Varmepumpemarkedet risikerer at fortsætte slingrekursen
TEKNIQ Arbejdsgiverne roser Energistyrelsen for at dele tilskudspulje op, så pengene fordeles over hele året. Men det er stadig tvivlsomt, om der vil være støtte nok til at dække det enorme tilskudsbehov.

Efter påske er det med at have taste-fingrene klar. På det tidspunkt går det løs med første ud af i alt tre ansøgningsrunder til Bygningspuljen, der giver tilskud til varmepumper og andre energirenoveringer i danske boliger. Det har Energistyrelsen i dag meddelt.
Sidste år måtte tre ud af fire se langt efter tilskuddet, som blev revet væk på bare fire travle dage i oktober. For at undgå tilsvarende problemer i år har Energistyrelsen valgt at fordele pengene på tre ansøgningsrunder.
”Det er meget fornuftigt, at Energistyrelsen deler puljen op, så tilskuddene bliver fordelt mere jævnt hen over året. Men lige nu står vi med et kæmpestort opsparet behov – godt 13.000 boligejere fik afslag på deres ansøgninger om tilskud i 2020, og de fleste må man forvente vil søge igen, når puljen åbner efter påske,” siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Også størrelsen på de tilskud, den enkelte boligejer kan få, er blevet justeret. Helt konkret betyder denne tilpasning, at tilskuddene til energirenovering bliver sænket med nogle tusinde kroner i forhold til sidste år, hvor et gennemsnitligt hus kunne få cirka 28.000 kroner i tilskud til en ny luft/vand-varmepumpe.
”Nedsættelsen af det mulige tilskudsbeløb gør det alt andet lige sværere få de husejere med på vognen, som har brug for størst økonomisk motivation. Men tilskuddene har stadig en fornuftig størrelse, så de fleste husejere vil nok være glade alligevel. Lige nu handler det først og fremmest om at få tilskudskronerne ud og arbejde, for som vi så i efteråret, er danskerne mere end parate til at fx at skrotte det gamle oliefyr, når politikerne bakker op,” siger Troels Hartung og uddyber:
”Heldigvis har man politiske erkendt, at den samlede pulje oprindeligt ikke var stor nok til at dække behovet, og derfor har den fået et betydeligt løft her i 2021. Vi regner derfor med at op mod 18.000 vil skrotte deres oliefyr eller naturgas som opvarmning til fordel for en varmepumpe i år. Men allerede i 2022 er puljen meget mindre igen, og vil slet ikke opfylde behovene.”
I efteråret kom der over 19.000 ansøgninger til Bygningspuljen, men kun 5.420 endte med at få tilskud via puljen på 245 millioner kroner. I år er der 675 millioner kroner i spil, som bliver fordelt over tre puljer.
Tilskuddet til en varmepumpe vil i år være på mellem 21.140 og 25.850 kroner til et gennemsnitligt hus, lyder det fra styrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 28 73 73 39
Billeder

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Erhvervspulje i frit fald20.4.2021 12:06:28 CEST | Pressemeddelelse
Der er kun søgt for knap en tredjedel af tilskudsmillionerne i den seneste ansøgningsrunde til Erhvervspuljen. Det er mere end en halvering siden sidste runde. TEKNIQ Arbejdsgiver opfordrer til, at man giver ansøgningsreglerne et grundigt eftersyn.
Et stort skridt på vejen mod normalitet på erhvervsskolerne16.4.2021 08:34:32 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne glæde sig over den aftale, regeringen og de fleste af folketingets partier blev enige om i nat, som gør det muligt for de fleste erhvervsskoleelever at vende tilbage til deres uddannelser.
Grænseåbninger skal også gælde udenlandsk arbejdskraft14.4.2021 12:59:29 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til, at partierne i Folketinget fjerner alle restriktioner for europæisk arbejdskraft.
Motorvejsopladning er kun et skridt på vejen8.4.2021 12:11:57 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne roser regeringen for at planlægge flere ladestandere ved de danske motorveje men efterlyser samtidig en national plan for opbygningen af en samlet ladeinfrastruktur, hvis der skal flere elbiler på vejene.
Vi risikerer, at boligejerne mister den grønne gejst8.4.2021 08:07:52 CEST | Pressemeddelelse
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne ærgrer man sig over, at det endte med de forventede timelange køer, og tusindvis af skuffede boligejere, da der i går blev åbnet og igen lukket for årets første ansøgningsrunde til Bygningspuljen.
Øget likviditet giver luft i virksomhedernes hverdag24.3.2021 13:25:36 CET | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om regeringens forslag, der potentielt kan øge virksomheders likviditet med 73 mia. kroner gennem bl.a. rentefri låneordninger.
Langsigtet genåbningsplan med gode perspektiver – og tåge i horisonten23.3.2021 07:12:47 CET | Pressemeddelelse
Nattens rammeaftale om genåbningen af Danmark leverer en række svar på, hvordan Danmark skal genåbne. Men der udestår stadig en række uafklarede spørgsmål – både når det gælder erhvervsskoler og adgangen til arbejdskraft fra resten af Europa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum