Danva

Vandselskaber tjener kunder, samfund, vækst, arbejdspladser og eksport

Del

Vandselskaberne er kendetegnet ved effektivitet, udvikling og værdiskabelse for samfund og kunder - såvel husholdninger som industri. Det viser vandsektorens nøgletal, der er samlet i ”Vand i tal 2016”. De danske vandselskaber leverer deres kerneydelser til stabile priser, og samtidig understøtter de vækst i Danmark og resten af verden.

Vandsektorens benchmarkingsystem, som blev påbegyndt i 2001, er et forbillede for andre forsyningsgrene.

”Der er ingen tvivl om, at vandselskabernes egen beslutning om at benchmarke har haft afgørende betydning for den markante udvikling, som sektoren har gennemgået. Dermed har man med data i hånden kunnet dokumentere indsatser, måle sig i forhold til hinanden og lære af best practice, for hele tiden at gøre det hele endnu bedre” siger dirktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

De seneste nøgletal fra 2015, der er samlet i ”Vand i tal 2016”, viser en flad, stabil prisudvikling, og at der samtidig er en tendens til en opbremsning i forhold til investeringer.

”De færre investeringer kan blandt andet skyldes den naturlige usikkerhed, der ligger i overgangen fra én regulering til det ukendte land i en ny,” siger Carl-Emil Larsen, der henviser til den reviderede vandsektorlov, som trådte i kraft 1. marts, hvor bekendtgørelserne er ved at blive gjort færdige.

Vandsektoren er i rivende udvikling og skaber samtidig merværdi for samfundet. Det viser en ny DANVA-analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics. Flere end 25.000 jobs er i Danmark relateret til vandbranchen, og det samlede vandbidrag til BNP udgør 28,1 milliarder kroner.

DANVAs medlemmer bidrager altså med milliarder af kroner til samfundets samlede husholdning til gavn for blandt andet beskæftigelsen i vandbranchen herunder til rådgivere, entreprenører, leverandører med videre. Samtidig tager vandselskaberne ansvar for folkesundhed, miljø, klimatilpasning og forsyningssikkerhed. 85 procent af alle anlægsopgaver udliciterer vandselskaberne til private samarbejdspartnere. For driftsopgaver gælder det ca. 50 procent, som udføres af private.

”Udover at udføre livsvigtige opgaver for samfundet, så sikrer vandselskaberne arbejdspladser ude i alle lokalområder af landet, ligesom de hele tiden i samarbejde med private virksomheder udvikler nye løsninger, som effektiviserer vandarbejdet,” siger Carl-Emil Larsen.

Vandselskaberne samarbejder om Vandvision 2015, der er udviklet af DANVA, DI og Dansk Miljøteknologi og forankret i Miljøministeriet, med resten af branchen om udvikling af nye løsninger til bedre og billigere håndtering af vand. Efterfølgende markedsmodnes løsningerne af rådgivere og producenter til eksport, hvor der i 2025 er sat et fælles mål om en fordobling til over 30 mia. kr. Vandvisionens mål er samtidig, at den skal generere 4.000 nye private arbejdspladser, hvilket ifølge DAMVAD Analytics er med til at give et yderligere BNP-bidrag i 2025 på 9,7 mia. kr.

Danske familier bruger i husholdningen i gennemsnit 106 liter vand pr. person i døgnet eller 38,8 m3 pr. person pr. år. Husholdningerne aftager 64 % af den samlede solgte vandmængde.

Næsten alt vandet når ud til forbrugerne. Kun under 8 % forsvinder under transporten, hvilket er et resultalt i verdensklasse. Rent faktisk er det lykkedes vandselskaberne at minimere vandtabet for femte år i træk fra 9,48 % til 7,82 % i 2015. Det faktum vækker international opmærksomhed, da vand mange steder på kloden er en knap ressource. Danske løsninger giver også på dette område betydelig eksport til danske virksomheder.

Yderligere oplysninger:
Konsulent i DANVA, Thomas Bo Sørensen, tlf. 4047 6540, e-mail: ts@danva.dk
Kommunikationschef i DANVA, Karsten Bjørno, tlf. 2014 3542, e-mail: kbj@danva.dk

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Danva

Danva
Danva
Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg

7021 0055http://www.danva.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danva

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danva

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum