Danva

Vandselskaberne sparer allerede danskerne mange penge

Del

Billigere og bedre. Sådan lyder mantraet i vandsektoren. DANVAs medlemmer arbejder hver dag målrettet på at udvikle løsninger, der gør håndteringen af vand stadig mere effektiv. En ny konsulentrapport, udarbejdet for regeringen, peger på nye store effektiviseringspotentialer. Problemet er bare, at beregningsgrundlaget afviger væsentligt fra tidligere og endnu nyere tal.

Vandselskabernes målrettede arbejde har allerede sparet danskerne for milliarder af kroner på vandregningen. Regeringen har på baggrund af en ny konsulentrapport netop meldt ud, at der kan hentes flere milliarder i vandsektoren.

”Vi er enige med regeringen i, at vandsektoren ligesom andre sektorer skal være så effektiv som mulig, og den opgave tager vandselskaberne seriøst. Det er et faktum, at de på få år har sparet danske familier og virksomheder for to milliarder kroner på vandtaksten. Vandselskaberne udvikler hele tiden sammen med leverandører til sektoren nye løsninger, der gør arbejdet bedre og billigere, hvilket betyder, at de kan løse flere opgaver, samtidig med at priserne holdes nede,” siger direktør i vandsektorens brancheorganisation, DANVA, Carl-Emil Larsen. 

Rapporten fra McKinsey og Struensee & Co blev offentliggjort 22. august.

”Jeg kan med glæde konstatere, at konsulenterne konkluderer, at vandsektoren på mange områder allerede er godt på vej eller endda i mål med at udvikle sig til en moderne forsyningssektor. På enkelte områder er rapportens anbefalinger dog også på direkte kollisionskurs med det, vandselskaberne ønsker,” siger Carl-Emil Larsen.

”Det omtalte effektiviseringspotentiale er ”pustet godt op” til lejligheden, idet der er indeholdt milliardbeløb, der allerede er indgået politisk forlig om – og altså penge, som sektoren er ved at høste til gavn for kunderne. Andre nye effektiviseringspotentialer baseres på tal og beregninger, vi ikke kan genkende, og tallene overstiger såvel tidligere beregninger som tal fremkommet i en rapport, der er nyere end McKinsey’s. Det er meget uheldigt, hvis regeringen foreslår effektiviseringskrav på den baggrund. Vi hjælper selvfølgelig gerne med at få tilpasset tallene til virkeligheden. Vandselskaberne skal være så effektive som muligt, men de centrale krav skal bygge på korrekte tal og kunne indfries på en måde, så vandselskaberne fortsat kan levere verdens bedste drikkevand, skærme miljøet og dæmme op for oversvømmelser.”

Rapporten peger på et samlet effektiviseringspotentiale på 3,4 mia. kr. for drikkevand og spildevand. Konsulenterne mener, besparelserne kan opnås gennem bl.a. effektiviseringer, konsolidering, mere erhvervsorienterede bestyrelser og fjernelse af barrierer for konkurrenceudsættelse. I vandsektoren i dag konkurrenceudsættes allerede 85 procent af anlægsarbejderne, mens 50 procent af driftsopgaverne er konkurrenceudsat

Analysen er baseret på 2014-tal, hvorfor bl.a. et effektiviseringskrav på 1,3 mia. kr. i 2020 fra Vækstpakke 2014, der blev implementeret ved den netop reviderede vandsektorlov, er indeholdt. De penge er vandselskaberne i fuld gang med at indfri til gavn for danske familier og virksomheder.

Nøgleord

Kontakter

Information om Danva

Danva
Danva
Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg

7021 0055http://www.danva.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danva

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danva

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum