplads er det vigtigt at være opmærksom på situationer, der kunne have ført til en arbejdsulykke. Det kan fx være en byggepladsarbejder, der snubler, men vinder fodfæste. Eller det kan være værktøj eller materiel der falder fra højden uden at ramme nogen. Opmærksomhed på disse nærved-hændelser kan være med til at fremtidige ulykker, fortæller arbejdsmiljøkoordinator Camilla Carøe Christensen fra Vejdirektoratet.

”Vi betragter arbejdsulykkerne lidt som et isbjerg, hvor det kun er toppen, der er synlig, mens størsteparten af isbjerget ligger under vandoverfladen. Og bunden er i denne sammenhæng de ulykker der ikke skete, selv om de lige så godt kunne være sket,” siger Camilla Carøe Christensen.

Kræver øget opmærksomhed fra alle

Siden begyndelsen af 2021 har Vejdirektoratet taget nærved-hændelserne med i den systematiske registrering af arbejdsulykker.

”Vi er stadig i læringsfasen med hensyn til at huske at få indrapporteret nærved-hændelserne, for det er langt hen ad vejen en kulturændring, der skal til. Det kræver en øget opmærksomhed fra alle på og omkring byggepladserne, så vi ikke bare glemmer hændelserne og er hurtigt videre, fordi der trods alt ikke ”skete” noget,” siger Camilla Carøe Christensen.

Men arbejdet med at skabe adfærdsændringen har alligevel manifesteret sig i løbet af året, hvor antallet af indrapporteringer gradvist er vokset.

”Vi ved jo ikke, hvor mange nærved-hændelser der reelt opstår ude på byggepladserne, men det er vores klare indtryk at flere og flere af dem kommer med i ulykkesregistreringerne. Og det gode ved, at få kendskab til de hændelser er, at vi efterfølgende kan handle på dem og forebygge fremtidige ulykker,” siger Camilla Carøe Christensen.

Vurdere tendenser i hændelserne

Indberetningerne om nærved-hændelserne bliver hver måned samlet op og behandlet på et møde mellem arbejdsmiljøkoordinatorerne fra byggepladser og projekter.

”Vi kigger hændelserne igennem og vurderer, om der er nogle tendenser i dem, som vi kan lære af, og så skiftes vi til at komme med en praktisk case, som vi diskuterer, hvad vi kan lære af og handle på fremadrettet,” siger Camilla Carøe Christensen.

Kontakter

Arbejdsmiljøkoordinator Camila Carøe Christensen, tlf.: 7244 2311, mail: cacc@vd.dk
Kommunikationskonsulent Brian Christensen, tlf.: 7244 3755, mail: bch@vd.dk

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum