Vandselskaber går foran for klima
Valgkampen til både Europa-Parlamentet og Folketinget kører i højeste gear. Politikere på begge fløje giver løfter om blandt andet klima og drikkevand.
”Det er med tilfredshed, jeg kan konstatere, at vand, klima, miljø og bæredygtighed er vigtige emner for kandidaterne. Men hvis vi skal beskytte vores drikkevand og gøre vandselskabernes klimaindsats endnu større, så skal vandselskabernes lovgivningsmæssige rammer tilpasses,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Kun få timer efter, at der 7. maj var udskrevet valg til Folketinget, blev betydningen af løsninger på klimaproblemer og beskyttelse af drikkevandet fremhævet under den første partilederrunde på tv. Og emnerne er stadig på læberne hos kandidaterne fra størstedelen af partierne her knap halvvejs inde i valgkampen.
”DANVA har meldt ud til kandidaterne til Folketinget og Europa-Parlamentet, at det er nødvendigt konsekvent at håndhæve forsigtighedsprincippet i forhold til det rene drikkevand, der er under pres fra nedsivning af pesticidrester og nitrat. Jeg kan fornemme, at det forsigtighedsprincip, vi har efterspurgt i 20 år, er ved at vinde indpas,” siger Carl-Emil Larsen, og fortsætter:
”Indtil nu har hensynet til erhvervsfremme desværre haft overvægt. For at komme i mål med den fulde beskyttelse af grundvandet er det nødvendigt at udvide de sprøjtefri boringsnære beskyttelsesområder til også at omfatte de grundvandsdannende områder.”
De seneste par år er myndighederne blevet overrasket over fund af pesticidrester i grundvandet, som man ikke vidste, ville være der. Derfor analyseres der nu for flere stoffer, hvilket bevirker, at man får flere fund, som vandselskaber over det meste af landet skal kæmpe for at holde ude af drikkevandet.
Forbrugerne svarer i meningsmålinger, at de ønsker rent og urenset vand fra hanen, og at det skal være fri for rester af miljøfremmede stoffer. De siger også, at noget af det, de frygter allermest, er forurening af deres drikkevand.
Også indsatser mod oversvømmelser som følge af klimaændringer ligger forbrugerne på sinde.
”Klimaforandringer over hele kloden påvirker vand. Sådan er det også i Danmark. Nogle steder samler der sig alt for meget vand, der er vanskeligt at håndtere. Den opgave løfter vandselskaberne, men for at de kan gøre det mere optimalt, kræves der også på det område tilpasninger af lovgivningen,” siger Carl-Emil Larsen.
Vandselskaber bidrager desuden til at sænke klimabelastningen ved grøn omstilling. Renseanlæg producerer nemlig vedvarende energi ud af spildevand til at drive deres anlæg med. Den overskydende grønne el sendes ud til forbrugerne. Desuden bliver varmeenergien fra spildevand brugt til klimavenlig fjernvarme flere steder.
”Potentialet er stort, og med de rigtige rammer, kan vandselskaberne blive endnu mere klimavenlige til gavn for Danmark og resten af verden. Hvis den danske fortælling om verdens bedste vandløsninger for alvor skal slå igennem på eksportmarkederne, skal energi- og klimaneutralitet være normen,” siger Carl-Emil Larsen.
Vandsektoren foreslår en model, hvor vandselskaberne/kommunerne frivilligt melder deres målsætninger ind, og at man på den baggrund fastsætter en samlet målsætning for, hvornår hele regnskabet skal gå i nul og på længere sigt gerne i plus.
”Jeg er glad for løfterne fra politikerne i valgkampen om vands og klimas betydning for samfundet, og DANVA ser frem til efter valget at hjælpe de folkevalgte med at indfri dem,” siger Carl-Emil Larsen.
Læs: Vand i valget - ønsker til politikerne
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkLinks
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord27.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag. Miljøminister Magnus Heunickes forslag om øget digital sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder er nødvendige, første skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af drikkevandet.
EU-kommissær glæder sig til at samarbejde med Danmark om udfordringer med vand20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark viser vejen med imponerende vandprojekter, der gør samfundet mere modstandsdygtigt. Det siger Jessika Roswall, EU’s kommissær for miljø, vand og cirkulær økonomi, til magasinet DANSKVAND forud for det danske EU-formandskab. Både kvaliteten og mængden af drikkevand er blandt nogle af de problemer, som danske løsninger kan afhjælpe.
Danmark deltager i europæisk vand-smagning med Bornholmsk vand22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. maj 2025 afholdes Europas første Water Tasting Journey Across Europe i Bruxelles i anledning af EurEau’s 50-års jubilæum. Her præsenteres postevand fra ti europæiske lande, herunder Danmark, for at illustrere mangfoldigheden i smag og oprindelse.
Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum