DI Byggeri

Varde Kommune vinder Brolæggerprisen

Del

Årets Brolæggerpris går til Varde Kommune for en særlig evne til at anvende traditionel brolægning til forskønnelse af midtbyen. Prisen blev overrakt af Brolæggerlaugets oldermand den 2. december på Torvet i Varde, hvor byen garde var med til at løfte stemningen.

Oldermand i Brolæggerlauget Claus Johnsen (til venstre) overrækker Brolæggerprisen 2022 til Vardes borgmester Mads Sørensen. Foto: DI
Oldermand i Brolæggerlauget Claus Johnsen (til venstre) overrækker Brolæggerprisen 2022 til Vardes borgmester Mads Sørensen. Foto: DI

Der var musik og en god stemning i Varde, da oldermand i Brolæggerlauget, Claus Johnsen, ønskede Vardes borgmester Mads Sørensen tillykke med Brolæggerprisen 2022.

Varde Kommune modtager prisen for belægningsarbejdet i Kræmmergade, Vestergade og dele af Smedegade.

De nye belægninger i midtbyen består af små chaussesten i varierende størrelser langs husene og nyskårne brosten på kørearealet, som forskønner bykernen, sammenbinder gader og pladser samt bevarer den intakte gadestruktur. Derudover signalerer belægningen en høj kvalitet med respekt for det eksisterende og på nutidige præmisser, som opfylder kravene til moderne tilgængelighed.

”Det er ikke første gang, Varde modtager Brolæggerprisen. I 2006 fik Varde prisen for det flotte Torv, hvor vand og vandløb spiller ind i et åbent byrum. Og så skal man ikke tro, at man kommer sovende til sådan en pris. I Varde midtby har man genskabt lidt middelalderby. Brolægningen, der udgør ca. 2.400 m2 ud af et samlet areal på 4000 m2, indgår i byfornyelsesprojekt, der også omfatter bænke, træer, plantekummer og kobberlamper. Alt sammen udført i forbindelse med kloakseparering af området,” sagde oldermand i Brolæggerlauget i DI, Claus Johnsen og fortsatte:

”Tak til landskabsarkitektfirmaet Schønherr, der har udformet helhedsplanen, og til rådgivende ingeniørfirma Rambøll, der i samarbejde med Varde Kommune har stået for detailplanlægningen. Laugsfirmaet Svend B. Thomsen A/S har med deres dygtige medarbejder Bjarne Brinck og dygtige brolæggere gjort dette projekt til virkelighed. Projektet har været så stort, at andre brolæggervirksomheder har været med involveret. Det gælder Schantz Brolægning og Ankersø Brolægning. Tak til alle!”

Brolæggerlaugets oldermand berettede om Brolæggerlaugets historie, som man kan spore helt tilbage til 1600-tallet, og allerede i 1400-tallet viser optegnelser, at brolægningsinspektører gik rundt i de forskellige byer og sørgede for at kvaliteten var i top, eller så godt den nu kunne blive dengang.

Brolæggerprisen uddeles til en bygherre, rådgiver eller arkitekt, der har vist nytænkning og iderigdom i forbindelse med anvendelse af det traditionsrige brolæggerfag, og det skal ikke bare være materialer i en god kvalitet, arbejdet skal også være udført håndværksmæssigt korrekt og af faglærte brolæggere.

Selve prisen, og beviset på at Varde har vundet, består af en lille messingplade med teksten ”Brolæggerprisen 2022 tildelt Varde Kommune” som vil blive monteres et sted, hvor den kan ses, samt en check på 25.000 kr., der ifølge traditionerne bruges til at indhente endnu mere viden og inspiration om brolægning og belægninger, for eksempel i form af kursus og efteruddannelse.

Vardes borgmester takkede for prisen

”Det glæder mig meget, at Brolæggerlauget anerkender det flotte arbejde og den forskønnelse, brolægningsarbejdet har medført. Tak til alle jer, der har været med til belægningsarbejdet i både første og anden etape af forskønnelsesprojektet. Det er jeres fortjeneste, at vi nu har en endnu smukkere midtby, som vi stolt kan vise frem til borgere, turister og andre besøgende,” sagde borgmester i Varde, Mads Sørensen.

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos chefkonsulent Lenette Møller Jensen på tlf. 5044 0416 eller lemj@di.dk

Billeder

Oldermand i Brolæggerlauget Claus Johnsen (til venstre) overrækker Brolæggerprisen 2022 til Vardes borgmester Mads Sørensen. Foto: DI
Oldermand i Brolæggerlauget Claus Johnsen (til venstre) overrækker Brolæggerprisen 2022 til Vardes borgmester Mads Sørensen. Foto: DI
Download
De nye belægninger i Varde består af små chaussesten i varierende størrelser langs husene og nyskårne brosten på kørearealet. Foto: DI
De nye belægninger i Varde består af små chaussesten i varierende størrelser langs husene og nyskårne brosten på kørearealet. Foto: DI
Download

Information om DI Byggeri

DI Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.

Læs mere: DI Byggeri

Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri

Investeringer i veje og bygninger ligger lavt på Fyn20.12.2022 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

Der er stor forskel på, hvor mange penge de fynske kommuner bruger på at reparere huller i vejene, bygge nye institutioner eller renovere slidte skoler. Det samlede billede er dog, at investeringsniveauet i landsdelen ligger lavt. Nyborg og Assens er med ca. 1.700 kr. i gennemsnit pr. indbygger blandt de kommuner i hele landet, som investerer mindst i byggeri og anlæg, mens Svendborg og Middelfart med investeringer på ca. 3.300 kr. ligger tæt på landsgennemsnittet.

Store forskelle på investeringer i veje og bygninger blandt kommunerne20.12.2022 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

En ny analyse fra Dansk Industri viser, at der er stor forskel på, hvor mange penge de danske kommuner bruger på at bygge nye institutioner, reparere huller i vejene eller renovere slidte plejehjem. Bornholm er med 1.520 kr. i gennemsnit pr. indbygger den kommune i hele landet, som investerer mindst i byggeri og infrastruktur, mens Albertslund ligger i top med investeringer på 8.910 kr.