Esbjerg Kommune

Vandsportens ikoniske vartegn i Esbjerg slår dørene op

Del
Maritimt Center indvies den 21. januar 2023, og på den dag er alle interesserede velkomne i det markante byggeri, der nu præger Esbjerg Strand. Fremover vil flere af kommunens maritime sportsgrene holde til i de imponerende omgivelser lige ved vandet.
Maritimt Center er den første bygning på den kunstige halvø, Esbjerg Strand, placeret nord for Esbjerg Havn.
Maritimt Center er den første bygning på den kunstige halvø, Esbjerg Strand, placeret nord for Esbjerg Havn.

Nu kan Esbjerg Kommunes maritime foreninger rykke sammen under ét tag. Maritimt Center på Esbjerg Strand står nemlig klar til brug.

Huset bliver de maritime foreningers samlingssted med moderne faciliteter og klublokaler, og otte foreninger er i fuld gang med at gøre Maritimt Center til deres nye hjemsted.

”Nu er tiden kommet til, at bygningen skal gives til brugerne, og det fejrer vi med indvielsen i januar. Udefra er der ingen tvivl om, at det er et byggeri i særklasse, og Maritimt Center slår tonen flot an for hele Esbjerg Strand. De organiske former, træet og farverne spiller sammen i en unik helhed, som alle de, der har været en del af tilblivelsen, kan være stolte af. Det gælder lige fra de fonde, der med generøse donationer, har sikret en realisering til de frivillige ildsjæle, som har været med i processen siden idestadiet,” siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Bygget til at modstå naturens kræfter

Maritimt Center fremstår med sin ca. 2800 m2 store ovale form som et ikonisk, solidt og funklende fyrtårn – uanset vejr og vind. Udformningen er beklædt med trælister med klink, der skal lede tankerne hen på den nedre del af en robåd som en hyldest til byens tætte bånd til havet. Centret er bygget i to etager, hvor den nederste etage kan tåle at blive oversvømmet.

I stueplan findes lokaler til opbevaring af både og udstyr og et fælles værksted og sliberum. Førstesalen byder på fællesrum, klublokaler og omklædningsrum. I midten gemmer sig husets hjerte, et stort træ-promenadedæk udstyret med udendørs møbler, som alle kan besøge i dagtimerne.

Indvielse med et koldt splash

I Esbjerg indvies Maritimt Center på Esbjerg Brygge den 21. januar med officielt snoreklip kl. 14.45. Efter åbningstalen ved borgmester Jesper Frost Rasmussen er hele huset åbent indtil kl. 16.30. I løbet af åbningen vil Esbjerg Roklub navngive en ny båd, og en dygtig lokal havsvømmer hopper i vandet for at prøve kræfter med disciplinen Extreme Ice Mile.

Ramme om fællesskabet

Bag Maritimt Center står Claus Sørensens Fond, Alice og Tage Sørensens Fond og Lokale og Anlægsfonden, der i 2019 i samarbejde med Esbjerg Kommune inviterede fire totalrådgiverteams til at komme med deres bud på, hvordan et Maritimt Center kunne tage sig ud.

”Det har været en spændende proces at følge tilblivelsen af Maritimt Center fra ideoplæg til realisering. Esbjerg Strand skaber en ny forbindelse mellem esbjergenserne og havet, men havneøen i sig selv skaber ikke fællesskaber. Det gør Maritimt Center, og i Claus Sørensens Fond og Alice og Tage Sørensens Fond ville vi gerne være med til at sætte barren højt for det første byggeri på havneøen. Arkitektkonkurrencen gav os en bygning i særklasse, og nu er tiden komme til at brugerne og besøgende sørger for fylde rammerne med liv og engagement. Maritimt Center bliver Esbjerg Strands pulserende hjerte”, udtaler John Riis Andersen, adm. direktør, CEO, for Claus Sørensens Fond.

Vinderteamet af arkitektkonkurrencen i 2019 bestod af arkitektfirmaet WERK i samarbejde med Snøhetta og det rådgivende ingeniørfirma, Oluf Jørgensen. Sammen leverede teamet ifølge dommerkomiteen et identitetsskabende bygningsværk, som blev rost for at kombinere en fascinerende og nyskabende arkitektur med høj funktionalitet og intentionen om at skabe en ramme, som understøtter fællesskabet og skaber en ny samhørighed mellem aktørerne.

”Indvielsen af Esbjergs nye Maritime Center er kulminationen på et opfattende udviklingsarbejde, hvor alle parter har udvist mod, samarbejdsvilje og tålmodighed. Vi glæder os over, at foreninger, havneskolen og borgere har fået et fællesskabsorienteret arkitektonisk fyrtårn, der skaber de bedste betingelser for et varieret kystfriluftsliv. Placeringen på Esbjerg Strand giver en helt unik mulighed for at byde nye brugere velkomne i en særlig beskyttet ramme, samtidig med at den til tider barske vestkyst natur kun er et skumsprøjt væk,” siger udviklingskonsulent Jens Øyås Møller fra Lokale og Anlægsfonden.

Styrkelse af vandsport

Siden 2016 har de kommende brugere været en del af den proces, der nu munder ud i et Maritimt Center for vandsporten. Forud for arkitektkonkurrencen blev nuværende og kommende brugergrupper involveret i udbudsprogrammet for at sikre, at Maritimt Center kan rumme en mangfoldighed af discipliner. Involveringen af husets fremtidige brugere har gennem hele processen været et vigtigt omdrejningspunkt for at skabe de helt rette faciliteter.

Nu er tiden kommet til, at de maritime foreninger indtager Maritimt Center, og med aktiviteter og liv i bygningen styrkes vandsporten generelt i Esbjerg Kommune. Maritimt Center vil nemlig blive tilholdssted for Esbjerg Roklub, Esbjerg Søsport, Dykkerklubben Nemo, Sportsdykkerklubben Ægir, Safe Divers Esbjerg, ETOM (Esbjerg Tri & Multisport), Multiatleterne og Havneskolen.

-------------------------------------------------------------------------------

Presseinvitation til indvielsen

Deltag i indvielsen af Maritimt Center lørdag den 21. januar kl. 13. 
Arrangementet begynder med en fælles rundvisning i huset, hvor der er rig
mulighed for at opleve husets potentiale.

Rundvisningen slutter på 1. sal, hvor der i fællesrummet skåles for det nye center, mens der også holdes taler.

Kl. 14.45 klippes den røde snor til Maritimt Center ved den sydlige trappe, og på
det tidspunkt overgår arrangementet til at blive offentligt for alle interesserede.

Deltager du i arrangementet, så send en mail til hebkn@esbjerg.dk senest den
13. januar 2023.

---------------------------------------------------------------------------------

Kontakter

Jesper Frost Rasmussen, borgmester, jesra@esbjerg.dk, tlf. 27 24 18 00

Jens Øyås Møller, udviklingskonsulent, jm@loa-fonden.dk, tlf. 31 75 94 86

Billeder

Maritimt Center er den første bygning på den kunstige halvø, Esbjerg Strand, placeret nord for Esbjerg Havn.
Maritimt Center er den første bygning på den kunstige halvø, Esbjerg Strand, placeret nord for Esbjerg Havn.
Download
Download
Download

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Kæmpe naturprojekt på vej ved Kongeåen28.3.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Et historisk stort naturprojekt ved Kongeåen bliver nu til virkelighed. Budgettet er på 100 mio. kr., og finansiering ser ud til at falde på takket være 58 mio. kr. fra EU’s LIFE Fond. Støtten er altafgørende for at kunne forvandle 644 hektar marker og lavbundsjord til et storslået naturområde, der samtidig kan imødegå klimaforandringerne. Naturprojektet er blevet til i et stærkt samarbejde mellem, landbruget, private fonde, Nationalpark Vadehavet, offentlige myndigheder og Esbjerg Kommune.

Politisk tro på en frisk start for Tobakken27.3.2023 11:45:13 CEST | Pressemeddelelse

Økonomiudvalget i Esbjerg Kommune har netop besluttet ikke at bevilge Tobakken 5,8 mio. kr., som spillestedet har anmodet om for at kunne betale udgifterne og komme fornuftigt igennem 2023. Konsekvensen kan blive, at Tobakkens bestyrelse må indgive konkursbegæring for spillestedet, men den del ligger uden for den politiske beslutning. Esbjerg skal også i fremtiden have et stærkt rytmisk spillested, og der er politisk tro på, at det mål nås bedst ved en frisk start.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum