Danva

Vandselskaber på danske hænder også i fremtiden

Del

Den netop vedtagne vandsektorlov har til formål at regulere vandselskabernes virke. Politikerne har med loven én gang for alle slået fast, at ejerskabet også i fremtiden skal være på danskernes hænder enten hos det offentlige eller forbrugerne, samtidig med at loven giver vandselskaberne rammer til udvikling. Men et 1,3 milliard kroner stort effektiviseringskrav rammer hårdt og kan medføre serviceforringelser.

Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen understreger, at det er vigtigt for DANVA, at politikerne har fremtidssikret det nuværende ejerskab.

”Forhandlingerne har været svære og langvarige. Der blev blandt andet fremsat massive politiske og erhvervsorganisatoriske krav om en privatisering af vandsektoren. Men vi kunne dokumentere de dårlige erfaringer inden for vand med denne ejerskabsform, ligesom det er tilfældet med en omfattende grad af udlicitering. Til sidst slog politikerne fast, at de ønsker at bevare det offentlige eller forbrugerne som ejere også i fremtiden. Det betyder blandt andet, at der ikke skal betales afkast til en privat ejer over vandprisen,” siger Carl-Emil Larsen.

DANVA har desuden lykkedes med at få forhandlet afbureaukratisering af den økonomiske regulering på plads.

”Det betyder alt andet lige, at vandselskaberne får færre udgifter til at dokumentere deres virksomheders drift og anlæg,” siger Carl-Emil Larsen.

Den nye vandsektorlov, der trådte i kraft 1. marts, er i fuld gang med at blive udmøntet. Derfor stiller det nye nummer af DANVAs medlemsmagasin danskVAND skarpt på resultaterne af den nye lov og hvilken betydning, den får for vandselskabernes og dermed danskernes hverdag. Overordnet set har DANVA og medlemmerne sammen opnået solide resultater, der på det politisk/strukturelle plan giver vandselskaberne arbejdsro minimum de kommende fire år.

På det konkrete driftsplan betyder politikernes ultimative krav om effektiviseringer på 1,3 milliarder kroner dog, at nogle vandselskaber stilles overfor nye udfordringer. I danskVAND fortæller en række vandselskaber om de løsninger, der er opnået, men også om de udfordringer og problemstillinger, som loven afføder, og som DANVA til stadighed arbejder på at få ændret.

”I takt med, at medlemmerne dokumenterer uhensigtsmæssigheder i forbindelse med de høje effektiviseringskrav, vil DANVA rejse sagerne i forhold til embedsmændene og om nødvendigt overfor politikerne både med fokus på hurtige løsninger her og nu eller ændringer i forbindelse med den næste revision efter 2021,” siger Carl-Emil Larsen.

I det nye danskVAND kan du blandt andet læse om:

Store klimaprojekter giver udfordringer i København
HOFOR står overfor milliard investeringer i klimatilpasning, men den nye vandsektorlov skaber udfordringer for finansieringen.

Nordvand-direktør efterlyser mere realisme i ny vandsektorlov
Det giver ingen mening, at man med vandsektorforliget vil effektivisere finansieringsomkostninger for derefter at give mulighed for at søge om supplerende investeringstillæg, når lån skal refinansieres om 20 år, lyder kritikken fra Nordvands direktør Carsten Nystrup.

Luftkorrektioner fjerner incitamentet til at effektivisere mest muligt
Vandselskaber, der har effektiviseret langt ud over det statsfastsatte effektiviseringskrav, bør tilskrives en form for kredit og ikke underlægges en fuld luftkorrektion, mener direktør i Guldborgsund Forsyning, Flemming Bach.

Det bliver dyrere at investere
Med den nye vandsektorlov kommer der ændrede regler for låntagning, der kan komme til at gøre ondt på forsyningsselskabet Provas i Haderslev. Der vil nemlig blive afkrævet effektiviseringer på renteudgiften, og det bliver med de store investeringer, som er på vej i Haderslev, til mange penge. De kan kun hentes hjem på driften - med potentielle serviceforringelser til følge.

Finansiering af grundvandsbeskyttelse
Med revisionen af Vandsektorloven bliver det nemmere at beskytte grundvandet hos VandCenter Syd i Odense.

Stort jura-tillæg
Udover temasiderne dykker danskVAND yderligere ned i loven med et stort jura-tillæg, som giver læserne et samlet overblik over den nye lov.

Læs bladet samt tillæg her: http://reader.livedition.dk/danva/187/

Nøgleord

Kontakter

Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen, tlf. 20 33 85 15, e-mail: cel@danva.dk
Kommunikationschef i DANVA, Karsten Bjørno, tlf. 20 14 35 42, e-mail: kbj@danva.dk

Links

Information om Danva

Danva
Danva
Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg

7021 0055http://www.danva.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danva

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danva

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum